Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και για τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτό τόνισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος προσέθεσε πως έτσι «θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου».

«Στο Eurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Προτείναμε και έγινε αποδεκτό, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες καθώς οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα…. Στόχος της κυβέρνησης είναι η γεφύρωση των διαφορών με τη λήψη αποφάσεων ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός καθορισμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος. Ευελπιστούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργείας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος παρουσίασε και τον οδικό χάρτη για τη συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, ει δυνατόν και εντός Απριλίου:

1. Eπίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις έως τον Αύγουστο του 2018 μεταρρυθμίσεις & την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019.

2. Ακολουθεί η συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σχετικά με τις ευθύνες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων:

1. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας.

2. Η ευθύνη ανήκει και στους δανειστές: οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ελληνική δημοκρατία.

3. Η συμφωνία δανειστών και ελληνικής δημοκρατίας διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

Πυρά κατά της ΝΔ

Έντονη κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγορώντας τη πως «αντί να στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης».

«Η ΝΔ υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε.

«Η ΝΔ φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών. Καμιά φορά δε, ζητάει και «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία. Επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς, σε «τζάμπα μαγκιά». Επαναλαμβάνουμε στη ΝΔ: η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και επίσης ότι «επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντησει σήμερα στην Αθήνα τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θέμα της συνάντησης θα είναι το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Ερωτηθείς για την δήλωση Ντάισλμπλουμ ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «αν αληθεύει είναι πλήρως άστοχη».

Σχετικά με την απόφαση για το Βατοπέδι σημείωσε ότι είναι δεσμευτική.