Τη νομιμοποίηση διεθνών πτήσεων από το αεροδρόμιο Ερτζιάν, εκτός από την λειτουργία, σύμφωνα με πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο με την ΕΕ, θέτει ως όρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για το άνοιγμα υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα του αεροδρομίου «δεν υπάρχει προσέγγιση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το στάδιο, δήλωσε δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε κάθε διαδικασία για λύση, συμπεριφέρεται σαν «νύφη που δεν θέλει να χορέψει».

Αναφέρθηκε σε φόρμουλα υπό τη στέγη της ομοσπονδίας βασισμένη στη βάση της ισότητας και του διαμοιρασμού. «Αυτό το προσπαθήσαμε και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησίασε», είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν «δύο κράτη» και πρόσθεσε: «Ή θα καταλήξουμε σε ομόσπονδη λύση κάτω από την στέγη της ΕΕ και θα μετατρέψουμε την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου σε μια ίση συνιστώσα πολιτεία ή αν δεν γίνεται, θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες».

«Δεν σας ψηφίσαμε για να εδραιώσετε τη διχοτόμηση»

Τις δηλώσεις Ακιντζί επέκρινε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντογούς Ντεριγιά.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης η κ. Ντεριγιά στην ανάρτησή της έγραψε: «Δεν σας ψηφίσαμε για να εδραιώσετε τη διχοτόμηση και τη δημιουργία χωριστών κρατών. Αν το θέλαμε αυτό, θα ψηφίζαμε τον Έρογλου. Αν δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας το καθήκον σας για εξεύρεση μιας λύσης, τότε το πιο πρέπον είναι να παραιτηθείτε».