Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση καθώς μια μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και να φθάνει σε επίπεδα που ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν καταγραφεί σε διάστημα μόλις ενός χρόνου από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Η δημοσκόπηση της Public Issue που είδε την περασμένη Κυριακή το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της «Αυγής», του δημοσιογραφικού οργάνου του μεγαλύτερου κόμματος, καταγράφοντας χαώδη διαφορά ανάμεσα σε όσους προτιμούν κυβέρνηση της ΝΔ (42%) και εκείνους που επιλέγουν την τωρινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, φαίνεται πως υπήρξε μόνον η αρχή της χωρίς προηγούμενο κατάρρευσης για την απήχηση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το βράδυ της Δευτέρας μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που δημοσιοποίησε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ έδειξε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και να φθάνει στις 12,5 μονάδες από 10 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τη Δευτέρα είναι ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα του αδιεξόδου. Η κυβέρνηση αναζητεί ακόμη 2,5 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους από όλο και λιγότερους φορολογούμενους πολίτες. Αν δε, σε αυτά προστεθούν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στα ασφαλιστικά τους ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2017 τότε η εικόνα ολοκληρώνεται: Αύξηση των οφειλών, νέες κατασχέσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, συσσίτια…

Παράλληλα το τελευταίο 10ήμερο η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές κόντρες, ενώ η ρήξη με θεσμούς όπως η Εκκλησία, αλλά και με την κοινωνία είναι σχεδόν γεγονός. Από την μία ο «ιερός πόλεμος» με τον Ιερώνυμο και από την άλλη τα χημικά στους συνταξιούχους, θέτουν την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πολλά βήματα προς τα δεξιά. Από το σκηνικό δεν λείπουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης που αποστρέφονται τέτοιες τακτικές πολιτικής αντιμετώπισης και διαχείρισης σκηνικών κρίσεων.

Ωστόσο σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Δευτέρα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας με τους στενούς συνεργάτες του, φέρεται να αποφάσισε ότι η απάντηση αυτή την ώρα στο εκρηκτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνησή του, δεν είναι ακόμα ο ανασχηματισμός. Ούτως η άλλως, το ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας για να δώσει αέρα «επανεκκίνησης» στο κυβερνητικό όχημα, απαιτεί σαρωτικές αλλαγές τις οποίες δε φαίνεται προς ώρας να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει.

Εξου και ο στόχος εφεξής για το Μαξίμου είναι αλλαγή ατζέντας και κλείσιμο των αστοχιών με οδό διαφυγής τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη συζήτηση στη Βουλή περί διαπλοκής, συμφερόντων και λοιπών δαιμονίων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, την Πέμπτη ο κ. Τσίπραςθα συναντηθεί με την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα λάβει τις προτάσεις της και θα τις δημοσιοποιήσει για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Για το δεύτερο, ήτοι την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή η οποία ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα, στο Μαξίμου ήδη «ακονίζουν» μαχαίρια.

Την ίδια ώρα διεθνείς παρατηρητές «βλέπουν» νέο επεισόδιο στην ατελείωτη ελληνική τραγωδία. Σύμφωνα με άρθρο του Reuters αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, το βαρίδι του χρέους εμποδίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της χώρας. Πλην αυτού όμως, με βάση το άρθρο, υπάρχει και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση στο θέμα, αφού η ελάφρυνση χρέους θεωρείται απαραίτητη για να αποτραπεί μια πιθανή πολιτική αναταραχή στη χώρα και μια πιθανή αναχώρησή της από την Ευρωζώνη.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλούμενος τις εντυπώσεις που αποκόμισε σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, εκτιμά πως κανείς επισκέπτης στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση απελπισίας που επικρατεί και την έλλειψη λαϊκής στήριξης για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται πως η τρόικα απέτυχε να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές επιπτώσεις που προκάλεσαν επτά χρόνια ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θα έπρεπε να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, περιγράφοντας δημοσίως τις λεπτομερείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα και οι πιστωτές της.Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να δεχθούν το φορτίο, ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καταλήγει.