Μια χρονιά έντονης εσωστρέφειας, διαρκών εσωκομματικών συγκρούσεων και εκλογικών αποτυχιών φθάνει στο τέλος της σήμερα για τη συντηρητική παράταξη που ευελπιστεί ότι το 2016 θα είναι έτος ανασυγκρότησης και ανάταξής της σε όλα τα επίπεδα.

Η Νέα Δημοκρατία από πέρυσι τέτοιες ημέρες, όταν δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, βρίσκεται σε φάση μετάβασης, αρχής γενομένης επί της ουσίας μετά την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015.

Η Ν.Δ. επιστρέφοντας στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρισε στα…«πέτρινα χρόνια» και ευελπιστεί ότι μέσα από τη διαδικασία της εκλογής του νέου αρχηγού της, στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου, φιλοδοξεί να μπει και πάλι στο…«παιχνίδι της εξουσίας» με άλλους όρους και άλλα δεδομένα.

Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις και κρίσιμα νομοσχέδια, δημιουργεί την αίσθηση σε πολλούς παράγοντες της Ν.Δ. ότι σύντομα θα κληθεί το κόμμα να πρωταγωνιστήσει εκ νέου, αν και υπάρχουν αρκετές αναγνώσεις για το πώς θα γίνει αυτό και υπό ποιες συνθήκες. Εξάλλου δεν είναι τυχαία και η διαρκής συζήτηση για το βαθμό συναίνεσης που μπορεί και πρέπει να δώσει η Ν.Δ. στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το λυκαυγές της νέας χρονιάς, βρίσκει τη Ν.Δ. σε προεκλογική φάση, με τους δυο διεκδικητές της ηγεσίας της, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αρχίζουν σιγά-σιγά να ανεβάζουν στροφές, καθώς απόμειναν μόλις 10 μέρες για τις εκλογές, εκ των οποίων υπάρχουν οι αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις συνεχίζονται κυρίως με στόχο τη διεκδίκηση των 128.000 ψήφων του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις…«υποδείξεις» τους.

Μέχρι στιγμής ο κ. Γεωργιάδης έχει εκφραστεί ανοικτά υπέρ του κ. Μητσοτάκη και θεωρείται πολύ πιθανόν ότι αρκετοί από τους 46.065 ψηφοφόρους του θα τον ακολουθήσουν, αν και αυτό μένει να φανεί στην κάλπη. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας, παρά τα όσα λέγονται δεν έχει εκφράσει προτίμηση, αν και θέλει ανανέωση στη Ν.Δ.

Πολλοί υποστηρικτές του στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι θεωρούνται «καραμανλικοί» και κυρίως δήμαρχοι, περιφερειακά στελέχη, κ.α. είναι πιο κοντά στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι ο «εκλεκτός» του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πάντως, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων θα γίνει μεγάλη σύναξη υποστηρικτών του κ. Τζιτζικώστα στο Βορρά κυρίως, όπου και θα συζητηθεί η στάση τους ενόψει του δεύτερου γύρου.

Και ενώ έχουν αρχίσει και διεξάγονται δημοσκοπήσεις, καθώς πλέον υπάρχει συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, συγκρούονται οι εκτιμήσεις των δυο επιτελείων για το ποιος έχει ή όχι το προβάδισμα και ποιος καταγράφει δυναμική νίκης.

Την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με βουλευτές για να μεταβάλλουν την στάση τους ενόψει του δεύτερου γύρου, αν και είναι ερωτηματικό εάν η άποψή τους θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα.

Ήδη μετά την απόφαση του βουλευτή Ημαθίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου να δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μεϊμαράκη, ετοιμάζονται και άλλα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. να συνταχθούν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Ενδεικτικά φέρονται έτοιμοι να προβούν σε δηλώσεις, βουλευτές, όπως ο Κώστας Σκρέκας (σ.σ. ήταν διακοπές οικογενειακώς στη Σερβία μαζί με τον κ. Καραμανλή και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη), Βασίλης Γιόγιακας, Γιώργου Στύλιου, κ.α.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τη στήριξη που έχει από τον κ. Γεωργιάδη, φέρεται ότι τον προτιμούν βουλευτές, αν και δεν έχουν κάνει δήλωση, όπως ο Μάκης Βορίδης και η Αννα Ασημακοπούλου.

Η μάχη θα αγριέψει τις επόμενες ημέρες και ήδη ο κ. Στυλιανίδης, εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη, έβαλε τη διαχωριστική γραμμή, λέγοντας ότι στις εκλογές της Ν.Δ. «αναμετράται η νεοφιλελεύθερη ελίτ με τη λαϊκή κεντροδεξιά» και είπε ότι το δίλημμα είναι ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη οικονομική και πολιτική αριστοκρατία και την λαϊκή, πατριωτική κεντροδεξιά.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και το μήνυμα του κ. Μεϊμαράκη ενόψει της νέας χρονιάς, όπου σε ένα σημείο αναφέρει ότι «βάλαμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο, ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα».

Η προσπάθεια να προταχθεί το ταξικό πρόσημο της ψήφου του πρώτου γύρου είναι σαφής από την πλευρά Μεϊμαράκη (σ.σ. φάνηκε και από την δημόσια παρέμβαση του Θόδωρου Αμπατζόγλου, πολιτικού συμβούλου του κ. Μεϊμαράκη στο Βήμα fm 99.5), ενώ αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του Ευάγγελου Αντώναρου που έγραψε ότι στις 10 Ιανουαρίου πρέπει οι νεοδημοκράτες να πουν όχι στις ασκήσεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού σαν κι αυτές που κάποιοι πρεσβεύουν (σ.σ. εννοούσε τον κ. Μητσοτάκη) χωρίς να έχουν εφαρμογή πουθενά στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του θεωρούν άστοχες και εκ του πονηρού τις αναφορές περί νεοφιλελευθερισμού και λένε ότι αυτές είναι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά για τη Ν.Δ. «Εκτός εάν κάποιοι θέλουν να εμφανίζονται ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» είναι η απάντηση από υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη.