«Η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και η δημιουργία των συνθηκών στο επίπεδο της παραγωγής, εργασίας και κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης είναι οι πολιτικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για την επόμενη περίοδο» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017. Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά κινούνται πάνω από το στόχο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Η πορεία των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να αποδώσουμε το ποσό της υπεραπόδοσης σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα επέστρεψε ξανά – έστω σε δοκιμαστικό επίπεδο – στις αγορές χρήματος. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ για το 2017 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση. Ήδη το α’ 4μηνο είχαμε εισροή 1,4 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «η εικόνα της χώρας αλλάζει προς το καλύτερο και διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ που ενισχύει τις προοπτικές και αναπτυξιακές της δυνατότητες. Σε αυτό το περιβάλλον, θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την 3η αξιολόγηση» ενώ σημείωσε ότι «οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου».

«Στόχος είναι μέσα στο Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση» υπογράμμισε.

Για ΑΝΕΛ

Να αποκρούσει επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τις βολές της αντιπολίτευσης για τις «ειδικές πλειοψηφίες» με τις οποίες περνούν νομοσχέδια, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν σε κάποιες διατάξεις και επί της ουσίας αρνούνται ψήφο σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Όπως είπε, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική συνεργασία των δύο εταίρων δεν έχει χαρακτήρα απόλυτης ιδεολογικής ταύτισης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και αυτές να συζητώνται στη Βουλή. Τόνισε, δε, ότι η συγκεκριμένη διάταξη -την οποία οι ΑΝΕΛ αρνούνται να ψηφίσουν- δεν αφορά ζήτημα ουσίας.

Ο ίδιος επέμεινε ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι σύμφωνοι στα θέματα κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι οι πολιτικές για την έξοδο από τα μνημόνια.

Για το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ

«Για την πορεία της απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου υπάρχει καθημερινή ενημέρωση. Η απορρύπναση προχωρά ταχύτατα στη βάση του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών» ανέφερε για το Αγία Ζώνη ΙΙ ο Δημ. Τζανακόπουλος.

«Η διαρροή έχει περιοριστεί κατά 99% και το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζει την πιθανότητα εξάπλωσής της. Εντός των επόμενων 30 ημερών, θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση της θάλασσας» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε το βάρος θα δοθεί στον καθαρισμό των βράχων και των ακτών που βρίσκονται πέριξ της θαλάσσιας περιοχής.

Θα προχωρήσουμε σε εξονυχιστικούς ελέγχους και θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και όλη την αυστηρότητα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, τόνισε.

Στην Κρήτη ο Πρωθυπουργός

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα είναι στο Ηράκλειο για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζεται «η διαδικασία διαβούλευσης και σχεδιασμού από κοινού με τους φορείς και τις αρχές κάθε περιφέρειας ανά τη χώρα, για τον κοινό εθνικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Και την Παρασκευή, θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του εναρκτήριου Φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια της σχετικής Δήλωσης που υπογράφηκε τον περασμένο Μάϊο στη Βαλέτα από 14 κράτη – μέλη.


Για τα νέα μέτρα

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Βίζερ περί συνέχισης της επιτροπείας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εγώ δεν είδα να γίνεται λόγος για νέα μέτρα αλλά για διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών».

«Δεν υπάρχει ζήτημα λήψης νέων μέτρων το 2018. Αυτά τα ερωτήματα έχουν διευθετηθεί με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «όσον αφορά την έξοδο από το Μνημόνιο είναι γνωστό ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις καθώς πορευόμαστε για τον Αύγουστο του 2018 για το τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών το επόμενο διάστημα».

Για τα περί παραίτησης Κουρουμπλή

Ερωτηθείς για τα περί παραίτησης Κουρουμπλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αιτήματα της ΝΔ που επαναλαμβάνονται, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Όποτε το αποφασίσει μπορεί να παύσει κάποιον υπουργό όπως του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς για την απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας. Αν του επιτρέψει το πρόγραμμά του θα βρεθεί και στη Σαλαμίνα, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά.

Δεν υπάρχουν αποκλίσεις

Δεν υπάρχουν αποκλίσεις στις απόψεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς την ουσία αλλά τον τόνο και το ύφος που χρησιμοποιεί ο κάθε αξιωματούχος ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το αν φοβίζει την κυβέρνηση η διάσταση απόψεων των ευρωπαίων εταίρων.

Για την επίσκεψη Λαγκάρντ

Εγώ δεν είχα τέτοια πληροφορία, απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες περί επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει αν η εν λόγω επίσκεψη θα βοηθούσε.

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ερωτηθείς για το πόσο θα κάμψει η κυβέρνηση τις αντιστάσεις των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εύλογο να ανησυχούν γιατί παλιότερα η αξιολόγηση συνδέθηκε με απολύσεις προσωπικού. Διαβεβαιώνουμε ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική διαδικασία αλλα μπορεί να βελτιώσει την αποδότικότητα των δημοσιων υπηρεσιών. Εμείς θα προχωρήσουμε σε διάλογο με τους δημοσιους υπαλλήλους και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».