Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πάρει μέρος στην επικείμενη προεκλογική μάχη με κανέναν συνδυασμό, αναφέρει πως θα παραμείνει «πολιτικά ενεργός, και ίσως πιο ενεργός από ό,τι μέχρι τώρα».

Στόχος του, λέει, θα είναι να επιδιώξει τον σχηματισμό πανευρωπαϊκού δικτύου το οποίο σε κάποιο σημείο θα εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό κόμμα.

Μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε πως αντιτίθεται στην γραμμή που ακολουθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα που υπηρέτησα και ο αρχηγός του που υπηρέτησα αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς πορεία και να ακολουθήσουν μία οικονομική πολιτική που δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, και η οποία μας επιβλήθηκε» αναφέρει.

Επανέλαβε επίσης πως, παρά τη συμπάθειά του προς τη Λαϊκή Ενότητα, θεωρεί πως η «στάση απομόνωσής της» για επιστροφή στη δραχμή τον βρίσκει αντίθετο. Έτσι, δεν θα βρίσκεται στον προεκλογικό στίβο, καθώς «κατά την απόψη μου, αυτή η προεκλογική μάχη θα είναι λυπηρή και άκαρπη».

«Θα μείνω όμως πολιτικά ενεργός, ίσως περισσότερο από πριν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσω ένα ευρωπαϊκό δίκτυο» λέει ο Γ.Βαρουφάκης.

Εξηγεί ότι «δεν λειτουργεί πλέον το μοντέλο εθνικών κομμάτων που σχηματίζουν πρόχειρες συμμαχίες μέσα σε μία Ευρώπη που δρα ως μπλοκ, ως μακροοικονομία, προς το δικό της συμφέρον». «Πιστεύω πως πρέπει να βάλουμε στόχο ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που σε κάποιο σημείο θα μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμμα» λέει.