Την ανησυχία τους για τις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εξέφρασαν κοινοτικές πηγές σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους σε συνδυασμό με τη νέα πραγματικότητα της κυβέρνησης Τράμπ, την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και το προσφυγικό.

Υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν χαρακτήρισε «αχαρτογράφητα» τα νερά στη σχέση ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα επικρατήσουν οι σοβαροί και οι συστημικοί. «Το ατύχημα βέβαια μπορεί πάντα να συμβεί», σημείωσε.

Αν σε αυτά προστεθεί το αυξανόμενο κύμα λαΐκισμού, δημαγωγίας και ξενοφοβίας στην Ευρώπη τότε η ατμόσφαιρα γίνεται εκρηκτική. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί κύμα αντίδρασης στις Βρυξέλλες ώστε να μην γίνουν δεκτά τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ Τέντε Μάλοκ.
Η Ελλάδα αποτελεί πάντα πηγή προβληματισμού λόγω της οικονομίας και του προσφυγικού. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι τελευταία φορά που τέθηκε το θέμα του Grexit στο Κολέγιο των Επιτρόπων ήταν πριν από δέκα μήνες. Εκτοτε δεν συζητήθηκε ξανά «αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Η Ελλάδα ζει με παρατάσεις εδώ και επτά χρόνια». Πρόσθεσε όμως ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε θετικές δηλώσεις λέγοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν για το 2016 και ότι όλοι εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την Τρίτη συζητείται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το θέμα της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό διατυπώθηκε μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές από την Αφρική και γι’ αυτό επιχειρείται να τεθούν όροι στις χώρες προέλευσης.

Όπως επισημάνθηκε η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει ισχυρή και δεν αμφισβητήθηκε ούτε στο περσινό δημοψήφισμα. Αν καταρρεύσει ωστόσο «θα είναι καταστροφή διότι plan B δεν υπάρχει», όπως τονίστηκε.

Σχετικά με την διαβίωση στους καταυλισμούς, ειπώθηκε ότι η «εικόνα της Ελλάδας είναι τραγική», ότι υπάρχει ζήτημα καθυστερήσεων στις διαδικασίες καθώς τα κονδύλια για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων είχαν δοθεί από τον Ιούνιο, αλλά θέμα κακοδιαχείρισης δεν εχει τεθεί παρότι θα επρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος για τις ΜΚΟ. «Θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στον λαϊκισμό και την ανθρωπιά» επισημάνθηκε.