Βαθαίνει συνεχώς το χάσμα που χωρίζει τη Φώφη Γεννηματά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προοιωνίζοντας εξελίξεις που αν συμβούν, θα συμπαρασύρουν όλον τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Προς το παρόν διχάζουν το ΠαΣοΚ. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Γεννηματά ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον προκάτοχό της σε μια στιγμή που ο Νίκος Φίλης ζητεί επίμονα να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ, «χωρίς τον Βενιζέλο, που είναι αγκάθι για μια τέτοια συνεργασία, επειδή θέλει να πάει στη ΝΔ».

Υψηλοί τόνοι με ΣΥΡΙΖΑ
Αν η κυρία Γεννηματά εκτιμά ότι με την έλευση του Γιώργου Παπανδρέου έχει αλλάξει η δυναμική στο εσωτερικό της συμπαράταξης και ωθεί τον κ. Βενιζέλο στην έξοδο θα φανεί το προσεχές διάστημα. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όμως οι τόνοι παραμένουν υψηλοί, καθώς η ΔΗΣΥ απάντησε στο φλερτ του κ. Φίλη «τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους οι κ.κ. Φίλης και Τσίπρας να τα λύσουν μόνοι τους», «τζάμπα ψάχνουν συνενόχους στα αδιέξοδά τους».
Την προηγούμενη Κυριακή, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε σεισμό στο κόμμα της με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, στην οποία θα συμμετέχει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Παρά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις, η κυρία Γεννηματά διέψευσε ότι βάζει το κομματικό καθήκον πάνω από το πατριωτικό τέσσερις ημέρες αργότερα. Και όχι προτού δεχθεί τις αιχμές του κ. Βενιζέλου μέσω ερτζιανών. «Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κυρία Γεννηματά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κυρία Γεννηματά» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Στρέφουμε τον κόσμο προς τη ΝΔ με αυτά… Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας και αστάθειας», «αν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς, τότε είσαι φτερό στον άνεμο» πρόσθεσε, ζητώντας να διαφυλαχθούν η ενότητα και η αξιοπιστία του χώρου.
Την επόμενη ημέρα η κυρία Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξη προσπάθησε να δείξει ότι πολιτεύεται με πατριωτικό τρόπο λέγοντας ότι «η παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο καλοκαίρι του 2015 και σημείωσε ότι «βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά, ήμουν μόλις έναν μήνα εκλεγμένη πρόεδρος του ΠαΣοΚ, για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα». Αλλά δεν άφησε αναπάντητα όσα είπε ο προκάτοχός της. «Τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση ούτε να γίνω αντιπρόεδρος».
Ο κ. Βενιζέλος δεν αντέδρασε, ωστόσο πρόσωπα από το περιβάλλον του εξέφραζαν τη λύπη τους «για τη συνεχή ροπή σε ανιστόρητες αυτοκαταστροφικές αμετροέπειες». Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ, ακόμα και πρόσωπα που δεν πρόσκεινται φιλικά προς τον κ. Βενιζέλο, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την οξύτητα των εκφράσεων της προέδρου του ΠαΣοΚ και με την επιχείρηση «περιχαράκωσης του ΠαΣοΚ από τους ανεπιθύμητους». Αλλοι θύμιζαν ότι όταν μπήκε το ΠαΣοΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η κυρία Γεννηματά ζήτησε να υπουργοποιηθεί και ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, τα στελέχη που ζητούν να προστατευτεί η επικεφαλής της συμπαράταξης «αφού με αυτήν θα κατεβούμε στις εκλογές». Το ζήτημα όμως αφορά πρωτίστως την κυρία Γεννηματά, η οποία επέλεξε μόνη της να ανοίξει τα λάθος μέτωπα τη λάθος στιγμή.
Ενωτικές κινήσεις
Στη ΔΗΣΥ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην προσέλκυση ψηφοφόρων και στην άνοδο των ποσοστών τους, αφήνοντας πίσω τους την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Ομως, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν τον διάλογο να σβήσει. Την Πέμπτη υπέγραψαν κοινή δήλωση με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, ζητώντας τη σύγκληση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης τον Ιούνιο 2017 και εκλογή του επικεφαλής από τη βάση της παράταξης μετά το συνέδριο. Από την πλευρά της πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων» συμφωνούσαν με την πρόταση, αλλά σχολίαζαν ότι χρειάζονται πιο γρήγορες διαδικασίες, ενώ από το Ποτάμι σχολίαζαν ότι δεν έχει νόημα πλέον αυτό το αίτημα από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο.
Στην «Ωρα Αποφάσεων» ετοιμάζονται για την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ θα συνεχίσουν με μικρότερες εκδηλώσεις σε πέντε ακόμα περιφερειακές πόλεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το Στρασβούργο πήγε στο Βερολίνο προσκεκλημένος του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Τόμας Οπερμαν και μίλησε στη γερμανική Βουλή. Στην Ελλάδα, εκτός από τα κομματικά καθήκοντα, τον περιμένει και η εκκρεμότητα της συνεργασίας με την «Ωρα Αποφάσεων», η οποία του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο Ποτάμι, ούτε να φτιάξει το Ποτάμι Plus, αλλά να συνδιαμορφώσει ένα νέο αφήγημα για τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ