Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι «το ν/σ προσπαθεί να υπηρετήσει την διπλή γλώσσα της κυβέρνησης που είναι εξωτερική υποταγή όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας και σε άλλα κρίσιμα θέματα για την εθνική υπόσταση και εσωτερικός αντιπερισπασμός, διότι υπάρχουν πάντα εσωτερικοί εχθροί, κοινωνικοί εχθροί, με πρώτο στόχο την αποδεκατισμένη μεσαία τάξη». Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική επικοινωνιακών κόλπων», στην οποία υποτάσσονται ακόμα και μείζονα θέματα όπως η υπόθεση των οκτώ τούρκων, το ονοματολογικό της πΓΔΜ κλπ. Και έκανε λόγο για «άκρως επικίνδυνη εσωτερίκευση της εξωτερικής πολιτικής χωρίς να σεβόμαστε το γεγονός ότι πρέπει να διεξαχθεί μια σοβαρή, υπεύθυνης, σιωπηρή διαπραγμάτευση».

«Όλα θυσιάζονται για να υπάρξουν τεχνάσματα και ταχυδακτυλουργίες», είπε. Αναφερθείς εξάλλου στην έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ότι ο στόχος της καθαρής εξόδου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα «είναι η γυμνή έξοδος που μας οδηγούν οι εταίροι, έχοντας θεμελιωμένους θεσμούς εποπτείας μέχρι το 2060, ενώ κρατούν υπό συζήτηση το θέμα του χρέους και το υβριδικό σχήμα ασφαλείας» (σ.σ. το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι») για το οποίο είπε ότι «θα δούμε ποιο είναι αυτό για να καταλάβουμε και το μέγεθος του προβλήματος και για να κάνουμε την σύγκριση με την πιστοληπτική γραμμή του 2014».

Αναφερθείς ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, τόνισε ότι «τα μέτρα υποτίθεται πως οδηγούν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να περιβάλλεται και με θεσμικές εγγυήσεις». «Όσες παρεμβάσεις να κάνεις με τα καζίνο, με το κτηματολόγιο, με την διαμεσολάβηση κλπ. τίποτε δεν γίνεται αν δεν τηρούνται θεμελιώδεις προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη της μεσαίας τάξης η οποία δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί με το υπάρχων φορολογικό πλαίσιο», εξήγησε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοπελατειακή αντίληψη» και «αναδιανομή επιδομάτων».

Όπως είπε μάλιστα για την αρχή που διέπει το πολυνομοσχέδιο αυτή είναι «ο μεταρρυθμιστικός οίστρος, η αγωνία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα όπως – όπως, άρον -άρον, λέγοντας ότι “είμαστε εδώ, οι καλοί διεκπεραιωτές, χωρίς σχέδιο διότι πρέπει να δείξουμε ένα επικοινωνιακό successstory τον Αύγουστο».
«Η κυβέρνηση όχι λόγω της παρουσίας των ΑΝΕΛ, αποτελεί το ίδιο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας. Καθηλώνει την χώρα που οδηγείται μέσα από νέα γενιά ψευδαισθήσεων σε στρατηγικό κενό μετά τον Αύγουστο του 2018», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.