από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η γλύκα της εξουσίας και η αγωνία της οικονομίας

Γιατί ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ικανοί να παραμείνουν πρωταγωνιστές και στη νέα, μεταμνημονιακή, εποχή
Η γλύκα της εξουσίας και η αγωνία της οικονομίας
Από τη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει την καρέκλα της εξουσίας, σε αντίθεση με τον συγκρατημένο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την περασμένη Δευτέρα όσοι έτυχε να βρεθούν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου διέκριναν τη διαφορά, για να μην πούμε τη μεταμόρφωση. Στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλαμπαν στην κυριολεξία.

Καμία σχέση με άλλες προηγούμενες εμφανίσεις σε ανάλογες δημόσιες εκδηλώσεις. Και δεν ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς εξόδου στις αγορές. Στα μάτια ενός τρίτου παρατηρητή, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, φανερώνονταν κυρίως της εξουσίας τα φτιασιδώματα, όπως και τα συναισθήματα που η άσκησή της γεννά.
Πλανεύτρα όπως είναι, μεταλλάσσει τα πρόσωπα, τις προσωπικότητες αποκαλύπτει και τις αδυναμίες αναδεικνύει.

Οι κυρίες ήταν απαστράπτουσες, οι κύριοι γυαλισμένοι, η διάθεση χαρωπή και οι ματιές υπεροπτικές, γεμάτες ικανοποίηση, αλλά και καχυποψία και εκδίκηση μαζί για τους άλλους, τους προηγούμενους ή τους τρίτους που τους παρατηρούσαν διερευνητικά.

Η κατάληψη των ανακτόρων

Δεν χωρεί αμφιβολία πια ότι οι άλλοτε πολιτικοί των δρόμων με τα αμπέχονα και τις βερμούδες είναι καταγοητευμένοι από την κατάληψη των κάθε λογής ανακτόρων.

Τους αρέσει το σουλάτσο στους κήπους της Δημοκρατίας που άλλοτε απαξίωναν και λοιδορούσαν και δεν έχουν σκοπό να παραδώσουν τα αγαθά που κατέκτησαν, ούτε να αποχωριστούν χωρίς μάχη τη νίκη που απρόσμενα πέτυχαν πριν από δυόμισι χρόνια.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να τους φέρνουν δεύτερους, σε απόσταση μεγάλη από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραδοθεί, ούτε θα πέσει σαν άλλο ώριμο φρούτο, όπως ορισμένοι νομίζουν.

Στα δυόμισι χρόνια που κυβερνούν ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που τον περιβάλλει η προσαρμογή ήταν διαρκής και η ευελιξία μοναδική.

Αφού πέρασε από σαράντα κύματα και χρειάστηκε να αρνηθεί πάμπολλες φορές τον εαυτό του, αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται, ανασυγκροτείται και προετοιμάζεται συστηματικά και οργανωμένα για την επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση, από την οποία θα κριθεί και η θέση του στο, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση, πολιτικό σκηνικό.

Οι ιθύνοντες της νέας Αριστεράς αισθάνονται πια πιο σίγουροι. Ξεπέρασαν, έπειτα από πολλές πικρές εμπειρίες για τη χώρα και τους ίδιους, τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που τους καθοδηγούσαν μέχρι πρόσφατα, συμβιβάστηκαν με τον συστημικό ρόλο που αναγκάστηκαν εκ των συνθηκών να παίξουν, απέφυγαν τον μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο της μεγάλης αμφισβήτησης εξαιτίας μιας ανείπωτης καταστροφής που μπορεί να προκαλούσαν με τα άλματα στο κενό τα οποία κατά καιρούς επιχείρησαν και πλέον, έπειτα από τόσες περιπέτειες, νιώθουν ικανοί να παραμείνουν πρωταγωνιστές στη νέα εποχή.

Ο σύμμαχος χρόνος

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει τον χρόνο σύμμαχό του, ότι τα δύσκολα πέρασαν και ευελπιστεί ότι από εδώ και πέρα θα μεταδίδει και θα προπαγανδίζει μόνο καλές ειδήσεις.

Ολοι αποδέχονται πια ότι οι εκλογές απομακρύνθηκαν, ότι πριν από το φθινόπωρο του 2018 κανείς δεν μπορεί να τις διεκδικήσει με αξιώσεις και ότι αυτοί «θα παραμείνουν στην εξουσία προκειμένου να καθοδηγήσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Αυτό είναι πλέον το στρατήγημά τους και με αυτό θα πορευτούν τον επόμενο χρόνο. Οπως οι ίδιοι λένε, αν δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα, δεν διαταραχθούν οι εσωτερικές ισορροπίες και δεν κλονιστεί η σχέση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του υπουργού Αμυνας, η πορεία θα μείνει σταθερή μέχρι τις 21 Αυγούστου του 2018, οπότε και θα κριθεί αν η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αυτόνομα από τις διεθνείς αγορές, χωρίς εξωτερικές βοήθειες, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα και νέο μνημόνιο.

Αν ελευθερωθεί η οικονομία από τα μνημόνια και την καταδυναστευτική επιτροπεία, θα επαναξιολογηθούν οι συνθήκες και θα καθοριστεί αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα προσφύγει στις κάλπες, κρίνοντας ότι το περιβάλλον την ευνοεί εκλογικά.

Κατά μία εκδοχή λοιπόν, αν στην τρέχουσα περίοδο τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, θα κερδηθεί στη συνέχεια η λύση για το χρέος, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και η ανάκαμψή της θα επιταχυνθεί και το σχέδιο που έχει ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις...

Η ανοχή των ξένων

Η αλήθεια είναι ότι με τον καιρό και τις πολλές προσαρμογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξασφαλίσει, αν όχι την υποστήριξη, σίγουρα την ανοχή των ξένων, εταίρων και δανειστών. Ιδιαιτέρως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους. Οσοι συνομιλούν με στελέχη της Κομισιόν και κυβερνητικούς αξιωματούχους κρίσιμων ευρωπαϊκών χωρών εκπλήσσονται από τα σχόλιά τους.

Εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό ως αποφασιστικό ηγέτη, αποδίδοντάς του μάλιστα ιδιότητες και χαρακτηριστικά που ούτε οι προπαγανδιστές της «Αυγής» και της Αίθουσας Προπαγάνδας της ΕΡΤ δεν αποτολμούν.

Πιστεύουν συγκεκριμένα ότι ο κ. Τσίπρας, παρότι διαφορετικός και πολιτικά απέναντι στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσαρμόστηκε, αποδέχθηκε τις υποχρεώσεις της χώρας και, το σημαντικότερο, τις εφαρμόζει με συνέπεια και με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις.

Επίσης οι Γερμανοί του SPD και οι γάλλοι σοσιαλιστές τον αναγνωρίζουν ως κυρίαρχη έκφραση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχο σχήμα τού άλλοτε κραταιού ΠαΣοΚ.

Το βέβαιο είναι ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παρήγαγε οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα, όσο κι αν τα αρνούνται οι της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος. Αποτελέσματα που ήδη βλέπουμε να επενεργούν στην οικονομική και πολιτική λειτουργία της χώρας.

Θα μπορούσε να πει κανείς με σχετική ασφάλεια, εκτός βεβαίως απροόπτων, ότι ο προηγούμενος κύκλος της μεγάλης κρίσης οδεύει προς το κλείσιμό του και είμαστε μπροστά στο άνοιγμα ενός νέου, ο οποίος λογικά θα επιδράσει και στην πολιτική σκηνή.

Η μεγάλη πρόκληση

Αυτή είναι και η μεγάλη πολιτική πρόκληση της επόμενης περιόδου. Πώς θα διασφαλιστεί κατ' αρχήν ότι δεν θα παλινδρομήσει η χώρα σε νέα κρίση και στη συνέχεια ποιο μοντέλο θα επιλέξει να ακολουθήσει διδασκόμενη και από τις εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου.

Η διαχείριση της επερχόμενης οικονομικής αναγέννησης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της μακρόχρονης κρίσης και το νέο παραγωγικό μοντέλο λογικά πρέπει να προσπερνά εκείνο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Αυτή δεν είναι μια αδιάφορη συζήτηση. Αφορά την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα μικρότερα κόμματα και βεβαίως την κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιχειρηματική κοινότητα η συζήτηση αυτή είναι κυρίαρχη. Οι ανταγωνισμοί που εξελίσσονται παρασκηνιακά, για παράδειγμα, στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών έχουν να κάνουν ακριβώς με τα χαρακτηριστικά του νέου οικονομικού μοντέλου που θα επικρατήσει μετά την κρίση.

Αν δηλαδή θα επιχειρηθεί στροφή σε παραγωγικές, υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαγωγικού προσανατολισμού μεταποιητικές δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνουν τον πλούτο της χώρας, στηρίζουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή ή θα επανέλθουμε εκόντες άκοντες στο μοντέλο της κατανάλωσης, των υπηρεσιών και της απόλυτης εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η πολιτική συζήτηση θα μετατοπιστεί προσεχώς. Οσο κι αν προσφέρονται προς πολιτική εκμετάλλευση τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου, η δυναμική της πραγματικής ζωής μπορεί να είναι τέτοια που να υποβαθμίσει τη σημασία τους.

Οπως και να έχει, οι μνήμες για τις απώλειες και τις καταστροφές σίγουρα επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, ωστόσο διαχρονικά οι προοπτικές και οι προσδοκίες έχουν αποδειχθεί κρισιμότερες όλων.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο βλαχοδήμαρχος | 01/08/2017 16:47
  Τί να γράψει κανείς για αυτή την εικόνα..... Αυτός ο άνθρωπος που δεν αντιλαμβανεται ούτε που βρίσκεται...ούτε τί σημαίνει η μέρα της δεξίωσης.....που δεν σέβεται χώρους....θεσμούς .....πρόσωπα.......είναι ο πρωθυπουργός της χώρας..... Πού 'σαι .....παλληκάρι.....πιάσε ένα on the rocks....βάλε και κανά ξηροκάρπι......δεν θέλω τσιγκουνιές.....και τα μύγδαλα καβουρδισμένα , όχι ωμά..... Έτσι το πίνουμε εμείς στην Άρτα...... Ο θεός να λυπηθεί την πατρίδα......
  dimos1961
  απάντηση10
   
   
  Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ | 01/08/2017 10:20
  Το ποδι του Κυριακου ακολουθει αλλη πορεια το μιδιασμα στο προσωπο του λεει εκθεσιυ κιαλο καλο μου κανεις καραγκιοζακο ενω το χερι του Αλεξη με την παλαμη ανοιχτη ζηταει βοηθεια και το αλλο χερι το παιζει ανετος χαβαλες ενω το ποδι του κοιταει τον κυριακο ανασφαλεις...και ψευτομαγκας
  ellinwn foni
  απάντηση00
   
   
  Ευνόητο | 01/08/2017 06:02
  Η βλακεία των ψηφοφόρων τρέφει την αλαζονεία των "βασιλίσκων". Η φώτο είναι αρκετά ευανάγνωστη.
  θεατής
  απάντηση20
   
   
  γλυκα και αγωνία .. | 01/08/2017 01:17
  Είναι αυτό που λέμε .αλλο να ζης ( Στην ) Ελλάδα και άλλο να ζης ( Την)Ελλάδα .
  Christos
  απάντηση00
   
   
  kyriakos | 01/08/2017 00:50
  Ο τσιπρας αποδεικνύει συνεχώς και μετ' επιτασεως πόσο ΑΠΕΧΕΙ ο ελληνικός λαός από την λογική. Συνεχώς δείχνει ότι λειτουργεί σε άλλο σύμπαν, στο οποίο γαλουχήθηκε με τη βοήθεια των δανεικών και των κλεμμένων. Χαζός, ανίκανος να ντραπει για την χαζομάρα του, περήφανος για την ακατάσχετη βλακεια του επειδή βλέπει το ότι δεν έχει σταματημό. Βλέπει τον γκρεμό και νομίζει ότι είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι κι αν χάσει θα πατήσει ένα κουμπί και θα αρχίσει πάλι. Νωθρός, οκνο πνεύμα, σουργελο των παγκόσμιων συναντήσεων. Πάει, δεν καταλαβαίνει τίποτα από αυτά που βλέπει και γυρίζει πιο βούρλο. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι το ρεζιλικι είναι τραγωδία γιατί άνθρωποι πολύ κατώτεροι από εμάς, μας χλευάζουν.
  kyriakos
  απάντηση50
   
   
  Η αντιπολίτευση κάνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ. | 31/07/2017 19:41
  Κανείς νοήμων δεν είναι ικανοποιημένος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον άλλα επρέσβευαν και άλλα έπραξαν. Όμως σε κάθε περίπτωση μετρά τ' αποτέλεσμα. Όταν και όποτε έλθουν οι εκλογές χρειαστεί να μιλήσει ο "απαστράπτων" Πρωθυπουργός, θα φανεί πόσο επίδραση έχει στο εκλογικό σώμα σε σχέση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο λαός με στενή έννοια είναι ο κριτής όλων και όχι τα ΜΜΕ. Π.χ. το τίμημα των αδειών της Tv είναι μεγαλύτερο και από εκείνο του προηγούμενου διαγωνισμού στον οποίο η ΝΔ φώναζε προφανώς υπέρ των καναλλαρχών. Το ίδιο φώναζε για την Θάνου που απλά πήρε σύνταξη και ανέλαβε σύμβουλος του Πρωθυπουργού αλλά ξέχασε τον Αθανασίου... Λογικά αστράφτουν ένεκα θέσης.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση23
   
   
  Σαν προεκλογικος λογος του αρθρογραφου | 31/07/2017 18:27
  ακουγεται αυτο το αρθρο. Λετε? Μπααα! πιθανον,ολα γινονται σ'αυτη την κοινωνια.
  eva b.
  απάντηση02
   
   
  Καφέ Αμάν Αμάν | 31/07/2017 18:07
  Ο ναργιλές του λείπει και τα χανουμάκια να του κάνουν αέρα! Τι κατάντια θε μου!
  Πότε φεύγετε;
  απάντηση30
   
   
  Χαρίσματα... | 31/07/2017 17:19
  Κάθε μορφή Αριστεράς στην Ελλάδα έχει το χάρισμα να προσκολλάται στην εξουσία δουλεύοντας τον κόσμο. Τι ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Έπαιξε με το αριστερό συναίσθημα των Ελλήνων και κυβέρνησε καθαρά περίπου δύο δεκαετίες.Το ίδιο προσπαθεί τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δεν είναι ίδιες οι συνθήκες. Δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα για να μοιράζει και να κρατάει τους ψηφοφόρους. Η οικονομία χρειάζεται ανασυγκρότηση και στροφή σε μοντέλα παραγωγής και εξωστρέφειας. Άρα ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Και το μόνο που μπορεί να κάνει για αυτό είναι να γίνει δεξιότερο της Δεξιάς (που κατά κει πηγαίνει)...
  Γιώργος Καραγεώργος
  απάντηση226
   
   
  Θα το κρατήσω αυτό το άρθρο! | 31/07/2017 13:14
  Πως καταντάει ο άνθρωπος όταν αυταπατάται!
  ούτις
  απάντηση376
   
   
  Τρομακτικό άρθρο!!! | 31/07/2017 13:08
  Το μόνο παρήγορο είναι ότι έχετε πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις σας τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε όλες!.
  α.κ.
  απάντηση2215
   
   
  Συγχαρητήρια! | 31/07/2017 13:04
  Μετά από αυτό το άρθρο ανοίγει διάπλατα για εσάς η πόρτα του υπόγειου του Μαξίμου.
  α.κ.
  απάντηση2913
   
   
  Φρουδες ελπίδες για Συριζα | 31/07/2017 12:22
  Ο Συριζα δε μπορεί να πάρει πάνω από 22. Θελετε να υποθεσουμε "να τα δώσει όλα'' διχάζοντας και φέρνοντας στις κάλπες και πολλούς περιθωριοποιημένους; Θα ..πάρει 25%! Όμως ο διχασμός προυποθέτει προηγουμένως καλές οικον. επιδόσεις και στέρεη ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ της χώρας. Αυτή αυτομάτως συνεπάγεται άνετο περιθώριο και timing για την κοινωνικη Δεξιά να εξαπολύσει πρωτη πρωτοφανή επίθεση φθοράς και αποτυχίας του συριζα (που θα τον ωθεί πάλι προς το 22%). Σημερα εχουμε νηνεμία. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ. Ετοιμάζονται ποιος θα εξαπολύσει πρώτος ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, για να ξηλώσει τη χώρα (εαν χρειαστεί- κατα Τσορτσιλ) και "τελειώσει τον αλλον" (δηλ τον Συριζα, καθά η ΝΔ=35% min)
  ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  απάντηση207
   
   
  Σαν να ΄΄ κομίζω γλαύκα εις Αθήνας ΄΄αισθάνομαι | 31/07/2017 12:16
  όταν επικροτώ ένα Άρθρο σας κ.Καρακούση. Εξαιρετική ανάλυσις όπως πάντα. Συνοπτικά,η εδραίωση του κ.Τσίπρα στην εξουσία εξυπηρετείται από τα τρομερά μπερδέματα στα κόμματα της Ν.Δ. και ΔΗΣΗ. Όπως συνήθως στην αντιπολίτευση οι ρωγμές ευρύνονται ,ενώ στην εξουσία σπατουλάρονται. Οι της Αντιπολίτευσης φαίνεται να έχουν κάνει αμοιβαία συμφωνία να τρικλοποδιάρονται και όχι να αλληλοβοηθούνται Το επεισόδιο Μητσοτάκη/Μπακογιάννη μιλάει μόνο του. Οι διαμαρτυρόμενες μάζες με τους΄΄δεν πληρώνω΄΄έχασαν τους αρχηγούς των,έγιναν όλοι τους Βουλευτές και το ΄΄Σύνταγμα΄΄ ησύχασε.Αυτό είναι που μετράει στις Βρυξέλλες. Αν η Αντιπολίτευση δεν συμμαζευτεί το προβάδισμα θα αποδειχτεί μία σαπουνόφουσκα./
  απ.80
  απάντηση258
   
   
  Η αναγέννηση | 31/07/2017 11:00
  Η χώρα θα συνέλθει αλλά πότε; το θέμα είναι ότι τα βαρίδια δεν φεύγουν εύκολα, είναι πρόβλημα των κατοίκων να το λύσουν,οι πολιτικοί μας είναι τελείως ανεύθυνοι κ δυστυχώς συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, η φυγή πάντως δεν είναι η λύση, έτσι όπως πάμε θα είμαστε για 100 χρόνια εκτός
  Katsikis
  απάντηση112
   
   
  Τελειο | 31/07/2017 08:59
  Μπραβο, σωστη αναλυση. Και αν ο συριζα σπασει την συμπορια του, με ανθρώπους του υποκοσμου και αλλαξει και το ονομα του, αποκλεισει, εσωτερικα τις "αριστερες" παρενθεσεις, τοτε αυτά που σωστα αναλυετε, δεν είναι εξωγιινες κατασκευασεις Οι λαοι ψηφιζουν καθημερινοτητα, και την τσεπη τους. Αν αυτά τα δυο είναι ικανοποιημένα, μην εκπλαγείτε αν τα "Εξαρχεια" μετακομισουν τελεσιδηκα στο Μαξιμου, και ο ρουβικονας, αναλλαβει υπουργειο. Τα θεωρείτε αδυνατα? Απλως απολαυστε την παρασταση! Τωρα αν ο Λαος τους πιστεψει, τοτε...
  Λεωνιδας
  απάντηση426
   
   
  Τὸ μεθυσμένο,σάπιο καράβι ! | 31/07/2017 02:18
  ῾Η θανάσιμη ἒρημος ποὺ διενύσαμε,δὲν μᾶς ἐλευθέρωσεν,φανήκαμε ἀνίκανοι νὰ διδαχθῶμεν ἀπ᾽τὴν ἐμπειρία.Εἲμαστε ἐξουθενωμένοι,κατακουρασμένοι καὶ παρ᾽ὁλα αὐτὰ ὑπομένομεν.Ὑπομένομεν διότι μᾶς λείπει τὸ θάρρος καὶ ἡ φαντασία νὰ κάνωμεν ἀλλοιῶς, πνευματικῶς βαδίζομεν ἀκόμη στὰ τέσσαρα. Οἱ ἐπαναστάτες δὲν κάνουν τιποτ᾽ἂλλο παρὰ νὰ δημιουργοῦν καινούργιες μορφὲς τυραννίας,oἰ πρίγκηπες τοῦ σκότους καὶ τὰ μιάσματα. Στὴν θέσιν τοῦ θείου παραληρήματος τοῦ ᾽Απόλλωνος ἒρεβος.Εἶναι ἡ μοῖρα μας νὰ ἒχωμεν φτερὰ καὶ νὰ παραμένωμεν ἀλυσοδεμένοι στὴν γῇ.῝Οταν οἱ νεκροί μας ξυπνήσουν(πρᾶγμα ποὺ πρέπει νὰ γίνῃ),οὐαί ἡμῖν! Τὸ ὓψος τῆς ἐθνικῆς μας φύσεως καὶ ἡ μικρότης ἑνός ἑκάστου μᾶς ὑπομιμνήσκουν εἰς σύνεσιν !
  ᾽Ιατρὸς,Γεώργιος Ν.Βασιλειάδης
  απάντηση257
   
   
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΡΙΖΑ | 31/07/2017 02:17
  Ωραια κεκαλυμμενη προπαγανδα για την παρεα που μας κυβερναει. Ρωτησατε ισως το 60% περιπου των πολιτων που αδυνατουν να πληρωσουν φορους και ειναι εκπροθεσμοι, ποσο ευχαριστη τους ειναι αυτη η κυβερνηση? Ρωτησατε ποσοι ειναι χαρουμενοι απο τις επανειλλημενες προσπαθειες, καταλυσης της δημοκρατιας απο την συμμορια/κυβερνηση? Ρωτησατε ποσο μας αρεσει που ο υπουργος αμυνας μιλαει με βαρυποινιτες, για να κατασταρεψει καποιον επιχειρηματια που τους πηρε μεριδιο των ΜΜΕ? Γιατι δεν μιλατε για την συντονισμενη προσπαθεια να καταλυθει η Ελληνικη παιδεια? Η αριστεια? Γιατι δεν μιλατε για την μεθοδευμενη φτωχοποιηση της μεσαιας ταξης? ΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΝΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ!
  noStupidSyrizaVoter
  απάντηση6811
   
   
  Εξαιρετική ! | 31/07/2017 01:18
  ΄Για μένα εξαιρετική η ανάλυση , αντικειμενική και ουδέτερη . Συμπέρασμα: Αυτή τη στιγμή και ίσως και για αρκετά χρόνια, άλλη σοβαρή πρόταση για την διακυβέρνηση της Χώρας ,πλην της Κυβερνητικής πολιτικής Τσίπρα ΔΕΝ υπάρχει .
  ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση1382
   
-