από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 

Το Μνημόνιο 4 που απαιτεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση του χρέους με διαρκές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 αλλά αξιώνει αλλαγές στα εργασιακά και ομαδικές απολύσεις, «μαχαίρι» στους μισθούς δικαστικών και ενστόλων και κατάργηση φοροαπαλλαγών
Το Μνημόνιο 4 που απαιτεί το ΔΝΤ
Η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο (μη εικονιζόμενος) Πόουλ Τόμσεν συνέταξαν το τελευταίο σχέδιο Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Μνημόνιο 4. μετά το σάρωμα των ασφαλιστικών κεκτημένων δεκαετιών με μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η περικοπή όλων των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και η εξωφρενική επιβάρυνση με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του συνόλου των επαγγελματικών τάξεων, ανοίγει εκ νέου το Εργασιακό, με κατάργηση ως και το τέλος του 2016 όλων των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ακόμη και πέραν των ευρωπαϊκών πρακτικών!

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής  (MEFP) και αριθμεί 13 σελίδες με κείμενο ροής και δύο σελίδες με πίνακες καταγράφονται αναλυτικά τα ορόσημα του προγράμματος, οι διαφορετικές προβλέψεις του ΔΝΤ σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση αλλά και το πλήρες χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των προαπαιτούμενων μέτρων ως το τέλος του 2016.

Στην αρχή του εγγράφου οι οικονομικές εξελίξεις της διετίας 2014-2015 συνοψίζονται από τα στελέχη του Ταμείου με τα εξής: «Υστερα από μια περίοδο περιορισμένης ανάπτυξης το 2014 η οικονομία επανήλθε σε ύφεση το 2015. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας σοβαρής απώλειας εμπιστοσύνης η οποία οδήγησε στην ανάγκη να επιβληθούν περιορισμοί πληρωμών και ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) τον περασμένο Ιούνιο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 0,6% του ΑΕΠ τo 2016 έναντι ύφεσης 0,2% που προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις. Αναμένει ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ετήσια ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ την τριετία 2017-2019 αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.  

«Χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο»
«Το χρέος παραμένει υψηλό φτάνοντας το 176% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015» σημειώνεται στο κείμενο, οι συντάκτες του οποίου τονίζουν ότι η δυναμική του θα παραμείνει εντελώς εκτός ελέγχου αν δεν υπάρξει ουσιώδης ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους.

Σημειώνεται ότι «παρά τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, όπως περιγράφονται στο παρόν έγγραφο, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη. Ετσι, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους,  πέραν των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, θα είναι απαραίτητη η αποφασιστική δράση από τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να χορηγήσουν περαιτέρω ελάφρυνση από τον επίσημο τομέα».

Οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και περιγράφουν στη σελίδα 2 το βασικό σενάριο της παρέμβασης στο χρέος: «Η ελάφρυνση του χρέους θα βασίζεται σε ένα βιώσιμο και μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ».

Το πλεόνασμα 1,5% από το 2018 αντί για 3,5% που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι ο βασικός άξονας του Μνημονίου του ΔΝΤ. Το μονοπάτι προς αυτόν τον στόχο αρχίζει με πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 (σε αντίθεση με τον υπάρχοντα στόχο για πλεόνασμα 0,5%) και συνεχίζεται με πλεονάσματα 0,25% του ΑΕΠ το 2017 και 1,5% το 2018.  

Ομαδικές απολύσεις και πάγωμα επιδομάτων
Με μια κίνηση που θυμίζει έντονα την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014, το ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει στο σχέδιο του νέου Μνημονίου τα εργασιακά με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα στη σελίδα 11 γίνεται λόγος για την εναρμόνιση των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου αρχικά με τις πρακτικές της ΕΕ και στη συνέχεια, ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με τις «διεθνείς πρακτικές», δηλαδή με το γνωστό πακέτο ρυθμίσεων που ζητεί το ΔΝΤ από το 2014.  
Για την επίτευξη του στόχου το 2018, πέρα από την ελάφρυνση χρέους, το Ταμείο θέτει ως προαπαιτούμενα (prior actions) την ψήφιση συνπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2016 και νέου Μεσοπρόθεσμου 2017-2020.
Συνοπτικά το «πρώτο πιάτο» των μέτρων, χωρίς το έξτρα πακέτο, αναλύεται ανά τομέα ως εξής:

Συντάξεις, 1,8 δισ. ευρώ: πέρα από τον κορμό του Ασφαλιστικού το ποσό θα προέλθει από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και το κόψιμο του επιδόματος τέκνων.  

Φορολογικό, 1,8 δισ. ευρώ: Το ΔΝΤ θέλει το αφορολόγητο μόλις στις 8.182 ευρώ αντί για 9.100 ευρώ που έθεσε ως κόκκινη γραμμή το υπουργείο Οικονομικών. Πέραν των γνωστών διατάξεων και πέραν του εν λόγω κειμένου, το Ταμείο επαναφέρει κατά πληροφορίες την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο των μέτρων υπό αίρεση (contingency measures), ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε ένα «συνολικό πακέτο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση των θεσμών μετά τη διαπραγμάτευση του «Χίλτον» αλλά και στην ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 9 Μαΐου.

Αύξηση ΦΠΑ, 450 εκατ. ευρώ: Η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του ανωτάτου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, πρόταση που έγινε δεκτή. Tο ΔΝΤ επέμενε ως το τέλος για την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού στο 23%, αυξήσεις ΦΠΑ για τα αναψυκτικά και μετάταξη από τον χαμηλό στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) των εφημερίδων και των περιοδικών. Οι απαιτήσεις αυτές αντιμετωπίζονται πλέον ως «κάβα» στο πλαίσιο των έξτρα μέτρων.

Μισθολόγιο Δημοσίου, 450 εκατ. ευρώ: Προβλέπεται «πάγωμα επιδομάτων και προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί, οι γιατροί και οι ένστολοι».


ΣΕ ΜΕΓΓΕΝΗ

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 0,6% του ΑΕΠ τo 2016 έναντι ύφεσης 0,2% που προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις.

«Η ελάφρυνση του χρέους θα βασίζεται σε ένα βιώσιμο και μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ» αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει στο σχέδιο του νέου Μνημονίου τα εργασιακά με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το Ταμείο θέλει το αφορολόγητο μόλις στις 8.182 ευρώ αντί για 9.100 ευρώ που έθεσε ως κόκκινη γραμμή το υπουργείο Οικονομικών.


Προαπαιτούμενα και διαρθρωτικά ορόσημα
Ενα ασφαλιστικό ταμείο και άνοιγμα επαγγελμάτων


Το Μνημόνιο 4 ζητεί ως προαπαιτούμενα και διαρθρωτικά ορόσημα:

Ως το τέλος Δεκεμβρίου:

1. Μεταφορά όλων των ασφαλισμένων σε ένα και μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο.   

2. Εφαρμογή της νέας πλήρως ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων του κράτους.

3. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από μέτρα 900 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα, ως το τέλος Ιουνίου:
  • Ανοιγμα επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί δημοσίων έργων, λιμενεργάτες) και απελευθέρωση υπηρεσιών (τουρισμός, τρόφιμα και ποτά).
  • Οδικός χάρτης για την άρση των capital controls.
Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις το καλοκαίρι του 2012 το Μνημόνιο ζητεί επιπλέον ισοδύναμα μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ). Η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου 4 αναμένεται να ολοληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 αντίστοιχα. Ως το τέλος Ιουνίου του 2017, τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εναρμονίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς στο πλαίσιο του νέου ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Προγραμματα επανενταξης σε νεα εργασια | 09/05/2016 21:36
    Οι απολυσεις δυστυχως συμβαινουνε σε ολες τις Ευρωπαικες χωρες και πολυ δυστυχως ιδιως στη Βρετανια με τους Εργατικους δεκαδες χιλιαδες διωχτηκαν απο το δημοσιο και τις τραπεζες. Οι απολυσεις ομως ΠΑΝΤΑ συνοδευονται με προγραμματα εκπαιδευσης ανεργων απολυμενων για να επανενταχτουνε σε μοντερνα επαγγελματα. Αυτα χρηματοδοτουνται απο την Ευρωπη. Να τα ζητηση ο κ Τσιπρας. Πολλοι σπουδασαν παλαια και εχουνε δυσκολια να προσαρμοστουνε.
    Αντι
    απάντηση20
     
     
    Ναι μεν... αλλά... | 09/05/2016 16:06
    Το έχω πει και θα το ξαναπώ: καλές οι ομαδικές απολύσεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά μόνο εφόσον συνοδεύονται από επίδομα ανεργίας αορίστου χρόνου, με ποσό που θα καθορίζεται από το υπάρχον εισόδημα και το μέγεθος της οικογένειας, και που θα πρέπει να δίνεται μέσα σε εφτά ημέρες. Στις παρούσες συνθήκες, με επίδομα ανεργίας που κρατάει ένα χρόνο μόνο και δίνει εξευτελιστικά ποσά σε οικογένειες με πολλά παιδιά, τέτοια μέτρα θα ισοδυναμούσαν με γενοκτονία και θα οδηγούσαν και σε ακόμα μεγαλύτερη μετανάστευση, κυρίως των νέων. Αυτά.
    Costas
    απάντηση30
     
     
    ΔΩΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ... | 09/05/2016 12:06
    Προφανώς για να απαιτούν κούρεμα μισθών ενστόλων και δικαστικών αυτοί θα είναι αρκετά μεγάλοι. Ακουσα τον κ. Λεβέντη να λέει για συντάξεις δικαστικών 3070 € ! Αυτή η σύνταξη είναι καθαρή ; Αν όχι πόση είναι η καθαρή ; Ποιό το ύψος των εισφορών (Ασφαλισμένου και ΕΡΓΟΔΌΤΗ αν υπάρχει)των Δικαστικών , των Ενστόλων ,των Μηχανικών ; Ποιές οι αντίστοιχες ,καθαρές ,συντάξεις για 25 /30/35/40 χρόνια ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ; Ενημερωτικά η σύνταξη Διπλ. Μηχανικού με 40 έτη ασφάλισης είναι ,καθαρά , 1450€ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΦΩΣ A! Και για τους Βουλευτές τα αντίστοιχα στοιχεία. Δεν θα ήταν καλύτερα όλα τα ποσά για όλους ,χωρίς ονόματα ΑΛΛΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (πχ Διπλ Μηχαν 40 ετη ,1450€ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ...
    Scientific Calculator
    απάντηση121
     
     
    Ναι | 09/05/2016 11:45
    Ναι στο ενα ασφαλιστικο ταμειο, ναι στην μεταρρυθμιση του συνδικαλιστικου νομου (ειμαστε πρωταθλητες μονο στις απεργιες), ναι στην απελευθερωση του εργατικου νομου, ναι στην απελευθερωση των επαγγελματων, ναι στο κουρεμα του χρεους. Αυτα θα φερουν επενδυσεις, κεφαλαια, αναπτυξη. Ας βαλουν επιτελους τελος στον κρατικισμο δεκαετιων.
    Φιλελευθερος
    απάντηση123
     
     
    Τέλεια .. | 09/05/2016 11:17
    Πολύ σωστά όλα τα μέτρα...γρήγορα να εφαρμοστούν ...ετςι τελειώνει η διακυβέρνηση της χώρας απο πράσινους ,μπλε ,κόκκινους λαϊκιστές ...ο καθένας θα επιβιώνει ανάλογα με τις δυνατότητες του..χρειάζεται και μια κυβέρνηση 190-200..για να γίνουν επενδύσεις....με σταθερο πολιτικό περιβάλλον..τελειώνει η βρωμο μεταπολίτευση ,ο λαϊκισμός και ο στρατός κατοχής των κομμάτων...οι ΔΥ και οι ιδιώτες που πιστεύουν στον προστατευόμενο καπιταλισμό...
    Goxf
    απάντηση105
     
-