Δυναμική που απειλεί να προκαλέσει ακόμα και συστημική διαταραχή έχει αποκτήσει το θέμα της εκλογής προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό λάθος που έκανε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εγκρίνοντας δύο υποψηφίους για τη θέση επιχειρεί τώρα να το διορθώσει με νέο λάθος, αφού αμφισβητεί όχι μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη αλλά και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντιδράσεις της διοίκησης του Ταμείου και τις απειλές του εκπροσώπου του για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, εξέλεξε πρόεδρο τον Τάκη Θωμόπουλο με ψήφους 12-1. Ακόμα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που στην προηγούμενη φορά είχε ψηφίσει κατά του κ. Θωμόπουλου, όταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 8-2, ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ του. Το μόνο μέλος που καταψήφισε τον νέο πρόεδρο της Εθνικής και στις δύο ψηφοφορίες ήταν ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ.
Η επιλογή του κ. Θωμόπουλου προέκυψε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, στη διάρκεια του οποίου εκδήλωσαν ενδιαφέρον περί τα 90 άτομα, εξετάστηκαν δεκάδες βιογραφικά και στο τέλος ετέθησαν υπόψη του ΤΧΣ δύο προτάσεις: του κ. Θωμόπουλου και του Δημήτρη Τσιτσιράγκου, αντιπροέδρου του IFC της Παγκόσμιας Τράπεζα και εκλεκτού της Λούκας Κατσέλη. Το ΤΧΣ ενέκρινε και τις δύο υποψηφιότητες. Αν και είχε δικαίωμα, δεν έβαλε βέτο ούτε ζήτησε από τη διοίκηση της Εθνικής να στηρίξει έναν από τους δύο υποψηφίους. Απλώς με ψήφους 7-1 έδειξε την προτίμησή του στον κ. Τσιτσιράγκο. Ετσι την τελική απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας που ψήφισε κατά συνείδηση και εξέλεξε και στις δύο ψηφοφορίες τον κ. Θωμόπουλο.
Ανορθόδοξο πλαίσιο


Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και η όλη διαδικασία κινήθηκε σε ανορθόδοξο πλαίσιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους τελικούς υποψηφίους από την οποία επελέγησαν τελικά οι κ.κ. Θωμόπουλος και Τσιτσιράγκος. Η short list των υποψηφίων περιελάμβανε πέντε ονόματα, τα οποία μειώθηκαν σε τέσσερα όταν ο Γιώργος Χατζηνικολάου ενημέρωσε ότι επέλεξε την Τράπεζα Πειραιώς.
Από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους, ο κ. Τσιτσιράγκος συναντήθηκε με την Επιτροπή Υποψηφίων της Εθνικής σε prive αίθουσα στη «Μεγάλη Βρεταννία» και η συνέντευξη, που διήρκεσε τρεις ώρες, έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου! Αντίθετα, τα interviews με τους άλλους διήρκεσαν περί τη μία ώρα και έγιναν στο κτίριο του Ιδρύματος Λάτση στο Κεφαλάρι. Επικεφαλής της Επιτροπής Υποψηφίων της Εθνικής είναι η Νορβηγίδα Μάριαν Οκλαντ, μέλος του ΔΣ της τράπεζας που έχει επιλεγεί από τους πιστωτές. Η Μάριαν Οκλαντ είναι επίσης managing director στην Avista Partners, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική-επενδυτική τράπεζα που εξειδικεύεται στον χώρο των ηλεκτρονικών μέσων, ενώ μετέχει επίσης στο ΔΣ της ναυτιλιακής Scorpio Tankers και σε διάφορα ΔΣ τραπεζών στη Σκανδιναβία. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Μάριαν Οκλαντ είχε συμπέσει με τον κ. Τσιτσιράγκο ως μέλη διοικητικού συμβουλίου στο επενδυτικό κεφάλαιο IDFC που ειδικεύεται σε επενδύσεις στην Ινδία. Πάντως στη δεύτερη ψηφοφορία και αυτή τάχθηκε υπέρ του κ. Θωμόπουλου.
Αντίδραση από ΤΧΣ


Η επιλογή του ΔΣ της Εθνικής προκάλεσε την αντίδραση του ΤΧΣ, το οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο να αλλάξει είτε τον κ. Θωμόπουλο είτε τον κ. Φραγκιαδάκη, ενδεχομένως και τους δύο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η διοίκηση του Ταμείου θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα για να πάρει αποφάσεις για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξένα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το αν θα παραιτηθούν ή όχι οι κ.κ. Θωμόπουλος και Φραγκιαδάκης, θα πρέπει να αλλάξει όλο το ΔΣ της τράπεζας γιατί με τη στάση του δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ταμείου. Μάλιστα σημειώνουν ότι η στάση και ο προβληματισμός της διοίκησης του ΤΧΣ συνδέονται και με τις διοικητικές εκκρεμότητες στην Πειραιώς, διότι αν δεν αντιδράσουν στην περίπτωση της Εθνικής και αν δεν επιβάλουν το δικό τους, τι θα γίνει στην Πειραιώς που έχουν απέναντί τους τον Τζον Πόλσον και το μπλοκ των επενδυτών που εκπροσωπεί;
Πίεση στη διοίκηση της Εθνικής για την επίλυση της διοικητικής κρίσης ασκεί και η κυβέρνηση. Ο Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον κ. Φραγκιαδάκη και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής «να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής με το ΤΧΣ». Στο ζήτημα επανήλθε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το χάσμα και υπογράμμισε πως «η διοίκηση μιας τράπεζας δεν μπορεί να αγνοεί τον βασικό της μέτοχο», δηλαδή το ΤΧΣ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ