Η έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι αντικειμενική, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μετατράπηκε σε θεσμό που εκδίδει ανακοινώσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός είπε (σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων) ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει μακράν από την προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες υπηρετούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Δεν αποδέχονται μια έκφραση που λέει ότι χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία απέναντι στο ΡΚΚ, δήλωσε. «Η αναφορά σε δυσανάλογη βία στην έκθεση είναι ντροπή για τους θεσμούς της ΕΕ», πρόσθεσε. Όπως είπε, εναντίον του ISIS αγωνίζονται 65 χώρες με αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις. «Ας βγουν να εκδώσουν έκθεση για δυσανάλογη βία», είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι το ΡΚΚ είναι το ίδιο βίαια τρομοκρατική οργάνωση όπως είναι και το Ισλαμικό Κράτος.
Ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε και στο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι μέρα- νύχτα επικρίνει την Τουρκία και διερωτήθηκε γιατί δεν ακούνε κανένα επικριτικό σχόλιο από τον Σουλτς για την έκθεση του ΡΚΚ στο ΕΚ. Ανέφερε ότι όλες αυτές οι δηλώσεις και οι αξιολογήσεις στην έκθεση σχετικά με τον ΡΚΚ είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμφωνίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Τριπλό κέρδος αποκομίζει η Λευκωσία στα Συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν για τη Τουρκία. Το κείμενο, το οποίο απεκάλυψε ο «Φ», τέθηκε σήμερα ενώπιον του Κολεγίου Επιτρόπων και αναμένεται να υιοθετηθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Τριπλό κέρδος για την Κύπρο
Στη Λευκωσία αξιολογούν την έκθεση ως τριπλό κέρδος για την Κύπρο και τούτο γιατί:
1. Για πρώτη φορά, η Κομισιόν αποφεύγει να εισηγηθεί το ξεπάγωμα των κεφαλαίων 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη), τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα Συμπεράσματα αρκούνται να αναφερθούν «στη προπαρασκευαστική εργασία για τρία άλλα κεφάλαια (σ.σ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας) και για την εν εξελίξει επικαιροποίηση της διαγνωστικής έκθεσης (screening report) των κεφαλαίων 23-24», περιοριζόμενα μόνο στο τεχνικό σκέλος των διεργασιών. Και διαγράφουν τη πολιτική θέση της Κομισιόν, η οποία κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια και υποδείκνυε ότι «το άνοιγμα των κεφαλαίων 23-24 θα εφοδίαζε τη Τουρκία με ένα συνολικό οδικό χάρτη», στηρίζοντας το ξεπάγωμά τους, κόντρα στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα βάλει στο ψυγείο.
2. Τα Συμπεράσματα διασυνδέουν για πρώτη φορά την πρόοδο που επιδιώκεται στο Κυπριακό με τη συμβολή της Τουρκίας στη λύση του προβλήματος, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η δέσμευση της Άγκυρας με συγκεκριμένους τρόπους, είναι κρίσιμης σημασίας.
3. Από τα Συμπεράσματα έχει απαλειφθεί η υπόδειξη για επίλυση του Κυπριακού «το συντομότερο δυνατόν», η οποία επαναλαμβανόταν τα τελευταία χρόνια, κατόπιν απαίτησης της Άγκυρας.