Με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων σε όλα τα μέτωπα και την πρόθεση για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα εδραιώσουν την πολιτική του επιρροή επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πετυχαίνοντας, όπως θεωρεί το επιτελείο του, μια σημαντική πολιτική νίκη κατά του Αλέξη Τσίπρα. Οπως υποστηρίζουν, την Τετάρτη το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διαφήμιζε την επερχόμενη παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Ομως, το πρωθυπουργικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε πλήρως από τον κ. Μητσοτάκη που προσήλθε στην Ολομέλεια και μίλησε λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων για το θέμα του ΕΣΡ. Αυτή η «ντρίμπλα» του προέδρου της ΝΔ, την οποία γνώριζαν μόλις δύο συνεργάτες του, ένας εκ των οποίων ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ήταν η αρχή μιας σειράς αιφνιδιαστικών κινήσεων από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη οι οποίες στοχεύουν πλέον ευθέως στον κ. Τσίπρα. Για όσα έχουν συμβεί στο ζήτημα των αδειών, το «πολιτικό ανάθεμα» δεν πέφτει μόνο στον Νίκο Παππά, αλλά συνολικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, καθώς ήταν κεντρική κυβερνητική απόφαση που υπερασπίστηκε και ο ίδιος.
Ως εκ τούτου, η καταγγελία του κ. Μητσοτάκη για αντιδημοκρατικές και καθεστωτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αναδεικνύουν το μέγα πρόβλημα Δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα, ήταν ένα σαφές μήνυμα: «Και τώρα οι δυο μας».
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της ΝΔ, η κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Τσίπρα είναι δεδομένη και αυτονόητη, καθώς, όπως λένε, η εμμονή του στο θέμα των αδειών δείχνει και το πραγματικό του πρόσωπο. «Ενα πρόσωπο που παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης εποχές, αφού, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, την παραμονή στην εξουσία πάση θυσία, δεν διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα αλλά και να φέρει στην επιφάνεια παρακρατικές μεθόδους που συνθλίβουν κάθε έννοια ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λένε.
Παράλληλα, επιχειρούν να αμφισβητήσουν και την κοινωνική ευαισθησία του, καθώς θεωρούν ότι έπεσαν οι μάσκες με την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Και αυτό διότι, όπως λένε από την Πειραιώς, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την πρόταση της ΝΔ για προστασία της πρώτης κατοικίας και αρνήθηκε να συναινέσει στην ψήφισή της. «Η αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα απέρριψε μια τροπολογία-ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Γκρέμισε τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Στο πεδίο αυτό, η ΝΔ θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για τα «κόκκινα δάνεια»και στη συνέχεια, ανάλογακαι με την επικαιρότητα, θα παρουσιαστούν και νέα τμήματα του κυβερνητικού προγράμματος. Η ολοκλήρωσή του από τον Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται να αποσαφηνίσει πλήρως τους κυβερνητικούς στόχους της ΝΔ και δεν θα υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις. Η ΝΔ συνεχίζει την τμηματική παρουσίαση του προγράμματός της,αν και θα συνεχίσει να «κρατάει» κάποια σημαντικά χαρτιά της για την προεκλογική περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εσωκομματική συσπείρωση με συντεταγμένο τρόπο. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος συντονίζει τις κομματικές δράσεις, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες, με πρώτο τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Μακάριο Λαζαρίδη, τον Μιχάλη Μπεκίρη, τον Θανάση Μπακόλα και τον Θανάση Νέζη, τον Στέλιο Πέτσα, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιώργο Μυλωνάκη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο κ.ά.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν και νέες παρεμβάσεις στην εσωκομματική διάρθρωση και λειτουργία τόσο του κόμματος όσο και της ΚΟ, με κριτήριο την προσαρμογή στις ανάγκες της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Στην ηγεσία της ΝΔ προβλέπουν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι θερμή, με πολλές και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις σε πολλά μέτωπα, και θέλουν να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Κυρίως, όμως, να αυξήσουν κι άλλο τη δυναμική του κόμματος και να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από την εκπροσώπηση μόνο του δεξιού και κεντροδεξιού τμήματος της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης σε δυνάμεις πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για «δημοκρατική εγρήγορση» ώστε να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου έναντι των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης που ευτελίζουν τους θεσμούς και προσβάλλουν τη Δημοκρατία.
Το άνοιγμα στο Κέντρο


Οι πρόσφατες εξελίξεις, η διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα από το Ποτάμι, αλλά και η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από τη Δημοκρατική Ευθύνη, τροφοδότησαν κι άλλο τα σενάρια περί ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο. Η επιλογή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για τον κ. Μητσοτάκη και υπηρετείται όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το κάλεσμά του προ ημερών για «δημοκρατική εγρήγορση».
Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι θα μπορέσει να καλύψει πολιτικά στελέχη και ψηφοφόρους αυτών των σχηματισμών. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση και σε διάφορα κέντρα για την προεκλογική σύγκλιση των κομματιδίων αυτών με τη ΝΔ, είτε ως «δορυφόρων» είτε με πλήρη ένταξη.
Εάν επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη, για την οποία εργάζονται στην Πειραιώς, θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί η αίσθηση στο εκλογικό σώμα πως ο κ. Μητσοτάκης «καταλαμβάνει το Κέντρο».
Είναι σαφές ότι αυτό το άνοιγμα δεν είναι μόνο πολιτικό, δηλαδή να κερδίσει ψηφοφόρους από το ΠαΣοΚ (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στην Πειραιώς κερδίζει 1,5 μονάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει δύο μονάδες διαρροή προς τη ΝΔ) και το Ποτάμι (θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξουν μαζικές προσχωρήσεις προς τη ΝΔ), αλλά πρωτίστως κοινωνικό.
Η συμπόρευση με τον κ. Φωτήλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε δεύτερο χρόνο πολλοί εκτιμούν πως θα υπάρξει ταύτιση, όχι ένταξη, με τον κ. Θεοχάρη, αλλά και με άλλα πρόσωπα.
Πάντως, το σχέδιο «άνοιγμα προς το Κέντρο» προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε όλη την επικράτεια. Το βασικό για την ηγεσία είναι σε κάθε νομό να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια και ένα πρόσωπο που θα έχει αναγνωρισιμότητα και θα προέρχεται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, ώστε να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα.
Επίσης, και στη στελέχωση του κράτους θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή διεύρυνση, καθώς σύμφωνα με τη γραμμή Μητσοτάκη, «ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ, θα επιδιώξει διευρυμένη κυβέρνηση». Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ορισμένα πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια, αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγγράφουν νομοσχέδια


Εν μέσω μιας ευρύτερης συζήτησης στο κόμμα και στην ΚΟ για το κατά πόσο είναι έτοιμη η ΝΔ σε πολλά ζητήματα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αποφάσισαν να εισαγάγουν άλλη μία καινοτομία (μετά τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και την ηλεκτρονική διαβούλευση) στη διαδικασία κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος. Ετσι, παράλληλα με την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, θα αρχίσει και η σύνταξη από τώρα των σημαντικότερων νομοσχεδίων που απαιτούνται, αλλά και ένα πλάνο εφαρμογής.
Την εποπτεία της προσπάθειας έχει ο γραμματέας προγράμματος ΝΔ Γιώργος Στεργίου και σύμφωνα με πληροφορίες το έργο της σύνταξης των νομοσχεδίων και του πλάνου εφαρμογής ανέλαβε ομάδα επιστημόνων που συντονίζει ο Γιώργος Βούτσινος, πρόσωπο με σημαντική κυβερνητική εμπειρία.

Μεγάλη «δεξαμενή» για αξιοποίηση θα αποτελέσει το Μητρώο
Λίστα Μητσοτάκη για κυβερνητικά στελέχη

Πριν από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, έθεσε μεταξύ άλλων δύο κεντρικά ερωτήματα που ακούει από πολίτες: «Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε; Δεν υπάρχουν άλλοι, νέα πρόσωπα;». Μεγάλη «δεξαμενή» για αξιοποίηση στελεχών θα αποτελέσει το Μητρώο, το οποίο ήδη λειτουργεί. Μέχρι στιγμής, καταγράφεται ικανοποιητικό ενδιαφέρον και σύντομα θα φανεί σε ποια πρόσωπα θα δοθεί αυτή ευκαιρία, κατόπιν, βεβαίως, της αξιολόγησης που θα γίνει. Ενδεικτικά, κάποια πρόσωπα που είναι στη λίστα της Πειραιώς, πλην εκείνων που εντάσσονται στο Μητρώο, εάν θελήσουν βέβαια και οι ίδιοι να τοποθετηθούν σε νευραλγικές θέσεις και να στελεχώσουν το κράτος, τις γενικές γραμματείες της κυβέρνησης, τα προεδρεία οργανισμών κ.ά., είναι τα εξής: Ν. Σταθόπουλος (συγκοινωνιολόγος, διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών στη Γαλλία-CNRS, πρώην γενικός γραμματέας Μεταφορών), Αιμ. Στασινάκης (οικονομολόγος με εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική), Μαρίνα Στέφου (δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Θαν. Κοντογεώργης (δικηγόρος, διετέλεσε και σύμβουλος του Κ. Σημίτη), Κ. Αραβώσης (επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος), Ν. Σωτηρόπουλος (δικηγόρος), Θαν. Τσεβάς (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), Εφη Μπάσδρα (πρόεδρος ΙΚΥ), Σπ. Βλαχόπουλος (καθηγητής Νομικής), Γ. Ιωάννου (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – υπεύθυνος για το τμήμα ΜΒΑ), Γ. Σαββαΐδης (πρέσβης), Μ. Θεμιστοκλέους (ιατρός, νευροχειρουργός), Ι. Κτιστάκις (λέκτορας Διεθνών Σπουδών στη Νομική του ΔΠΘ), Πασχ. Μπουχώρης (διευθυντικό στέλεχος νοσοκομειακών μονάδων, πρώην γ.γ. υπ. Υγείας), Πύρρος Παπαδημητρίου (αναπλ. καθηγητής στο Παν/μιο Πελοποννήσου), Παντ. Σκλιάς (καθηγητής στο Παν/μιο Πελοποννήσου), Αντ. Ιωαννίδης (καθηγητής στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών), Μιχ. Κεφαλογιάννης (οικονομολόγος, διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων), Στ. Κοτσώλης (πολιτικός μηχανικός, επιχειρηματίας), Μαν. Κονδύλης (ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Πειραιώς, πρώην πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ), Φρ. Αρμάος (διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων), Θ. Τσακίρης (επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου), Δ. Μελάς (πρ. υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Σ. Χήνος (διευθυντικό στέλεχος στον τομέα επενδύσεων και venturecapital), Αγγ. Πουλέας (διευθυντικό στέλεχος πληροφορικής στον τραπεζικό τομέα, βοηθός καθηγητής στοAdelphiUniversity), Μιχ. Αργυρού (αναπλ. καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κάρντιφ), Γ. Γεραπετρίτης (καθηγητής συνταγματικού δικαίου), Θ. Πελαγίδης (καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Παν/μιο Πειραιώς), Γ. Πρεβελάκης (καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη), Ευ. Χατζηβασιλείου (καθηγητής Ιστορίας στο Παν/μιο Αθηνών), Κ. Υφαντής (αναπλ. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο), Ν. Παπαγιαννόπουλος(πρώην αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.), Γρ. Κουκέας (δικηγόρος), Κ. Ναούμης (δικηγόρος), Π. Δουφεξής (στέλεχος ελληνικών και πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών), Δ. Σκιαδάς (καθηγητής στο Παν/μιο Μακεδονίας), Γ. Καλκάνης (καθηγητής στο Παιδαγωγικό Αθηνών), Μ. Δερμιτζάκης (καθηγητής Γενετικής στο Παν/μιο της Γενεύης), Γωγώ Φυρίγου-Κόνσολο (πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης), Δ. Καλαβρός (δημιουργός τού TEDxAthens), Γ. Δριτσάκος (αντιπτέραρχος ΕΑ, πρώην υπαρχηγός ΓΕΑ), Σπ. Ευσταθόπουλος (πρώην γ.γ. Βιομηχανίας), Β. Κοντοβαζαινίτης (πρώην γ.γ. Υγείας), Π. Γεωργιάδης (ειδικός εμπειρογνώμων EPLO, πρώην γ.γ. υπ. Δημ. Τάξεως) κ.ά.

Επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ
Με την εκλογή του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ολοκληρώνεται η επανίδρυση της νεολαίας της ΝΔ, μια κίνηση που ήθελε εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης μετά και το φιάσκο με το συνέδριο των νεολαιών τον περασμένο Απρίλιο και την απόφασή του για μια νέα αρχή. Υστερα από μια μακρά περίοδο έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων και συγκρούσεων, καθώς αρκετά στελέχη της ΟΝΝΕΔ αναφέρονται σε κεντρικά πολιτικά πρόσωπα, νέος πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο Κώστας Δέρβος που έχει και την υποστήριξη της ηγετικής ομάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ