Το ευτυχές σενάριο που η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα προκρίνει, προβλέπει έλεγχο των προσφυγικών ροών με τη συνεργασία της Τουρκίας με ταυτόχρονη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έναρξη το ταχύτερο των διαδικασιών ρύθμισης του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς στην περίπτωση αυτή η κατάσταση στη χώρα θα ομαλοποιηθεί, η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, ο τουρισμός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, τα δημόσια έργα θα τρέξουν, τα σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης θα ενεργοποιηθούν, οι ξένοι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν και το ελληνικό θαύμα θα επέλθει εκπλήσσοντας και πάλι ολόκληρο τον κόσμο!

Ταυτόχρονα , σύμφωνα πάντα με το ευτυχές κυβερνητικό σενάριο, η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, η τρέχουσα δυσαρέσκεια και απογοήτευση των Ελλήνων θα υποχωρήσει, η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει, οι εκλογές θα μπουν στο ράφι και όλα θα επανέλθουν στη διεκδικούμενη εδώ και έξι χρόνια κανονικότητα.

Οπως ο καθείς αντιλαμβάνεται το σενάριο είναι πολύ καλό για να βγει αληθινό. Τίποτε δεν εγγυάται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με ευθύγραμμο τρόπο. Ο έλεγχος των Τούρκων διακινητών προσφύγων δεν μοιάζει για την ώρα τουλάχιστον εφικτός, ούτε η αποφασιστικότητα της γείτονος προκύπτει. Οπως και κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων θα εφαρμοσθεί πραγματικά χωρίς εμπόδια.

Αντιστοίχως εγείρονται πολλές επιφυλάξεις για την ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κυρίως εξαιτίας των αντιφατικών δηλώσεων από τους ευρωπαίους ιθύνοντες και ιδιαιτέρως των διευκρινίσεων που έσπευσε να κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία θα είναι μακρά και για την ώρα δεν προσφέρει ικανά επιχειρήματα για έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο της διεκδικούμενης, μέσω της αξιολόγησης , έναρξης των διαβουλεύσεων για μια νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η διαφαινόμενη ανταλλαγή προσφύγων έναντι μέτρων μπορεί όντως να επέτρεψε την επιστροφή των υπευθύνων του κουαρτέτου στην Αθήνα, αλλά τίποτε δεν βεβαιώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα απαιτήσει πλήθος νέων οικονομικών μέτρων και ανάληψη σημαντικού πολιτικού κόστους από την κυβερνηση του κ.Τσίπρα, ικανού να πυροδοτήσει νέο κύκλο κοινωνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας. Στο βαθμό μάλιστα που δεν θα ελέγχονται οι προσφυγικές ροές τόσο οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες θα δυσκολεύουν αντί να εξομαλύνονται για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι οτι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα, παρά τις φθορές και τις πολλές απογοητεύσεις , καταφέρνει για τη ώρα να ελέγχει την κατάσταση.

Οι πολίτες δυσφορούν, οργίζονται, αρνούνται ακόμη και την ψήφο τους, αλλά δεν βλέπουν ακόμη να ορθώνεται ισχυρή εναλλακτική λύση απέναντι στην εξουσία της νέας Αριστεράς, η οποία εν τω μεταξύ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμενου να εδραιωθεί και να δημιουργήσει καθεστωτικές βάσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της εθνικής ζωής, από τη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι την Οικονομία και την Παιδεία.

Το Κέντρο είναι πολυδιασπασμένο και αδύναμο και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί ακόμη ισχυρό ρεύμα ανατροπής. Όσο μάλιστα διατηρείται των καραμανλικών η ανοχή στον κ.Τσίπρα και διεκδικείται η δικαίωση Σαμαρά, χωρίς να αναδεικνύεται η προοπτική και η δυναμική της νέας ηγεσίας τόσο θα προσφέρεται χρόνος στην κυβέρνηση να καλύψει κυρίως τα πανθομολογούμενα ελλείμματα αποτελεσματικότητας.

Κακά τα ψέματα , ο κ.Τσίπρας επικοινωνώντας διαρκώς και κατασκευάζοντας συνεχώς εχθρούς κερδίζει το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας στη χώρα. Ωστόσο, όπως είπαμε , το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται είναι πολύ καλό για να βγει αληθινό. Οι περιπλοκές είναι μπροστά και ο λαός δεν πιστεύει πια. Αντίθετα αισθάνεται προδομένος, είναι οργισμένος κι απογοητευμένος, δυσπιστεί και αμφισβητεί πλέον τον κ. Τσίπρα που του έταξε λαγούς με πετραχήλια και εφαρμόζει τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους του, που καθύβριζε και ελεηνολογούσε.