Υπέρ της υιοθέτησης ενός δοκιμασμένου μοντέλου όπως της Αγγλίας ή κάποιο άλλο, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου, δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ότι «δεν είναι μόνο τα αστυνομικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τα έκτροπα στους αθλητικούς αγώνες», επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ομάδων, παραγόντων και Αστυνομίας προκειμένου να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνεται της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας ότι «υπήρχε σχέδιο και μάλιστα σοβαρό» το οποίο αναπτύχθηκε δύο ημέρες πριν από τον αγώνα ώστε να αποτραπούν οι συγκρούσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «είδε όλος ο κόσμος πώς έγιναν τα επεισόδια και από ποιους» ενώ αποδίδει ευθύνες στους παράγοντες του ποδοσφαίρου για τις διαχρονικές παθογένειες που τροφοδοτούν τη βία. «Δεν μπορεί η Αστυνομία μόνο με κατασταλτικά μέτρα να αντιμετωπίζει καταστάσεις εξαλλοσύνης» αναφέρει απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους στοχοποιούν την ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, αντιστρέφει τα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση για την κατάσταση στα Εξάρχεια, λέγοντας ότι «είμαστε εκείνοι που μετά από 20-30 χρόνια κάνουμε επιχειρήσεις μέσα στα Εξάρχεια», ενώ σχετικά με την κριτική που δέχεται εντός ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή στάση έναντι των καταληψιών απαντά: «Κατευθύνσεις παίρνω από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση». Οσον αφορά τις αντιδράσεις πρώην πολιτικών επειδή τους αφαιρούνται οι αστυνομικοί φρουροί, δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι αστυνομικοί δεν είναι ορντινάντσες.


Τα έκτροπα στον τελικό Κυπέλλου έφεραν άλλη μία φορά στο επίκεντρο της κριτικής την Ελληνική Αστυνομία: ότι δεν είχε σχέδιο αποτροπής των επεισοδίων και ότι δεν προχώρησε σε συλλήψεις. Ως πότε θα παρακολουθούν οι πολίτες τέτοιες εικόνες ντροπής για τον αθλητισμό και την κοινωνία ολόκληρη;
«Υπήρχε σχέδιο και μάλιστα σοβαρό, το οποίο είχε αναπτυχθεί δύο ημέρες πριν από τον αγώνα, και βάσει αυτού η Αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει και τις συγκρούσεις και τις μεταφορές επικίνδυνων αντικειμένων και στην Αθήνα, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ, αλλά και στη Λάρισα και στον Βόλο, και γύρω από το γήπεδο και μέσα στο γήπεδο. Είδε όλος ο κόσμος πώς έγιναν τα επεισόδια και από ποιους, και είναι οπωσδήποτε απορριπτέα και καταδικαστέα. Ξέρετε όμως κάτι; Συγκεντρώθηκαν 40 διμοιρίες αστυνομικών, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα, η μεγαλύτερη ίσως αστυνομική επιχείρηση σε ποδοσφαιρικό αγώνα! Δεν μπορεί να γίνεται αυτό συνέχεια, δεν μπορεί η Αστυνομία μόνο με κατασταλτικά μέτρα να αντιμετωπίζει καταστάσεις σαν αυτές που έχουν αντιμετωπισθεί αλλιώς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είναι μόνο τα αστυνομικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τα έκτροπα στους αθλητικούς αγώνες».
Ποιος ευθύνεται και πώς θα αλλάξει επιτέλους η θλιβερή αυτή κατάσταση;
«Δεν είναι φυσικά όλα τα μέτρα τα οποία σκεφτόμαστε της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου υπουργείου καθώς εμπλέκονται και άλλα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκονται κυρίως άλλα υπουργεία. Είναι μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί στις υπόλοιπες χώρες –δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Είναι μέτρα για τα οποία πρέπει να συνεργασθούν και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και οι ομάδες και οι παράγοντες και η Αστυνομία. Και εδώ υπάρχει μια υποκρισία: πολλοί κατηγορούν την Αστυνομία, άλλοι κατηγορούν τους μεμονωμένους έξαλλους οπαδούς, κανένας όμως δεν δείχνει τους πραγματικούς υπαίτιους, ή αυτούς που ανέχονται, ή αυτούς που έχουν σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίξει τις διάφορες «Θύρες» στις ομάδες, τις έχουν τροφοδοτήσει και τις έχουν χρησιμοποιήσει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική, να καταλάβουν και οι ίδιοι οι παράγοντες ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να γίνονται έκτροπα στους αγώνες και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν στους αθλητικούς χώρους τις οικογένειες και όχι τους έξαλλους».
Περιγράφετε ουσιαστικά το αγγλικό μοντέλο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα; Το βλέπετε εφικτό;
«Συζητάμε με τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού, τον κ. Βασιλειάδη. Δεν έχω κανέναν δισταγμό να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μοντέλο. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε ένα δοκιμασμένο μοντέλο, είτε της Αγγλίας είτε κάποιο άλλο. Λίγο-πολύ οι ίδιες πρακτικές εφαρμόζονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: είναι συνδυασμός αυστηρότητας, ελέγχων και απασχόλησης των φιλάθλων, και θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσουν αυτά. Και φυσικά δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα και να αποδεχόμαστε ένα μέρος των φιλάθλων να μπαίνει χωρίς εισιτήριο με την ανοχή των ομάδων, δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τους «σεκιουριτάδες» να μην ασχολούνται με την ασφάλεια αλλά να απασχολούνται ως «μπράβοι» και δεν μπορούμε να ανεχόμαστε καταστάσεις που υπερβαίνουν και τον νόμο και τους κανόνες μιας πολιτισμένης κοινωνίας».


Σχετικά με την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. Εχετε επικριθεί για τη σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων, ακόμα και για την αφαίρεση αστυνομικών από πολιτικούς. Τι προτίθεστε να κάνετε;
«Η νέα δομή της ΕΛ.ΑΣ. προχωράει. Εχει αρχίσει ήδη η σύμπτυξη των τμημάτων που γίνεται γιατί τόσα χρόνια «φυτεύονταν» αστυνομικά τμήματα για λόγους ρουσφετολογικούς. Τώρα έγιναν συζητήσεις επί περίπου έναν χρόνο με τοπικούς παράγοντες, με πολιτικούς, με πολίτες και πάρθηκε η απόφαση για το πού χρειάζεται να υπάρχουν αστυνομικά τμήματα προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και όχι να είναι αστυνομικά τμήματα «φαντάσματα». Πιστεύω ότι ο πολίτης θέλει Αστυνομία παρούσα και όχι αστυνομικά τμήματα άδεια. Σε ό,τι αφορά την αφαίρεση αστυνομικών: πήγα σε μια εκδήλωση και ήρθαν πάρα πολλοί πρώην πολιτικοί και μου παραπονούνταν γιατί τους πήραμε τους αστυνομικούς. Και αναγκάστηκα να τους εξηγώ ότι αφαιρούμε αστυνομικούς εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος ή εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερος από του απλού πολίτη. Δεν θα πρέπει να κυριαρχούν ο εγωισμός και οι ιδιοτροπίες, αλλά δεν θα πρέπει να κυριαρχούν και οι δεύτερες σκέψεις χρησιμοποίησης των αστυνομικών σαν ορντινάντσες. Δυστυχώς έχω ακόμα και επιστολές ευρωβουλευτών, πρώην πολιτικών και νυν πολιτικών στις οποίες κυριαρχούν δεύτερες σκέψεις».


Σας επισκέφθηκε εθιμοτυπικά ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα συνοδεύοντας μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Σε ποια θέματα εστιάζεται το ενδιαφέρον μεταξύ των δύο χωρών;
«Εχει γίνει αποδεκτό στον διεθνή παράγοντα ότι η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας σε ένα περιβάλλον ασταθέστατο και στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια και στη γειτονική Τουρκία. Επίσης έχει γίνει αποδεκτό ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση και να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας καθώς και στα θέματα ασφάλειας. Η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζοντας αυτά θέλει να έχει καλή συνεργασία με εμάς για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας και εμείς από τη μεριά μας δεν έχουμε καμία αντίρρηση για συνεργασία και με την αμερικανική πλευρά και με τις ευρωπαϊκές χώρες για ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας. Αναφέρομαι και στα θέματα τρομοκρατίας, κυρίως αυτής που μπορεί να συσχετισθεί με τις συγκρούσεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, δηλαδή με την ισλαμική τρομοκρατία και για τη διακίνηση ανθρώπων, αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. Δηλαδή τα προβλήματα που έχουν σχέση με το διασυνοριακό έγκλημα ή με τα θέματα της περιφερειακής αστάθειας».

«Μετά από 30 χρόνια κάνουμε επιχειρήσεις στα Εξάρχεια»

Εχετε δεχθεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τα Εξάρχεια και για ανοχή έναντι των αντιεξουσιαστών. Τι απαντάτε;
«Καταλαβαίνω την ανάγκη προπαγανδιστικών στόχων από πλευράς ΝΔ και ΠαΣοΚ, αλλά η στοχοποίηση σε καταστάσεις που χρόνιζαν αποτελεί αντικείμενο προπαγάνδας που δεν πείθει, διότι εμείς είμαστε εκείνοι που μετά από 20-30 χρόνια κάνουμε επιχειρήσεις μέσα στα Εξάρχεια. Δεν μπορώ να πω ότι τα προβλήματα εκεί επιλύθηκαν αλλά ούτε ότι μπορούν να επιλυθούν μέσα σε 24 ώρες, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσπαθούμε όμως. Μειώσαμε σημαντικά τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια και προχωρήσαμε και σε άλλες κινήσεις που είχαν αποτέλεσμα. Να θυμίσω ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν είχαν κάνει καμία κίνηση μέσα σε αυτές τις περιοχές. Και δεν είχαν κάνει κίνηση και σε άλλες περιοχές για τις οποίες εμείς αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα, όπως είναι η Δυτική Αττική. Και τώρα έρχονται υποκριτικά να μας πουν ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δυτική Αττική. Προπαγανδιστικά αυτά πιάνουν πολλές φορές, ο κόσμος όμως ξέρει την πραγματική κατάσταση και βλέπει τα τεράστια αποτελέσματα που υπάρχουν και σχετικά πολύ γρήγορα, όπως είναι η περίπτωση των ληστών των χρηματοκιβωτίων πρόσφατα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και των ναρκωτικών, και οι οποίες ούτε κατά διάνοια έχουν σχέση με τις αποσπασματικές κινήσεις ή τις κινήσεις που είχαν στόχο την επικοινωνία και τα ΜΜΕ που γίνονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Πάντως και συνοδοιπόροι σας στον ΣΥΡΙΖΑ σάς ασκούν κριτική. Διαμαρτύρονται ότι κρατάτε σκληρή στάση έναντι των καταληψιών. Πώς το σχολιάζετε;
«Κατευθύνσεις παίρνω από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Και βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις η κριτική είναι χρήσιμη για να διορθώσουμε λάθη».

Η συμφωνία με τους δανειστές επετεύχθη. Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με νέα επώδυνα μέτρα. Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης;

«Σε όσους έχουμε κάνει διαπραγματεύσεις είναι γνωστό ότι κάτι κερδίζεις και κάτι αποδέχεσαι. Τα μέτρα προφανώς έχουν και στοιχεία για τα οποία δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των μέτρων και των αντιμέτρων δημιουργεί μια ισορροπία και σε κάθε περίπτωση είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον ανάγκης για σταθεροποίηση και ανάγκης να προχωρήσουμε στην ποσοτική χαλάρωση που είναι το βασικό για την οικονομική ανάπτυξη. Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά θα πρέπει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί η «πίτα» που θα μοιραστεί όσο γίνεται πιο δίκαια και να προχωρήσουμε προς την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ