Αντιμέτωπος με σοβαρές αντιδράσεις βρίσκεται μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή την ευρεία δημοσιότητα που έχει πλέον λάβει η πρόθεσή του να εκδιώξει, με πρωτοφανή και μάλλον εκδικητικό τρόπο, την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων προσωπικού υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Τις τελευταίες ώρες, έχει επίσης κυκλοφορήσει η φήμη ότι την παραίτησή του έχει υποβάλει και ο Γενικός Γραμματέας, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος – κάτι που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί.
Όπως μάλιστα «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει, ο κ. Σπινέλλης ήταν μάλιστα αυτός που είχε αναλάβει το… πικρό ποτήρι να ενημερώσει, το μεσημέρι της Δευτέρας, την κυρία Παπαδοπούλου για δύο πράγματα:
Πρώτον, της μετέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θέλει να είναι παρούσα η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος ούτε στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη ούτε στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου – Δυτικών Βαλκανίων (όπου θα είναι παρών και ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς).
Και, δεύτερον, ο κ. Σπινέλλης της μετέφερε ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε τρία πόστα διότι αναμένεται να μετακινηθεί από τις Βρυξέλλες (σσ. προγραμματίζεται Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το προσεχές διάστημα). Τα πόστα ήταν το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η Κινσάσα του Ζαϊρ και το Σαράγεβο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ήταν το ζήτημα της Κινσάσα που φέρεται να έχει ενοχλήσει πολλούς διπλωμάτες και το οποίο ανέδειξε με την παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επιτιθέμενη στον υπουργό Εξωτερικών.