Εκρηκτικό είναι το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας λίγες ώρες πριν από την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Στη σκιά των διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στο γραφείο του οκτώ φακέλους με διάφορες υποθέσεις και της πληροφορίας από τη Συγγρού, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του στοιχεία για μια «αποκάλυψη βόμβα», τα δυο κόμματα ακόνισαν τα…μαχαίρια τους το τριήμερο που πέρασε και έδειξαν ότι η αυριανή συζήτηση θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.

Η ατμόσφαιρα είναι άκρως πολεμική και η σύγκρουση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο τις τελευταίες δυο μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» για συνομιλίες του δεύτερου με έναν από τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους για εκβιασμούς, άναψε φωτιές. Κυρίως ενίσχυσε την εκτίμηση πολλών για εφ’ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση Μεγάρου Μαξίμου και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H N.Δ. πέρασε στην αντεπίθεση και το μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του κόμματος Μάκης Βορίδης που λέει ότι ζούμε «εποχές Μπέρια» (εννοώντας τον Μπέρια, στενό συνεργάτη του Στάλιν που διοικούσε την τότε μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης) κατέθεσε σήμερα, επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, προφανώς με έγκριση του κ. Τσίπρα, εκμεταλλευόμενη παράνομο υλικό, εξαπέλυσε δολίως, παντελώς αβάσιμη επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο και χρησιμοποίησε ως πρόσχημα καταγεγραμμένες από κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές συνομιλίες, οι οποίες ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως μεμπτό σημείο και καμία σχέση με υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη, διέρρευσαν παρανόμως και παρανόμως δημοσιεύθηκαν.

«Κατασκεύασε δόλια αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κατασκεύασε με δόλο προσωπική και πρωτίστως πολιτική συκοφαντία αδίστακτου Γκεμπελισμού εναντίον του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., με κύριο στόχο να πλήξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Βορίδης και υπογραμμίζει ότι αυτό το έπραξε, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι όσα δήλωνε ήταν ψευδή και συκοφαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, προκύπτουν από τα παραπάνω «παρακρατικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης, που πλήττουν συνταγματικά κατοχυρωμένες θεμελιώδεις Αρχές της Δημοκρατίας και ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας (άρθρα 9α και 19 του Συντάγματος)».

Επίσης, κατά τον κ. Βορίδη, προκύπτει παράνομη χρησιμοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση ιδιωτικών συνομιλιών μέλους της Βουλής των Ελλήνων, που έχουν καταγραφεί από κρατικές υπηρεσίες, έχουν παρανόμως διαρρεύσει και συσχετίζονται απολύτως ψευδώς και συκοφαντικά με άσχετη υπόθεση. Ακόμη, αναφέρει ότι προκύπτει παράνομη χρήση του υλικού αυτού από την κυρία Γεροβασίλη, με παντελώς αυθαίρετους, αβάσιμους, δόλιους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Ο κ. Βορίδης, ερωτά τον Πρωθυπουργό, εάν παρακολουθούνται και καταγράφονται συνομιλίες βουλευτών με δημοσιογράφους που δεν έχουν κανένα απολύτως μεμπτό σημείο, γιατί διαρρέουν με σκοπό τη δημοσιοποίηση και τη διαστρέβλωσή τους, γιατί η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί παρανόμως δημοσιοποιηθείσες ιδιωτικές συνομιλίες και κατασκευάζει ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος προσώπων και κομμάτων και γιατί η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές;».

Η κίνηση του κ. Βορίδη αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη και δείχνει πως θα κινηθεί η Ν.Δ. ενόψει της συζήτησης στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης. «Θα ειπωθούν πολλά. Ο κ. Τσίπρας έρχεται ως κατηγορούμενος και όχι ως κατήγορος» λένε από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, στη σκιά των αναφορών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ότι «η ΝΔ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν πληρώνονται ακόμη, για ποιες δουλειές και ποια στελέχη της ΝΔ τους ελέγχουν αν κάνουν τη …δουλειά για την οποία πληρώνονται».

Σε διάφορα κλιμάκια της Ν.Δ. γίνεται συζήτηση ότι έχουν δραστηριοποιηθεί τμήματα των κρατικών υπηρεσιών με στόχο να πληγεί η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό προκύπτει και από το πλαίσιο της ερώτησης του κ. Βορίδη.

Και όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός και η στενή του ομάδα κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία και δεν διστάζουν να καταφύγουν σε αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντήσει σε όλα και θα επιχειρήσει να στριμώξει πολιτικά τον κ. Τσίπρα, ανοίγοντας τη βεντάλια της συζήτησης και δεν θα μείνει μόνο στο πεδίο της διαφθοράς και της δικαιοσύνης, όπου θα μιλήσει για προσπάθεια αναβίωσης εποχών «αυριανισμού», αλλά θα μιλήσει για την οικονομία και το μεταναστευτικό-προσφυγικό και όπως προανήγγειλε το Βήμα» θα αναδείξει την κατά τον ίδιο «μαύρη βίβλο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.