Μιάμιση ώρα κράτησε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επέμεινε σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του ελληνικού χρέους ενώ η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν είναι στόχος του Ταμείου η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός,στη γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤμετά απότην ολοκλήρωση της συνάντησης. Το Ταμείο στέκεται και στην ανάγκηυλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδικήτροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.


Η συνάντηση με τον Λιού

Νωρίτερα ο ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός.

Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στον Τζακ Λιού το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας.

Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μετά τη συζήτηση σε πάνελ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αλλά και το τετ α τετ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου θα συναντηθεί στις 17:00-17:30 με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Συναντήσεις με Αναστασιάδη, Ακίντζι, Μπαν Γκι Μουν

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να έχει και άλλες συναντήσεις καθώς το πλήρες πρόγραμμα βρίσκονταν μέχρι την Τρίτη το βράδυ στην τελική φάση διαμόρφωσής του.

Στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός άλλων, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και το θέμα της επικείμενης αξιολόγησής του.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, Τετάρτη και Πέμπτη, τού δίνει την ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα: η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:


Πέμπτη, 21/01/16

19:45-10:15: Συμμετοχή σε προπαρασκευαστική συνάντηση για το Panel – The future of Europe – Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.
10:15-11:15: Συμμετοχή σε Panel – The future of Europe – Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.
14:45-15:15: Διμερής συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew, Davos-Klosters, Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 2.
17:00-17:30: Διμερής συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 26.
19:00-19:30: Διμερής συνάντηση με τον Chairman του Libra Ηoldings Ltd, George Logothetis – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral IN 20.
20:00-20:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Aναστασιάδη.

Παρασκευή, 22/01/16

09:45-10:15: Διμερής συνάντηση με τον κ. Mario Draghi, European Central Bank – Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 25.
11:15-11:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko – Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 1.
12:00-12:30: Διμερής συνάντηση με τον Global Chairman of Bloomberg, Mr. Grauer.