Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την Βουλή σε ειδική συνεδρίαση που ζήτησε ο ίδιος την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί.

Στην διαδικασία αυτή μπορούν να λάβουν το λόγο και οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός μπορεί να απαντήσει, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα δευτερολογιών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται να ισχύσει καθώς κατά παγιωμένη πλέον πρακτική, οι χρόνοι καταπατώνται κατάφωρα.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας, ενώ η δευτερολογίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα τρία λεπτά και του πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας.