Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρχάς συμφωνήσει με τους δανειστές σε εργασιακά, μειώσεις συντάξεων καθώς και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters το πρωί της Τετάρτης.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δύο αξιωματούχους η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι ένα τοις εκατό του ΑΕΠ το 2019, ενώ το όριο του αφορολόγητου θα μειωθεί περίπου στις 6.000 ευρώ προειμένου να κερδίσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά ζητούσε το ΔΝΤ, δύο δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Δεν επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα Αθήνα και Κομισιόν

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίασε κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο «οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης».

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή «.

Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωsε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Επιχείρηση συσπείρωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ο κύβος ερρίφθη εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και εν όψει των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, τηρούνται χαμηλοί τόνοι και αποφεύγονται οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι και το «αντάρτικο» του Πάνου Σκουρλέτη περνά… «απαρατήρητο».

O Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σχετική οδηγία στους συνεργάτες του και οι όποιες διαφοροποιήσεις ή διαφωνίες επιχειρούνται να ξεπεραστούν με τον πλέον ήπιο τρόπο, με στόχο την κυβερνητική και κομματική συσπείρωση.

O πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες της συμφωνίας και τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να έχουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που μπορεί να την υποστηρίξει ο ίδιος μπορούν να τη στηρίξουν όλοι – υπονοώντας ότι ουδείς έχει κάποιο προνόμιο ευαισθησίας έναντι των υπολοίπων.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλησε να σχολιάσει την τελευταία παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ή της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου ότι η επιχείρηση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, ή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μία κακή συμφωνία.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μαλώνουμε για μία θεωρητική συμφωνία», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι όταν το πακέτο της τεχνικής συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή θα είναι αναπόφευκτοι οι εσωτερικοί κραδασμοί.

Πιστεύουν όμως ότι οι εντυπώσεις μπορούν να μετριαστούν πρωτίστως με τα αντίμετρα που θα προκαλέσουν τη λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία.

Η «ψυχολογική υποστήριξη» των βουλευτών έχει ήδη ξεκινήσει και δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει για το περίγραμμα της συμφωνίας τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει κάνει μία πρώτη ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λεπτομέρειες θα δοθούν και όταν υπάρξει κάτι πιο απτό.