Στη Ν.Δ. φόρεσαν τελικά τα γάντια, μπήκαν στο ρινγκ και είναι έτοιμοι για τη μάχη, καθώς όπως μεταδίδεται από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της έντασης σε συνδυασμό με τη λάσπη, που κατά την ίδια, εκτοξεύει σε κεντρικά της στελέχη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως εκτιμούν στην ηγεσία της Ν.Δ., καθώς και πάλι, όπως και άλλοτε στο παρελθόν, δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές, μόνο που αυτή τη φορά τις τοποθετούν τους επόμενους 6-8 μήνες.

Άρα, υπό αυτή την έννοια, θεωρούν στην ηγεσία της Ν.Δ. που εμμένει στη θεωρία των «πρόωρων εκλογών» με αφορμή και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ότι η κυβέρνηση υψώνει υπέρμετρα τους τόνους για να συσπειρώσει, το κόμμα και την αποδυναμωμένη κοινωνική της βάση.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. μετέδιδε ότι «η συζήτηση στη Βουλή έδειξε πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τα γάντια και να μπει στο ρινγκ μπορεί να το κάνει. Δεν θέλουμε να πάμε έτσι στις εκλογές, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας στο γήπεδο. Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό».

Σε λιγότερο από τέσσερα εικοσιτετράωρα, η ηγεσία της Ν.Δ. πέρασε στην αντεπίθεση, διαπιστώνοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει, όχι απλά την μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την προσωπική στόχευση του αρχηγού της, του Κυριάκου Μητσοτάκη που πλέον προηγείται στη δημοφιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην Πειραιώς, όπως και το «γαλάζιο» στρατηγείο, βλέπουν ότι υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη κυβερνητικό σχέδιο για αποδόμηση του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα διαπιστώνουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζει συνεχώς το επιχείρημα περί ταύτισης της Ν.Δ. με τη διαπλοκή.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου επέλεξε να αναδείξει το θέμα της αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς εναντίον της Ν.Δ. για το δανεισμό του κόμματος ύψους 160 εκατ. ευρώ, αλλά και να στοχοποιήσει δυο εκ των κεντρικών στελεχών του κόμματος, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μάκη Βορίδη για διαφορετικούς λόγους, αλλά και να χλευαστεί η «Συμφωνία Αλήθειας» – ο «γαλάζιος» οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση – ήταν ένα ακόμα στοιχείο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο πόλεμος θα είναι σκληρός και ανελέητος.

Υπό αυτή την έννοια, θεωρήθηκε σκόπιμο να εκδοθεί ανακοίνωση – απάντηση στα non paper του Μεγάρου Μαξίμου – με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνηθίσει από τώρα τον επόμενο ρόλο του, να αντιπολιτεύεται τη Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα συνεννόησης της Ν.Δ. με την κυβέρνηση για το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, δεν μπορεί να υπάρξει, παρά την προ ημερών τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη ότι «το κόμμα δεν έχει κανένα κόλλημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Και αυτό διότι η κεντρική γραμμή του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι για να υπάρξει συναίνεση πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος Παππά.

Η μόνη περίπτωση να μεταβάλλει ελαφρώς τη στάση της η Ν.Δ. και να μπει στη συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, είναι το ΣτΕ να κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά. Και σε αυτή την περίπτωση μένει να φανεί πως θα τοποθετηθεί ακριβώς η Ν.Δ. και ποια θα είναι η στάση της ως προς την συγκρότηση του ΕΣΡ.