Με αιχμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers και με σύνθημα «η Ελλάδα της δημιουργίας» έναντι της «Ελλάδας της αρπαχτής» από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της ΝΔ με απειλές για «Ειδικό Δικαστήριο» για την υπόθεση του Πάνου Καμμένου και της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, το φόντο της σύγκρουσης της επόμενης περιόδου θα είναι τα Paradise Papers, η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η ιστορία με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, η Εξεταστική για την Υγεία, αλλά και διάφορες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η επιθετική διάθεση της κυβέρνησης έναντι της ΝΔ, αποτυπώθηκε με σαφή τρόπο και από την χθεσινοβραδινή ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή στα πλαίσια του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει, όπως λένε κεντρικά στελέχη της, όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της για την υπόθεση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, με πολύ πιθανή κίνηση την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, οριοθετώντας την ως εξής με αιχμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers, «η Ελλάδα της δημιουργίας» έναντι της «Ελλάδας της αρπαχτής».

Μάλιστα, όπως είχε επισημανθεί χθες από το vima.gr, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο λησμόνησε την υπόθεση των Paradise Papers, αλλά έθεσε έμμεσα το θέμα, όπως έκανε και προχθές κατά τη διάρκεια της δημόσιας δήλωσής του για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε ουσιαστικά, χωρίς να κάνει και πάλι ονομαστική αναφορά, στην υπόθεση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, το όνομα της οποίας καταγράφεται στη συγκεκριμένη λίστα ως κατόχου off shore.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε πολιτικά την παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm για την υπόθεση, χαρακτήρισε ως «φυσική ανθρώπινη διεργασία» την προπάθεια ανθρώπων να γλιτώνουν χρήματα, ενώ στο επίκεντρο είναι και η παρέμβασή του για τον Π. Καμμένο, μιλώντας για Ειδικό Δικαστήριο.

Η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη προβλημάτισε αρκετούς στη ΝΔ, ενώ αρκετοί βουλευτές δεν έκρυβαν την οργή τους για την συγκεκριμένη αναφορά, καθώς όπως έλεγαν δίνει το δικαίωμα –όπως έγινε και από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα- να κατηγορείται η ΝΔ ότι αθωώνει τις off shore, θέτοντας μόνο το θέμα της υπερφορολόγησης.

«Στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις. Έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα» είπε μεταξύ άλλων, δίνοντας την αφορμή που αναζητούσε το Μέγαρο Μαξίμου που είδε ως δώρο την παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και προτάσσοντας ουσιαστικά το δίλημμα «Ελλάδα της δημιουργίας» έναντι της «Ελλάδας της αρπαχτής» και είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Κάποιοι θέλησαν να μας ενημερώοσουν ότι το να παρκάρεις τα λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους, αποτελεί ηθικό δικαίωμα…Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης».

Το θέμα των Paradise Papers και η υπόθεση Καμμένου, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί και στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς είναι «ανοικτό» να μιλήσει και ο Πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και για αύριο είναι προγραμματισμένο –δεν έχει ληφθεί απόφαση για μετάθεσή του- έκτακτο προσυνέδριο στη Χίο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Η κυβέρνηση είναι δεδομένο πλέον ότι θα συντηρεί το θέμα των Panama Papers και δεν υπάρχει καμία διάθεση να το αφήσει στην άκρη και επενδύει και σε άλλες αποκαλύψεις.

Επίσης μεγάλο βάρος θα δοθεί από την κυβέρνηση και στην Εξεταστική για την Υγεία που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, όπου στο επίκεντρο είναι κυρίως τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η υπόθεση με τις μίζες της Novartis, ειδικά μετά την επίσκεψη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη στις ΗΠΑ για το θέμα.

Από την πλευρά της η ΝΔ θα συντηρεί την υπόθεση Καμμένου, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχει βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Θα εντείνει τις επιθέσεις της, με αιχμή κυρίως τα έργα και τις ημέρες του φερόμενου ως μεσάζοντος στην πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαoυδική Αραβία και του Π. Καμμένου, ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη για Ειδικό Δικαστήριο.