Είναι φανερό πια ότι τα ελληνικά πολιτικά πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Η σύγκρουση επήλθε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη χθεσινή συγκέντρωση που οργάνωσε στον Πανελλήνιο φανέρωσε πλήρως το στόχο και την επιδίωξή του, που είναι ασύμβατος με αυτόν που έχει επιλέξει να βαδίσει ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του κόμματος της νέας Αριστεράς.
Ο κ. Λαφαζάνης διακήρυξε ότι στοχεύει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θέλησε να οικειοποιηθεί τους ψηφοφόρους του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, ανήγγειλε την δημιουργία οργάνωσης νεολαίας που θα το εκφράσει, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για μνημονιακή μετάλλαξη και στην πράξη διαμόρφωσε το περιβάλλον συγκρότησης ενός νέου σχήματος έξω και δίπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παλαιότεροι που γνωρίζουν την ιστορία της Αριστεράς υπενθυμίζουν ότι κατ’ αντίστοιχο «φραξιονιστικό» τρόπο είχε συμπεριφερθεί η ίδια ομάδα το 1991, όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ.
Όπως και να έχει ο κ.Τσίπρας δεν έχει πλέον επιλογή.
Η σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα είναι δεδομένη και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον, να τηρήσει όσα δεσμεύθηκε στη σύνοδο κορυφής, να κλείσει τη συμφωνία εντός των προθεσμιών, μέχρι δηλαδή τις 20 Αυγούστου, να επιτύχει στη συνέχεια την έγκρισή της από τη Βουλή και ακολούθως να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του.
Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαίωναν το βράδυ της Δευτέρας ότι «οι κινήσεις Λαφαζάνη δεν πρόκειται να σταματήσουν τον Πρωθυπουργό» και επέμειναν μάλιστα ότι «ο κ.Τσίπρας θα σταθεί απέναντι στο μπλοκ της δραχμής».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο Πρωθυπουργός κινείται πλέον στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι ήδη καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια και να βρεθεί κοινός τόπος κατανόησης και εμπιστοσύνης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υιοθετήσει «πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», αλλά αντιθέτως θα πολιτευθεί με ορθολογισμό και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Όσο για το «μπλοκ της δραχμής» ανώτεροι πολιτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χώρα δεν μπορεί να παραδοθεί στον ετερόκλητο κύκλο που συγκροτείται από τον Παν. Λαφαζάνη, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Και επέμειναν ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα κλείσει, η χώρα θα ασφαλισθεί και η πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει χωρίς συμβιβασμούς.
Κατά συνέπεια το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαιτέρως κρίσιμο και το ξεκαθάρισμα αναμένεται ολοκληρωτικό.

Η χώρα θα χαράξει αμετακίνητη ευρωπαϊκή πορεία, το μπλοκ της δραχμής θα λάβει μορφή συγκεκριμένη και οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις θα ανασυνταχθούν σε πολύ διαφορετική βάση από τη σημερινή, με τον κ.Τσίπρα, που θα ηγηθεί αυτού του ξεκαθαρίσματος, να διεκδικεί ρόλο πολύ ευρύτερο από εκείνο που του προσφέρει ο σημερινός διαιρεμένος ΣΥΡΙΖΑ.