Ο νεόκοπος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης «κυριάρχησε» στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες μετά από το προκλητικό άρθρο του στην «Αυγή». Ωστόσο, ο κ. Κυρίτσης είναι παράλληλα και εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό. Όσα δημοσίως λέει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε αυτό το υψίστης σημασίας εθνικό θέμα προφανώς καταγράφονται και αναλόγως ερμηνεύονται τόσο εντός όσο – και κυρίως – εκτός Ελλάδος.

Ο κ. Κυρίτσης χαρακτήρισε λοιπόν ως «ελάχιστη» τη χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Αθήνα για το Προσφυγικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνή Ζώνη» της ΕΡΤ τη Δευτέρα 30 Μαϊου. «Προσπαθούμε», είπε χαρακτηριστικά, «να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι και με ελάχιστη χρηματοδότηση από την ΕΕ και κυρίως με εθνικούς πόρους αφού κάνουμε ακραία οικονομία να λύσουμε πολλά προβλήματα».

Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν, μιλώντας στο «Βήμα», την απορία τους για τις δηλώσεις Κυρίτση και αναρωτιούνται αν αυτές εκφράζουν κεντρικά την κυβέρνηση, τον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και αυτό χωρίς να σημαίνει ότι αγνοούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα. Μπορεί οι κοινοτικές διαδικασίες για τη χορήγηση κονδυλίων να μην είναι οι πλέον ευέλικτες, αλλά οι αριθμοί δύσκολα μπορούν να διαψευστούν.

Μία μικρή έρευνα στη σχετική ιστοσελίδα της Κομισιόν μπορεί εύκολα να διαψεύσει τα λεγόμενα του κ. Κυρίτση που με ευκολία εκστόμισε χωρίς διευκρινίσεις στη δημόσια τηλεόραση.

Από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας (ISF), η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ως έκτακτη χρηματοδότηση (Emergency Assistance) το ποσό των 262,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα περίπου 214 εκ. ευρώ προέρχονται από το AMIF και τα 48,5 εκατ. ευρώ από το ISF. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι για την επταετία 2014 – 2020, η Ελλάδα έχει λαμβάνει από αυτά τα δύο ταμεία 510 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλοι θυμούνται τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στη σύσταση και συγκρότηση της Διαχειριστικής Αρχής με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 262,5 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθεί στα 510 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα την επταετία 2014 – 2020 από τα προαναφερθέντα ταμεία. Μόλις στις 20 Μαϊου δόθηκαν στην Ελλάδα 56 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 24 Μαϊου δόθηκαν από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τις δράσεις του στην Ελλάδα. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι υπάρχουν ήδη έτοιμα προς διάθεση 83.000.000 ευρώ από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO) στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που δημιουργήθηκε ουσιαστικά για την Ελλάδα.

Είναι βέβαια πιθανό ο κ Κυρίτσης να χαρακτήρισε «ελάχιστη» τη χρηματοδότηση της ΕΕ διότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να κατευθυνθεί απευθείας στην ίδια και από εκεί στη συνέχεια να μοιραστεί. Η έκτακτη βοήθεια δόθηκε όμως σε γνωστούς διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή το EASO διότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι και η Τουρκία, την οποία αρκετά στελέχη της κυβέρνησης έχουν στο μυαλό τους όταν επικρίνουν τις Βρυξέλλες, επίσης ζητάει απευθείας η ίδια τα χρήματα αλλά δεν τα παίρνει, αν δεν ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο συγκεντρωτικό δελτίο της Κομισιόν σχετικά με τη βοήθεια για την Ελλάδα στο Προσφυγικό (με ημερομηνία 5 Απριλίου 2016), συνδρομή έχει δοθεί για την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το υπουργειο Υποδομών, το υπουργείο Υγείας κ.ά.