Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Προϊόν αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής και σκληρού ανατολίτικου παζαριού με την Τουρκία, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται σε εφαρμογή στις 20 Μαρτίου, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις και την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Παράλληλα, βρέθηκε φόρμουλα παράκαμψης του κυπριακού βέτο στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας, η οποία μεταξύ άλλων θα λάβει και επιπλέον κονδύλια, δεσμεύεται να ανακόψει τις προσφυγικές ροές και να δεχτεί την επαναπροώθησή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά και έλληνες αξιωματούχοι στην Τουρκία, ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω.

Όσον αφορά την κατανομή για επανεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες τις ΕΕ, αυτή παραμένει σε εθελοντική βάση, γεγονός που καθιστά επισφαλή την εφαρμογή της από τα κράτη-μέλη, δεδομένης της μέχρι απροθυμίας πολλών εξ αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η συμφωνία εμπεριέχει προτάσεις συμβιβασμού σε τέσσερα σημεία:

Σε σχέση με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, και το οποίο θα ανοίξει εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ -δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

Ορίζεται η 20ή Μαρτίου ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επαναπροώθησης στην Τουρκία των προσφύγων που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα και επανεγκατάστσης σε χώρες της ΕΕ μόνο των Σύρων προσφύγων, στη βάση της αρχής «ένας προς έναν», δηλαδή για κάθε Σύρο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ένα Σύρος θα μεταφέρεται για επανεγκατάσταση στην ΕΕ.

Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου επισημαίνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί και η ΕΕ θα ενεργοποιήσει έως το τέλος του 2018 επιπρόσθετα κονδύλια ύψους τριών δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η συμφωνία προβλέπει:

Όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι από την Τουρκία στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και εξής θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Η επιστροφή τους θα γίνεται επί τη βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να αποκατασταθεί η δημόσια ασφάλεια. Όσοι φθάνουν σε ελληνικά νησιά θα ταυτοποιούνται διεξοδικά και οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές, με βάση την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου. Τουρκία και Ελλάδα αναλάβουν όσες διμερείς διατυπώσεις χρειάζονται και Τούρκοι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν παρουσία στα ελληνικά νησιά και έλληνες αξιωματούχοι στην Τουρκία, ώστε να εγγυηθούν την τήρηση των ανωτέρω.

Για κάθε Σύρο ο οποίος θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ, με προτεραιότητα βασισμένη στα Κριτήρια του ΟΗΕ.Τη διαδικασία θα εγγυώνται η Κομισιόν, άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, κράτη – μέλη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Η μετεγκατάσταση θα γίνεται τόσο στη βάση των ποσοστώσεων που έχουν τεθεί ήδη, όσο και με νέο μηχανισμό, εάν αυτός δεν αποδειχθεί αρκετός για τη μείωση των παράτυπων ροών

Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφεύγεται η παράνομη μετανάστευση είτε δια θάλασσας είτε δια ξηράς προς την ΕΕ και θα συνεργαστεί με τους γείτονές της σε αυτή την κατεύθυνση.

Όταν οι παράτυπες ροές θα έχουν σταματήσει ή μειωθεί εξαιρετικά, θα δημιουργηθεί μηχανισμός μετεγκατάστασης σε εθελοντική βάση, με συμμετοχή όσων κρατών – μελών το επιθυμούν.

Ο οδικός χάρτης για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ θα επιταχυνθεί, με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου 2016, εφ΄ όσον η Τουρκία εκπληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. Ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τις εγκαταστάσεις των προσφύγων στην Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου. Στον βαθμό που οι συγκεκριμένοι πόροι θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και η τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα κινηθεί διαδικασία εκταμίευσης άλλων 3 δισ. Μέχρι το τέλος του 2018.
ΕΕ και Τουρκία χαιρετίζουν την ήδη αναβαθμιζόμενη τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και σημειώνουν ότι το κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας στην Ένωση.

Βρυξέλλες και Άγκυρα θα εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Συρία, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να μπορούν οι τοπικοί πληθυσμοί να ζουν εκεί με ασφάλεια.

Διαβάστε το πρωτότυπο της συμφωνίας στα αγγλικά


19:00 Αλέξης Τσίπρας: Οποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχία

«Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε τρεις μήνες. Δηλαδή κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης Η κρίση δεν αφορά μόνο μία χώρα. Είναι μια διεθνής κρίση. Αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και έπρεπε να αντιμετωπιστεί εξ αρχής έτσι. Αυτό που πριν από 15 ημέρε έμοιαζε ως ένα εγκαταλελειμένο σχέδιο και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, ενέργειες οι οποίες χωρίς συμφωνία με την Τουρία ενείχε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, αυτό τοσχέδιο γίνεται κοινή απόφαση των 28 και τα μονομερή σχέδια μπαίνουν στο ψυγείο.

Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με την Κύπρο. Επιχειρήθηκε να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό και συζητήσεις για το Κυπριακό. Αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι. Δίνονται άλλα πράγματα. Ανοίγει η visa για τους Τούρκους πολίτες αλλά καταφέραμε να τους πείσουμε να μην δημιουργήσουμε τραύματα στην επίλυση του προσφυγικού βάζοντας αυτά τα θέματα στο τραπέζι. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ολάντ για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του, ο κ. Σαρκοζί.

Οποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες. Οποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε σχετικά με την επανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία, την ώρα που πολλοί έβλεπαν με σκεπτικισμό τις συμφωνίες που έγιναν στην Σμύρνη την περασμένη εβδομάδα…»

«Αποδεικνύεται πως όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην βοήθεια που θα δεχθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η «απόλυτη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου». Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 400 εμπειρογνόμωνες, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα που αφορά σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τα διαδοχικά φίλτρα των ροών θα έχουμε αποτέλεσμα.

Τα τρία αυτά φίλτρα είναι: (α) Το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές που αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας (β) η δέσμευση της Τουρκία να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να είναι αποτελεσματική, (γ) Εφόσον δεν λειτουργήσουν αυτά, δίνεται ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες, καθώς αυτοί που θα έρχονται εκτός της νόμιμης οδού δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Προτεραιότητα για εμάς η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην ΕΙδομένη η οποία προέκυψε από τις μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους πρόσφυγες της Ειδομένης να φύγουν από την περιοχή. Η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για την δική τους υγεία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δουλεύουν ακατάπαυστα αυτές τις μέρες. Τις δομές του ελληνικού στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, τους εθελοντές, τους πολίτες»

18:50 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στη συμφωνία για την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, ενώ τόνισε πως η εικόνα της Ειδομένης δεν πρεσβεύει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τουσκ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας νόμιμης, πρακτικής και εφαρμόσιμης που μπορεί να υλοποιηθεί… Για την Ελλάδα θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση..».

«Αποφάσισα να ορίσω συντονιστή ώστε ο σχεδιασμός να είναι λειτουργικός. Θα είναι ο Martin Verwey… Η ειδομένη δεν αντιπροσωπεύει την δική μου Ευρώπη. Δεν αποτελεί την δική μου ιδέα για την ΕΕ.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες.

18:40 Νταβούτογλου: Ιστορική συμφωνία.


Νιώθω μεγάλη τιμή και σήμερα είναι μια ιστορική ημερομηνία για δύο λόγους. Σήμερα έχουμε στην Τουρκία την 100ή επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης. Θα ήθελα να αναφερθώ στους μάρτυρες που έπεσαν στη μάχη και είθε η ψυχή τους να αναπαυθεί. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους κκ. Τουσκ και Γιούνκερ. Είναι ιστορική συμφωνία. Επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Συζητήσαμε και για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και την συριακή κρίση. Σημασία έχει να μοιραζόμαστε το ίδο όραμα. Η συμφωνία έχει μια ανθρωπιστική διάσταση. Στόχος να λάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των παιδιών, των νέων, των γυναικών και γενικότερα τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει και η Ευρώπη να δεχθεί τον ίδιο αριθμό προσφύγων στην ΕΕ.

Συμφωνήσαμε ότι το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια. Καθορίστηκαν προγράμματα και τις επόμενες εβδομάδες θα καταβληθούν τα 3 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα καταβληθούν μόνο στην Τουρκία. Θα δοθούν για το καλό των συρων προσφύγων. Εως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες.

Υπάρχουν 72 προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύψει η Τουρκία. Θα το έχουμε καταφέρει μέχρι τέλος Μαϊου. Αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 ενώ θα επιταχύνουμε το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες. Δεν υπαρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ, ούτε το αντίθετο.

Επομένως θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική γειτονιά όπου η συμβολή της Τουρκίας είναι σημαντική για την ΕΕ.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας ευχαριστώντας του ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη προς την Τουρκία. Θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την απώλεια τούρκων στρατιωτικών. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ιδέες που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το κτήριο. Δεν θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών.

18:37 Ντ. Τουσκ: Σήμερα τελικώς καταφέραμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Εγινε προσπάθεια για τη συμφωνία αυτή. Πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσουμε πως κάθε πρόσφυγας που καταφθάνει στην Ευρώπη θα έχει την σωστή αντιμετώπιση και πως οι αποφάσεις μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ και τον κ. Γιούνκερ για την συνεργασία. Η συμφωνία αυτή αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ασχέτως μεγέθους. Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33. Για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, συμφωνήσαμε πως μετά την 20ή Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλα τα μέρη της συμφωνίας.

18:30 Μέρκελ: Μεγάλο βήμα η συμφωνία: Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Βεστερβελε. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα και δείγμα. Οι 28 σε συμφωνία με την Τουρκία αποφάσισαν να δράσουν σε μια εταιρική σχέση είναι καλό δείγμα. Αυτά που είχαμε συμφωνήσει τον Οτκ του 2015 βοηθούν στην αντιμτώπιση της κρίσης και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην Ειδομένη στην Ελλάδα. Η συμφωνία αποτελεί ένα τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες. Να πιστεύουμε οτι αυτά που συμφωνήσαμε είναι αρκετά. Υπάρχουν κενά και λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετήσουμε.

Ευχαρίστησε τον Ντ. Τουσκ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την επίτευξη της συμφωνίας. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με αυτά που είπαμε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε την δράση των παράνομων διακινητών. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με ΝΑΤΟ για διαφύλαξη των συνόρων και σήμερα πιστεύουμε ότι πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα στο μοντέλο δράσης των διακινητών έτσι ώστε να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο. Συμφωνήσαμε ότι όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα παράνομα θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Σε αυτή τη διαδικασία θα τηρείται το διεθνές δίκαιο.

Η συμφωνία θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου. Ολοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αποστέλλονται στην Τουρκία. Οσον αφορά στους Σύρους καταλήξαμε ότι για κάθε παράνομος Σύρος που επιστρέφετε στην Τουρκία ένας άλλος που έχει εισέλθει νόμιμα στην ΕΕ θα έχει δικαίωμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Εάν τα καταφέρουμε ή να την ελαχιστοποιήσουμε, τότε θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό εθελοντικής εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη της Ευρώπης.

Οσον αφορά στο Κεφάλαιο 17 αυτό έχει ανοίξει. θα ανοίξει και το Κεφάλαιο 33, ενώ θα ακολουθήσει και άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για την παροχή ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εάν δεν αρκούν θα υπάρξουν συζητήσεις και για περαιτέρω κεφάλαια.


18:25 Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Βεστερβελε.

18:20 Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη: Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου με το αποτέλεσμα της σημερινής εξαιρετικά κρίσιμης Συνόδου.



18:05 Πυροβολισμοί στο Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες. Για έναν νεκρό και τραυματίες κάνουν λόγο τα βελγικά ΜΜΕ. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ο Βέλγος Πρωθυπουργός αποχώρησε εσπευσμένα από την Σύνοδο μετά από τηλεφώνημα για τους πυροβολισμούς.

18:02 Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Νταβούτογλου στις 18:20 ώρα Ελλάδας


18:00 Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου: «Πρέπει να μην υπάρχουν εγκληματικές δράσεις και κάθε είσοδος να είναι νόμιμη… Μιλώ για νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη και αποτροπή κάθε είδους εγκληματικότητας. Πολύς κόσμος θέλει να έρθει αλλά δεν έχει άσυλο. Αυτοί πρέπει να επιστρέφονται…

»Θα πρέπει να κλείσουμε κάθε οδό παράνομης εισόδου. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν περιμένουμε να έρθουν 200.000 πρόσφυγες σε εμάς, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει αβεβαιότητα και ανησυχία, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε μέτρα.

»Οσον αφορά στη βίζα των τούρκων είπε οτι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προύποθέσεις για να καταργηθεί. Οι μισές προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί. Δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε, έχουμε δεχτεί να πάρουμε περισσότερους από 50.000 μετανάστες. Θα πρέπει να δηλώσει και η Γερμανία πόσους μπορεί να πάρει».

17:52 Ομόφωνη η συμφωνία των «28»-Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τουσκ.


17:46 Η ΕΕ και η Τουρκία σφράγισαν την συμφωνία για το προσφυγικό σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιθουανία Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.


17:33 Τηλεφωνική συνομιλία Σταύρου Θεοδωράκη με Μάρτιν Σουλτς: «Τα προβλήματα της χώρας μας δεν σταματούν στην προσφυγική κρίση» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.Συζήτησαν για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.Ο Μάρτιν Σουλτς είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εφαρμογή της συμφωνίας μια που αυτή προϋποθέτει στενή και καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σωστή οργάνωση των ελληνικών αρχών.Ο Σταύρος Θεοδωράκης του ανέφερε ότι το Ποτάμι από την πρώτη μέρα είχε υποστηρίξει χωρίς αστερίσκους ότι το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η χώρα μας δεν συνεργαστεί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και φυσικά με την Τουρκία. «Από την άνοιξη του 2015 είχαμε προσπαθήσει να πείσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τις εμμονές της και να συνεργασθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

17:10 Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν οτι περί τους 3.000 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο την Παρασκευή.

17:00 Reuters: Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μετά την Κυριακή 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία από τις 4 Απριλίου, αναφέρει τούρκος αξιωματούχος, ενώ η Τουρκία βάζει τις τελευταίες πινελιές στην συμφωνία για το προσφυγικό.

16:55 Ξεκίνησε η συνάντηση των «28» με τον τούρκο Πρωθυπουργό.


16:40 Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο τόνισε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο αποφάσεις, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται, τονίζοντας ότι η εφαρμογή είναι εξίσου σημαντική με την απόφαση.

Υπήρχε μια διπλωματική καχυποψία ως προς την εφαρμογή της απόφασης από την Τουρκία, από διάφορες χώρες της ΕΕ. Οι κκ. Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι υποστήριξαν τις κυπριακές θέσεις μαζί βέβαια με την Αθήνα.

Οι κκ. Νταβούτογλου και Αναστασιάδης έμειναν στο ίδιο ξενοδοχειο το «The Hotel»,ωσόσο δεν συναντήθηκαν ούτε μία φορά κατά την διάρκεια της διαμονής τους. Στο ίδιο ξενοδοχείο διέμεινε και ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος είχε συνάντηση με τους κκ. Τουσκ και Γιούνκερ για το προσφυγικό.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από 101 άτομα, κάτι που συνιστά την μεγαλύτερη τουρκική ομάδα σε διασκέψεις Κορυφής. Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούνταν από 5 άτομα.

16:35 Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου έχει αποδεχθεί τους όρους της ΕΕ για την συμφωνία για τον περιορισμό της εισροής μεταναστών, σύμφωνα με την DW.


16:30 Εγκρίθηκε και επισήμως:


16:10 Τα σημεία της πιθανής συμφωνίας

1.Οι επιστροφές θα γίνονται με βάση το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο.

2. Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κυριακή 20 Μαρτίου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά όσοι έρχονται στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

3. Ο αριθμός των προς επανεγκατάσταση θα φθάνει μέχρι τις 72.000. Αν πλησιάζει προς εκεί θα εξεταστεί αναθεώρηση. Αν «πιαστε»ί ο αριθμός το πρόγραμμα επανεγκατάστσης τερματίζεται.

4. Ανοίγει το Κεφάλιο 33 από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας που αφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν είναι από αυτά που μπλόκαρε η Κύπρος.

5.Επιτάχυνση της χορήγησης εκταμίευσης των ενισχύσεων 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία.

16:05 Εγκρίθηκε το σχέδιο Τουσκ – Νταβούτογλου από τους «28», σύμφωνα με τον φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα

16:00 Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής.


15:59 Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα επιτευχθεί σήμερα, δήλωσε συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

15:57 Ο κύπριος πρόεδρος είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι θα δεχθεί το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

15:55 Από την προσεχή Κυριακή 20 Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ η επανεισδοχή των μεταναστών που περνούν παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία, συμφώνησαν Τουσκ και Νταβούτογλου σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

15:45 Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί το τελευταίο σχέδιο συμφωνιας με την ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. Η ίδια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι το σχέδιο προβλέπει μόνο το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά στον προϋπολογισμό και τα οικονομικά έως το τέλος Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει εντός μίας εβδομάδας λίστα των όσων πρέπει να γίνουν για επιτάχυνση εκταμίευσης ενισχύσεων προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

15:32 Reuters: Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Τουσκ στους «28»: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ είναι έτοιμος να καταθέσει προς έγκριση στους ηγέτες των 28 το προσχέδιο της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, δήλωσε πηγή της ΕΕ την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον τούρκο Πρωθυπουργό. Ο Τουσκ συγκάλεσε και πάλι σε σύσκεψη τους ηγέτες για να συζητήσουν το περίγραμμα της συμφωνίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών κατά τη διάρκεια γεύματος μετά τις πρωινές συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε η πηγή. «Ο κ. Τούσκ είναι έτοιμος να καταθέσει το κείμενο στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ και να προτείνει την υιοθέτησή του, με βάση τις ολονύχτιες και τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», προσθέτει η ίδια πηγή. Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

15:30 Αισιόδοξος ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

«Θα πρέπει να βρουμε κοινό τόπο να οργανώσουμε το μεταναστευτικό και θα χρειαστούμε βοήθεια από τους γείτονές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της μόνη της αλλά η βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη σε αυτό το σημείο της κρίσης».

Οσον αφορά στην απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι «αν ξεκινήσεις να κάνεις πολιτικούς συμβιβασμούς σε αυτό, τότε κάνεις κάτι λάθος. Νομίζω ότι μπορούμε να οργανώσουμε τη φύλαξη των συνόρων με τέτοιο τρόπο που δεν θα χρειαστεί να πουλήσουμε κάτι που δεν πρέπει να πουλήσουμε».

15:10 Ξεκίνησε η συνάντηση των «28» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ντ. Τουσκ.

15:00 Διμερής συνάντηση Ολάντ-Νταβούτογλου πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του γεύματος εργασίας των «28».

14:50 Χωρίς να κάνει δηλώσεις έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής και ο Αλέξης Τσίπρας

14:41 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ με τον Νταβούτογλου. Ξεκινά το γεύμα των «28» με τον Νταβούτογλου.

14:40 Εμπλοκη στις συνομιλίες ΕΕ Τουρκίας. Καθυστερεί η έναρξη του γεύματος εργασίας των «28» με την Τουρκία.

14:20 Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Αθήνα αντιδρά στην αναφορά που υπάρχει στην κοινή δήλωση ότι όσοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά πριν την εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

14:14 Ξεκινά μετά την δεύτερη διακοπή της η συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου.

14:10 Η τουρκική αποστολή αξιολογεί το πιθανό κείμενο συμπερασμάτων των «28» με την Τουρκία. Tweet του τούρκου υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, Βολκάν Μποζκίρ.

14:00 Συναντηση για την Λιβύη σε εξέλιξη. Ολάντ – Κάμερον – Μέρκελ – Ρέντσι – Ραχόι – Μούσκατ – Μογκερίνι

13:58 Τα ενταξιακά κεφάλαια, η νομιμότητα της συμφωνίας, τα χρήματα και η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη συμφωνία των δυο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών από τις Βρυξέλλες.

13:50 Μαριάνο Ραχόι: Δεν είμαστε ακόμη κοντά σε συμφωνία αλλά είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

13:47 Το γεύμα εργασίας των «28» μετατίθεται για τις 13:30 (14:30 ώρα Ελλάδας).

13:42 Η διμερής συνάντηση με τον Νταβούτογλου διακόπτεται για δεύτερη φορά για περαιτέρω τεχνικές διεργασίες.

13:30 Καμία συμφωνία στην πρώτη συζήτηση των ευρωπαίων με τον Νταβούτογλου. Η Τουρκία ζητάει ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια. Δεν συμφωνεί στον νομικό ορισμό για προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ.

13:17: Ο Τουσκ θα συγκαλέσει εκ νέου τους ηγέτες της ΕΕ σε συνάντηση στις 13:00 για να συζητήσουν τι προέκυψε από το ραντεβού με τον Νταβούτογλου. Εάν υπάρξει συμφωνία, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στη συνέχεια με τον τούρκο πρωθυπουργό αναφέρει ο ανταποκριτής του AFP στις Βρυξέλλες, ενώ η ανταποκρίτρια της Huffington Post Italia δεν θεωρεί πιθανό το γεύμα εργασίας.. Μάλλον για δείπνο πάνε που σημαίνει ότι… θα βραδιάσουμε, αν δεν ξημερώσουμε, λέει.

13:13 Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ, Κάμερον και Ραχόι θα συναντηθούν στις 12:30 σύμφωνα με ανταποκριτή του EuroActiv.

13:10 Η απάντηση στον Πίτερ Σπίγκελ για τον δανό Πρωθυπουργό.

12:58 Ξεκινά και πάλι η συνάντηση Τουσκ- Γιούνκερ- Νταβούτογλου-Ρούτε που είχε διακοπεί για τεχνικές διεργασίες.

12:50 Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε επέστρεψε στην Κοπεγχάγη χωρίς να πει τίποτα και σε κανέναν, αναφέρει σε tweet του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

12:38 Η Ουγγαρία σχεδιάζει να κλείσει τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μια ισχυρή ένδειξη της αντίθεσης της χώρας αυτής στην υποδοχή προσφύγων την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ παρουσιαζουν στην Τουρκία την «κοινή θέση» τους στο θέμα αυτό. «Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής», ανέφερεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ο υπουργός «θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον».

12:20 Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

12:15 «Η διμερής συνάντηση με PM @Ahmet_Davutoglu αναστέλλεται για τεχνική επεξεργασία των κειμένων. Θα συνεχιστεί λίγο αργότερα», ανακοίνωσε με tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

12:00 Σε εξέλιξη η συνάντηση Τουσκ- Γιούνκερ- Νταβούτογλου-Ρούτε. Στις 2:00 το μεσημέρι το γεύμα εργασίας των «28» με τον Νταβούτογλου.

11:55 Τι απαντά η Αθήνα στην επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο-Τσίπρα: «Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία. Οι στιγμές όμως είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική. Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της».

11:40 Το μυστήριο της ημέρας…

11:30 Πανό για ανοιχτά σύνορα στην Ακρόπολη: Μέλη της κοινωνικής πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Safe Passage – Stop WARS ανέβηκαν σήμερα το πρωί στον βράχο της Ακρόπολης και κρέμασαν πανό με συνθήματα που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

11:05 Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά Ευρώπης: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει τα δικά της προβλήματα με τους μετανάστες πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει, και δήλωσε ότι η Τουρκία θα ακούσει την κριτική της Ευρώπης για τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ευρώπη «χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο με το να υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα τρομοκρατικές ομάδες», ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανέντιμη και ανειλικρινής η στάση της απέναντί τους.

10:50 Σουλτς: Χρειαζόμαστε συνεργασία με την Τουρκία, όχι εξάρτηση από αυτή: Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να «εξάγουμε» τα προβλήματά μας στην Τουρκία» πρόσθεσε ο πρόερος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

10:40 Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, Βολκάν Μποζκίρ, είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί την μερική υιοθέτηση της πρότασης που κατέθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής την 7η Μαρτίου. Σε συνέντευξή του στην Daily Sabah είπε ότι η πρόταση που έκανε η Τουρκία στην ΕΕ έχει ως στόχο να τερματίσει την παράνομη ροή της μετανάστευσης στην Ευρώπη και να καταστεί η μετανάστευση ελεγχόμενη διαδικασία. Αυτό όμως όπως τόνισε, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν η Ε.Ε αποδεχτεί όλους τους όρους της Τουρκίας.

10:25 Φρανσουά Ολάντ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ μια ευτυχή έκβαση: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να «εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση» των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος», τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και «τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει» από τις συνομιλίες αυτές. Θέλοντας να είναι «πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής», ο Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο «ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς», οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, «αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών».


10:15
Το τίμημα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι εξίσου υψηλό και για τις δύο πλευρές. Ετσι,είναι θέμα χρόνου…, αναφέρει σε tweet της η πρόεδρος της Λιθουανίας.

10:05 Με πρωινό συζητούν τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας οι Αχμέτ Νταβούτογλου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ… αναφέρει στο tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρών και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Να σημειωθεί ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των «28», για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

10:00 Νταβούτογλου προσερχόμενος: «Για εμάς, το προσφυγικό δεν είναι θέμα παζαριού αλλά θέμα αξιών: ανθρωπιστικών αξιών. Πρέπει να δούμε πως θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να έχουμε οφέλη και οι δύο ήπεροι. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες» είπε ο τούρκος Πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σε στέρεο έδαφος. Πρέπει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Αυτό θα είναι προς όφελος για όλους. «Είμαι αισιόδοξος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος με την ΕΕ.

9:20 Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ (ίσως και με τον ολλανδό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε) προκειμένου να οριστικοποιήσουν, εφόσον καταστεί εφικτό, την κατ’ αρχήν συμφωνία της 7ης Μαρτίου για το Προσφυγικό.

9:10 Δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου λίγο πριν το ραντεβού Νταβούτογλου-Τουσκ-Γιούνκερ: «Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα. Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

«Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», σημείωσε.

02:00 Στο «μπρέκφαστ» Τουσκ- Γιούνκερ- Νταβούτογλου αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη των προσφύγων

01:50 Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία «πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης». Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει καμία μαζική αποδοχή προσφύγων.

01:45 Σε δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην Τουρκία. Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες -παραδέχτηκε- όμως όλοι οι ευρωπαίοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

01:30 Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό το οποίο θα παρουσιάσει το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

01:15 Δηλώσεις Φάιμαν: Μόνο όποιος περνάει νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης σε αυτήν – Υπάρχει κοινή θέση για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

01:00 Ολοκληρώθηκε το δείπνο των 28

23:30 Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο, με βάση το οποίο θα συνεχιστεί η σημερινή συζήτηση.

Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την κινητοποίηση διοικητικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους της Frontex. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η στελέχωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα με νομικά καταρτισμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανάλυση της κάθε αίτησης ασύλου.

«Όλο αυτό γίνεται με την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της, και θα υπάρξει τεράστια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι οι πολλές Ειδομένες», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της κατάστασης.

22:00 Δείπνο Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

19:10 Συνέντευξη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

18:45 Ξεκίνησε η κρίσμη Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση

18:30 Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε,προσερχόμενη χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύπλοκη και στο όριο του διεθνούς δικαίου». Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την είσοδό της στο κτίριο Justus Lipsius των Βρυξελλών είπε ότι «θα συμφωνήσουμε σε κάτι. Θα διαπραγματευτούμε με τους ίδιους όρους που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «κάποια πράγματα στο πακέτο είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και στο όριο του διεθνούς δικαίου», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «με αυτή την πρόταση, πιστεύω ότι θα τεθούμε εμείς οι ίδιοι σε καθεστώς ομηρίας και όχι ότι η Τουρκία μας κράτα ομήρους».

18:10 Δήλωση Κυρ. Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ.:
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη. Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες – οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας – να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

17:55 Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σήμερα στις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφεταίρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.

17:50 Δήλωση Φ. Γεννηματά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: «Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει επιτέλους αποφάσεις. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Σε αυτή τη σύνοδο ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει μία σημαντική ευκαιρία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την εθνική γραμμή που χαράξαμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα όσα συμφωνήσαμε. Κατέθεσα οχτώ συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες πιστεύω ότι μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων».

17:39 Η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία στη συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ: Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

15:31 Tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διμερή Τσίπρα-Τουσκ

17:02 Η Κύπρος είπε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να θέσει βέτο σε μια πιθανή συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την μείωση των προσφυρικών ροών, αν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. «Η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν το κάνει», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο Euronews. Η Κύπρος έχει παγώσει τη συζήτηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για ορισμένους τομείς – τα λεγόμενα κεφάλαια – λόγω κυρίως του ότι η Άγκυρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο. Ερωτηθείς αν θα ασκούσε βέτο στην όποια συμφωνία για το μεταναστευτικό που δεν λαμβάνει υπόψ της τις ανησυχίες της Κύπρου, ο Αναστασιάδης είπε: «Φυσικά…’Οσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

17:00 Διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα: Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

16:58 Tweet Τσίπρα για τη συμμετοχή του στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

16:55 Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες μια «εποικοδομητική συζήτηση» σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει νέα συρροή προσφύγων και μεταναστών, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου. Στο τέλος αυτής της «συνάντησης εργασίας», το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα».

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά «πλήρης σύγκλιση απόψεων» ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής. Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να συζητήσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

16:52 Με αίτημα για μια «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία, προσέρχεται η Γαλλία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια «κοινή λύση» για το «πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων». Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.

16:50 Ουσιαστική αρωγή ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μονομερών πράξεων στα Βαλκάνια.

«Αδυμωνώ να καταλήξουμε σε συμφωνία… Να δημιουργήσουμε στιβαρό πλαίσιο για να επιταχύνουμε την διαδικασία μετεγκατάστασης στην ΕΕ. Οι αποφάσεις που θα παρθούν απόψε πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω σήμερα να ληφθεί μια απόφαση ώστε να υπαρξει ουσιαστική αρωγή στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά τα βόρεια σύνορά μας. Αντιμετωπίζουμε ανρθωπιστική κρίση κυρώς λόγω των μονομερών ενεργειών κρατών-μελών. Πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ανθρωπιστικής διαμονής αλλά να επιταχύνουμε την μετεγκατάσαη αυτών των ανθρώπων» πρόσθεσε.

16:44 Η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη
: Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, τόνισε η καγκελάριος. Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση ώστε να βρούμε μια ισορροπία στα συμφέροντα τς Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύπλοκες αλλά οι βάσεις τους είναι καθαρές. Είμαι προσεκτικά αισιόδοξη. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί… Και στη συνεργασία με την Frontex και με άλλους φορείς ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος..

16:49 Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον υποστήριξε τη γραμμή επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά αλλά τόνισε ότι «δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας στο θέμα της βιζας απέναντι στην Τουρκία».

16:48 Δηλώσεις Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο:
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Εϊναι δραματική η κατάσταση… Τα σύνορα και η βαλκανική οδός είναι κλειστά. Είμαστε σε αδιέξοδο πρέπει να βρεθεί συμφωνία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πρόσφυγες της Ειδομένης να υποφέρουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα υπάρξει φυλακή στην Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρξει άλλο σύστημα…»

Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε 22 κράτη μέλη που αρνούνται να στηρίξουν την μετεγκατάσταση. Δεν μπορούν αυτά τα κράτη να μην τηρούν τα συμφωνηθέντα. Πρέπει να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση… Ο αριθμός των προσφύγων που έχει δεχθεί η Τουρκία είναι μεγάλος. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Δεν είναι δυνατόν να βγουν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχει μία νόμιμη οδός και να κλείσουν όλες οι παράνομοι οδοί».

16:40 Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αποχώρησε δίχως δήλωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής.

16:10 Την ελπίδα ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

«Yπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι μας αφορά, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

16:05 Επικοινωνία Τουσκ με πρόεδρο της πΓΔΜ για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

15:50 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε: Δ εν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, πρέπει «να κλείσει οπωσδήποτε».

15:48 Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε τόνισε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας αγγίζει «τα όρια» του διεθνούς δικαίου.

15:40 Αισιοδοξία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ για μια «καλή συμφωνία»
: Οι τρεις ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του ο ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησε την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

15:20 Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο θα του ζητήσει να μεσολαβήσει προς τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού στην Ισπανία. Ο Σάντσεθ είπε ότι θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να ασκήσει όλη την επιρροή του στους Podemos προς αυτή την κατεύθυνση.

15:15 Στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή. Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά.

14:40 Tweet του Πρωθυπουργού

14:35 Την ανάγκη επίτευξης μιας «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα. Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ , τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της ΕΕ.

14:30 Ξαβιέ Μπετελ: Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει λάβει κάποιες εγγυήσεις σχετικά με τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, αλλά δεν είναι ακόμα πεπεισμένος. Για μένα μια νόμιμη συμφωνία είναι πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και τις επόμενες εβδομάδες κάποιος να πει ότι δεν είναι νόμιμο.

14:10 Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ επίσης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. «Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.

13:55 Ν. Χριστοδουλίδης: Μήνυμα ότι το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τι θα γίνει, δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία, δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η έναρξη συζήτησης ανοίγματος των όποιων ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν την Τουρκία και τα οποία έχουν παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει παγώσει κάποια ενταξιακά κεφάλαια που θα πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Άγκυρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπριο, όπως οφείλει να κάνει με βάση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

13:35 Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD): «Eίμαστε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης του προσφυγικού προβλήματος, διότι βλέπουμε και πάλι που οδηγούν οι μονόπλευρες εθνικές πρωτοβουλίες. Οδηγούν μόνο στο να μετατοπισθεί το πρόβλημα από τη μια χώρα σε μια άλλη και αυτή τη στιγμή καταλήγουν σε μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, την Ελλάδα. Γι αυτό εξακολουθεί να είναι σωστό να επιδιωχθεί μια ευρωπαϊκή λύση έστω και αν η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος, κάτι που είναι εδώ και καιρό γνωστό», είπε η Γενική Γραμματέας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). «Η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και γι αυτό αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου. Η ΕΕ είναι βέβαια μια πολιτική οντότητα που κινείται δύσκολα, αλλά προχωρά στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε από μια χαοτική σε μια ελεγχόμενη μετανάστευση».

13:30 Πεπεισμένος ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία έως Παρασκευή για το προσφυγικό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το θέμα. Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική Handelsblatt αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν θα μπει ούτε σε δέκα χρόνια στην ΕΕ


13:15 Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό

12:30 Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας,Φρανσουά Ολάντ, την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Aνγκελα Μέρκελ και τον ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στις 12:15 (13:15 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πέμπτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

12: 15 Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters: «Η Τουρκία δεν σκοπεύει να υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση και θεωρεί δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει» σημείωσε. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο.«Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ», σημείωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστεί, ενόψει των ευαίσθητων αυτών συνομιλιών.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο», σημείωσε ο αξιωματούχος, όταν ερωτήθηκε αν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες πρόγευμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το οποίο ο Τουσκ ελπίζει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη στην σύνοδο κορυφής πριν από 10 ημέρες. Εξάλλου άλλος αξιωματούχος στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας δισταγμός» στην τουρκική πλευρά όσον αφορά το αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η τουρκική αντιπροσωπεία θα μετάσχει στη σύνοδο μόνον εφόσον είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλιστεί μια συμφωνία.

12:00 Τουσκ: Συμφωνία αποδεκτή και από τους «28».Τις τρεις αρχές στις οποίες θα στηριχθούν οι εργασίες του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες καθόρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, ενώ δηλώνει περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Πρώτον: Η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη – μέλη, μεγάλα και μικρά
Δεύτερον: Η συμφωνία πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Τρίτον: Η συμφωνία πρέπει να βοηθά αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης και να συμβάλει στην κοινή συνολική μας πολιτική.