Η κυβέρνηση δεν αποφασίζει έξοδο στις αγορές με βάση τη φημολογία και τα δημοσιεύματα, αλλά διερευνώντας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη βέλτιστη διαχείριση του χρέους και την προετοιμασία του εδάφους για πλήρη έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση «δυναμικής ανάκαμψης».

Το μομέντουμ είναι θετικό και η κυβέρνηση θέλει να το αξιοποιήσει δρώντας σε πέντε πεδία, ανέφερε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

1. επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος,
2. παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας με αύξηση στις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης,
3. παρεμβάσεις για την κοινωνική προστασία,
4. μέριμνα για τη καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
5. περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε:

«Στις περιπτώσεις αυτές δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά κρίνεται αν έχει ερμηνευτεί ο νόμος σωστά. Η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά νομικά ζητήματα. Επομένως η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που θεωρεί ορθό και δεν θα κάνω άλλο σχολιάσμό».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι το έλλειμμα διογκώθηκε, για να μπει η χώρα σε μνημόνια, απάντησε πως δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση για το έλλειμμα, γιατί «όλα τα υπόλοιπα στήθηκαν πάνω σε αυτό».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού.

Επίθεση στη ΝΔ

Έντονη κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ ότι στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής των αντιπερισπασμών -για το οποίο την κατηγορεί- προσπαθεί να δημιουργήσει «σκάνδαλο» σχετικά με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΝΔ».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, μετά την απόφαση του Eurogroup και τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια αντιπολιτευτική τακτική διαρκών αντιπερισπασμών. Τη μια, είπε, είναι οι προβοκάτσιες που οργανώσει ή υποστηρίζει (παραπέμποντας στην «διαβόητη» διαδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια), την άλλη προσπαθεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους και το τρίτο επεισόδιο αυτής της τακτικής αντιπερισπασμών «αφορά τη δημιουργία ενός σκανδάλου που έχει να κάνει με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη».

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την «προβοκάτσια» που καταγγέλλει η κυβέρνηση εντάσσεται και η τακτική της ΝΔ, με αφορμή το θέμα της Ηριάννας και η προσπάθεια να βρεθεί συγγένεια με τον κ. Βασιλειάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Βασιλειάδης έβγαλε μια σαφέστατη απάντηση χτες, στην οποία ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση με την Ηριάννα, δεν καθιστά την απόφαση του δικαστηρίου λιγότερο προβληματική.

«Αυτή ήταν η τοποθέτησή του και ξεκαθαρίζει απολύτως το ζήτημα» σημείωσε. Τόνισε πως «αποτελεί το λιγότερο πολιτική χυδαιότητα» «η προσπάθεια αυτή, είτε από πολιτικά κόμματα, είτε από συγκεκριμένους βουλευτές ή πολιτικά στελέχη, να υπονοήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει συγγενική σχέση μέλους της κυβέρνησης με την Ηριάννα και ότι για αυτό τον λόγο υποτίθεται η κυβέρνηση ασκεί κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου».

Σχολίασε ειδικότερα ότι η ΝΔ θεωρεί παρέμβαση τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων, για να επισημάνει, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, πάρα πολλές φορές η δημόσια συζήτηση έχει περιστραφεί γύρω από τοποθετήσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων (φέρνοντας ως παραδείγματα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει από πότε ο κοινωνικός, ηθικός, πολιτικός ή νομικός σχολιασμός αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη. «Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, είπαμε ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πλαίσιο που επιτρέπει στους δικαστές να προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις, όπως πχ στην περίπτωση της Ηριάννας -για τις αιτιάσεις δηλαδή ότι εφαρμόζει τον «τρομονόμο» και δεν τον έχει αλλάξει- ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «σε ό, τι αφορά το άρθρο 187α είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και οφείλω να σας πω ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να ανακοινώσω».