Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το προσεχές φθινόπωρο, υποθέτοντας ότι το βάρος των φόρων θα εξοργίσει την κοινωνία και θα κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζοντάς την να προσφύγει, θέλοντας και μη, σε πρόωρος εκλογές προκειμένου να αποφύγει επερχόμενη εκλογική κατάρρευση στην περίπτωση που παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.
Αντιστοίχως πλήθος πολιτικών παραγόντων και στελεχών προσβλέπει σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις επειδή ακριβώς πιστεύει ότι προϊόντος του χρόνου θα ενισχύεται η τιμωρητική διάθεση των πολιτών και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την λαϊκή πίεση και οργή.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι.Στουρνάρας, η ελληνική  οικονομία δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να διαμορφώνει συνθήκες σχετικής σταθεροποίησης.
Τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι από το κλείσιμο της αξιολόγησης και εντεύθεν παρατηρήθηκε επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ  στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Λέγεται μάλιστα ότι η τάση επιστροφής διατηρείται ισχυρή και τον τρέχοντα Ιούλιο, γεγονός που επιτρέπει στον κ. Στουρνάρα να υπερτονίζει τη σημασία των συνθηκών αβεβαιότητας που επικράτησαν κατά την προηγούμενη μακρά περίοδο της ατελέσφορης, όπως απεδείχθη από το πλήθος των μέτρων, διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της διεκδικούμενης από το φθινόπωρο του 2014 περιβόητης αξιολόγησης.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζει μετά πάθους ότι η άρση της μεγάλης αβεβαιότητας επιτρέπει στους πολίτες να βγάλουν τα μετρητά από τα σεντούκια και τα στρώματα και να τα ασφαλίσουν στα πιστωτικά ιδρύματα. Και σημειώνει ότι η τάση αυτή θα ενισχύεται όσο θα αισθάνονται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να χάσουν τα λεφτά τους στις Τράπεζες απ’ ότι στα σπίτια, όπου αντιμετωπίζουν την απειλή εισβολής διαρρηκτών και κακοποιών.
Δεν είναι άνευ σημασίας επίσης τα κίνητρα που προσφέρουν οι Τράπεζες στους καταθέτες. Ήδη παραδοσιακά ιδρύματα πριμοδοτούν όσους καταθέσουν μετρητά με μπόνους επιστροφής 5 % για τις αγορές τροφίμων και βενζίνης που θα κάνουν μέσω πιστωτικών καρτών.
Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα καλεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την ατμόσφαιρα επικράτησης συνθηκών σταθερότητας στην οικονομία. Κατ’ αυτόν όσο θα εμπεδώνεται η σταθερότητα τόσο θα διευκολύνεται η αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οικονομία.
Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αισιοδοξεί και για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του φανερώνουν ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων – τον περασμένο Μάιο κινήθηκαν με ρυθμούς υψηλότερους των στόχων του προϋπολογισμού – γεγονός που ενισχύσει την εκτίμησή του ότι το 2016 η δημοσιονομική διαχείριση θα αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα διπλάσιο εκείνου που έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα.
Πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα αποκλείσει την ενεργοποίηση του αυτόματου κόφτη των δαπανών που προβλέπεται από τη συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές.
Γενικώς κατά την εκδοχή Στουρνάρα, η ιδιότυπη ελληνική οικονομία δείχνει ανεξάντλητες δυνάμεις και επιπλέον φανερώνει την απόλυτη εξάρτησή της από τις συνθήκες αβεβαιότητας που διαμορφώνει η πολιτική με τα καμώματά της.
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος πιστεύει ακράδαντα ότι η πολιτική και τα ελλείμματά της, οι ασυνέπειές της, αλλά και οι απειθαρχίες της, είναι αυτές που ευθύνονται για την μακρά παραμονή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων.

Γι’ αυτό και επιμένει ότι στην παρούσα φάση προέχει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η εφαρμογή θα φέρει την σταθερότητα και αυτή με τη σειρά της την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών.

Οι πολίτες, λέει ο κ.Στουρνάρας, θα ανταποκριθούν όταν νιώσουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Τις καταθέσεις τους θα επιστρέψουν στις Τράπεζες, τους φόρους τους θα πληρώσουν γιατί δεν θέλουν μπερδέματα με το νόμο και καμιά δουλειά θα ξεκινήσουν για να βελτιώσουν τη θέση τους αν νιώσουν ασφαλείς και σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουν από τις τρέλες της πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος απεύχεται έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι εν μια νυκτί θα τιναχτούν όλα στον αέρα.
Οι καιροί, κατά τον κ.Στουρνάρα, δεν επιτρέπουν εκλογές και πολιτικά παιγνίδια εξουσίας.
Αντιθέτως απαιτούν αποφασισμένες πολιτικές δυνάμεις έτοιμες ακόμη και να θυσιαστούν για το καλό της χώρας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν τέτοιες τούτα τα χρόνια στην Ελλάδα;
Η εμπειρία δυστυχώς άλλα δείχνει.
Η εξουσιολαγνεία ορίζει εντέλει τις συμπεριφορές, γι’ αυτό και η κρίση μακραίνει και κοντεύει τα οχτώ χρόνια…