Με εκνευρισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε με τη μετωπική επίθεση που εξαπολύθηκε λίγες ώρες μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την αλλαγή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι παραμετρικές αλλαγές στο πολιτικό παιχνίδι που προκλήθηκαν αμέσως μετά την εξέλιξη δεν συγκαταλέγονταν (όπως ομολογούν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) στα σενάρια στα οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση. Οπως εκτιμούν δε κάποια από τα στελέχη και τους συνομιλητές της κυβερνητικής ηγεσίας, η εξέλιξη απαιτεί πλέον επανασχεδιασμό στρατηγικής με ταχείς ρυθμούς.
Επιστροφή στο «σκληρό ροκ»


Ισως η πλέον χαρακτηριστική αντίδραση που εξέφρασε και τις διαθέσεις που διαμορφώθηκαν στο στενό κυβερνητικό επιτελείο να ήταν και η πρώτη που δημοσιοποιήθηκε. Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, και αφότου είχε ξεκαθαριστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστ. Βερναρδάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία και αντικατοπτρίζει εν πολλοίς την «ανάλυση» για το νέο πολιτικό σκηνικό: «Πέρα από τη δικαιολογημένη πλάκα με τον Κυριάκο υπάρχει και αυτό. Η ΝΔ ξαναγίνεται «νεοφιλελεύθερη» και οι «δανειστές» έχουν ένα σκαλοπάτι περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας. Υβρίδια νεοφιλελευθερισμού όπως το Ποτάμι και ορισμένες «προσωπικότητες» του ΠαΣοΚ θα ενσωματωθούν άμεσα στη ΝΔ. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποχρέωση να πετύχουν την αντιστροφή της φοράς του κοινωνικού αυτοματισμού που οι νεοφιλελεύθεροι πιέζουν να επιβάλουν. Και πολύ γρήγορα… Μεγάλος χαμένος σήμερα στη ΝΔ ο χώρος του «πολιτικού φιλελευθερισμού». Μετά το 2009 έχει σαφή σημάδια αποσύνθεσης, χωρίς κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις, χωρίς διανοούμενους, χωρίς ηγεσία. Η πραγματική μάχη τώρα ξεκινάει. Θα είναι μια μάχη του «δημοσίου συμφέροντος» έναντι του «ιδιωτικού συμφέροντος» και της «δημοκρατίας» έναντι του «κρατικού νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού». Το μέλλον διαρκεί πολύ».
Κατά το διάστημα που είχε προηγηθεί η κυβέρνηση και οι στενοί συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα, όπως ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, είχαν εμφανιστεί επανειλημμένως να διακηρύττουν ότι μεταρρυθμίσεις όπως το Ασφαλιστικό θα περνούσαν με διευρυμένη πλειοψηφία. Κατά τη γενική εκτίμηση που διαμορφώνεται πλέον μετά την εκλογή Μητσοτάκη, φαίνεται πως τέτοιες επιδιώξεις είναι ανεδαφικές. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν χαρακτηριστική η επιλογή του Πρωθυπουργού να επιτεθεί στον νέο αρχηγό της ΝΔ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, απ’ όπου καταφέρθηκε εναντίον του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις εξής φράσεις: «Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό, ας μου επιτρέψετε. Σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζεται από πολλούς ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, αλλά πριν από λίγους μήνες, στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, είχε μια καίρια θέση, είχε το υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει αυτόν τον τίτλο ακόμη κι αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Στη θητεία του λοιπόν, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους».
Από τα περιστατικά αυτά και από τη στάση που τηρούν πλέον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως το μέτωπο με τον κ. Μητσοτάκη και η αναβίωση του σχήματος «Αριστερά – Δεξιά» αποτελούν την κεντρική επιλογή για τον κ. Τσίπρα. Παρά ταύτα υπάρχουν και κάποιοι που εκφράζουν προβληματισμό για την τακτική αυτή, η οποία κατά προφανή τρόπο βασίζεται απλώς και μόνο στη διεκδίκηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΠαΣοΚ. Εν όψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, καμία στρατηγική δεν έχει αποφασιστεί πέραν της επίθεσης κατά της νέας ηγεσίας της ΝΔ.
Ο προβληματισμός στους κυβερνητικούς κύκλους γίνεται πάντως εντονότερος για όσους συνυπολογίζουν στην πολιτική εξίσωση των ημερών και τις μαζικές κινητοποιήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά ιδίως των αγροτών, οι οποίες σχεδιάζονται για το προσεχές διάστημα. Οπως επιμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό, οι προβλέψεις του υπάρχοντος σχεδίου για την αύξηση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, όπως και ο σχεδιαζόμενος τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, διαμορφώνουν ένα ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση.
Η ντρίμπλα και το δόλωμα


Πολιτικοί παράγοντες που έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι στη σκέψη κάποιων ωριμάζει η ιδέα περί μιας πρωτοβουλίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάποια κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα, προτού ενδεχομένως αρχίσει να εμφανίζεται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στις δημοσκοπήσεις, οπότε κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα εκληφθεί εν γένει ως ένδειξη ηττοπάθειας και θα πυροδοτήσει φαινόμενα εσωστρέφειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από κάποια κυβερνητικά στελέχη εξετάζεται η όποια αλλαγή να συμπεριλάβει το δόλωμα προς τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα για ενεργοποίηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την επόμενη Βουλή, σε συνδυασμό τη διαπραγμάτευση για το μπόνους.
Το σκεπτικό με το οποίο στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εξετάζουν μια αλλαγή εκλογικού νόμου σε αυτή την κατεύθυνση βασίζεται στο ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από ενδεχόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό Μέγαρο Μαξίμου, Κουμουνδούρου και κάποιοι συνοδοιπόροι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευνοϊκότερο πεδίο συνεργασιών απ’ ό,τι η ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ