Να εξουδετερώσει το κλίμα πανηγυρισμών που διαμόρφωσε από το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Eurogroup επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με τον ίδιο τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει με έμφαση το πρωί της Τρίτης από τη Μεταμόρφωση, ότι «την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απομείωση του χρέους, η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές και παράλληλα θεωρούν στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ως πιθανό σενάριο να χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απόφαση του Eurogroup για το χρέος ως προεκλογική του σημαία.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης από τη Μεταμόρφωση είπε ότι η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη, διευκρινίζει ότι, από μόνη της δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

«Αυτονόητα από 2013 – 14 τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» χρέους χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Αδιανόητη η δέσμευση για 3,5% πλεόνασμα μεσομακροπρόθεσμα» μεταδίδεται από το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.

Η ηγεσία της Ν.Δ.επί της ουσίας υποβαθμίσει τη σημασία που έχουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κανένα βραχυπρόθεσμο όφελος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην ανάληψη της κυβέρνησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, μιλάνε για τη λειτουργία του δημοσιονομικού «κόφτη» και επιμένουν ότι έρχεται ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς δάνειο, αλλά με όρους και στόχους τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. «Αυτή είναι μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να πανηγυρίζει» λένε από την Πειραιώς, όπου επικρατεί η άποψη πως αρχίζει και στήνεται σιγά – σιγά στο σκηνικό των εκλογών.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ανέλυσαν με προσοχή τις διαρροές και τα σημειώματα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τις δηλώσεις κεντρικών κυβερνητικών παραγόντων και πίσω από αυτές διαπιστώνουν ότι υφαίνεται η προεκλογική ρητορική του Πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου ο κόκκινος συναγερμός της Πειραιώς συνεχίζεται και όλα κινούνται γύρω από το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες πλέον θεωρούν πολύ πιθανές.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει μεγάλη βαρύτητα στην υπεροφορολόγηση και στην έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης που κατ’ αυτόν είναι δυο από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή.

Από το βήμα της Βουλής, η κεντρική οδηγία προς τους βουλευτές της Ν.Δ. είναι «ανελέητο σφυροκόπημα» προς την κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού είναι και μια «προσομοίωση» της προεκλογικής περιόδου.

Τον τόνο για το πώς θα κινηθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. θα δώσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης που είναι ο πρώτος που θα λάβει το λόγο, ενώ τα πολιτικά μηνύματα θα στείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.