Αυτή τη φορά το μείζον θέμα δεν ήταν πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζαν ναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Σχεδόν το είχαν προεξοφλήσει από νωρίς το απόγευμα, όταν άρχισαν τα αναγκαία «μασάζ» σ΄ όλους αυτούς που ψήφισαν την περασμένη Τετάρτη «παρών». Αυτή τη φορά το μείζον θέμα που συζητούσαν στους διαδρόμους της Βουλής είναι πότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές . Σ’ αυτό συνέτειναν και κάποιες διαρροές από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ότι στις συσκέψεις του Μαξίμου εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ή ακόμα η εκτίμηση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που οι γαλάζιοι βουλευτές πήραν ξαφνικά πρωτοβουλία και άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ώστε να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Ευ. Μεϊμαράκης, τουλάχιστον έως το Συνέδριο του κόμματος.

Έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν 53 υπογραφές, αλλά η προσπάθεια συνεχιζόταν έως τις πρωινές ώρες. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν υπέγραψε, θεωρώντας δεδομένο ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει έως το συνέδριο Πρόεδρος. Ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης αφού δεν συμφώνησε επί της διαδικασίας όπως έλεγε. Η ψηφοφορία στη Βουλή ήταν κρίσιμη, πλην όμως οι νεοδημοκράτες ασχολούνταν με τη διαδοχή.

Το κλίμα ήταν αυτή τη φορά διαφορετικό, κάπως πιο… χαλαρό. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας χαμογελαστός («χαρούμενος» επέμεναν να τον λένε οι νεοδημοκράτες), αστειεύτηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, διέκοψε την μακάρια ανάγνωση της εφημερίδας από τον κ. Φλαμπουράρη (στα υπουργικά έδρανα), κάτι είπε στον κ. Φίλη (που δήλωνε συνεχώς ότι θα σταματάει να μιλά, αλλά θα… ακούει) και ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπε ότι ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος και ότι η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά την 12 Ιουλίου.

Επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, μόνον αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε κυρίως προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι χειροκροτούσαν, περιλαμβανομένης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρ΄ ότι λίγη ώρα ενωρίτερα την «άδειασε» ο κ. Τσίπρας ως προς την διαδικασία που πρότεινε για τη συζήτηση. Κάτι που επεσήμανε και ο Ευ. Μεϊμαράκης που μίλησε αμέσως μετά, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να του απαντήσει, παρά μόνον να του επισημάνει ότι τα χρήματα που λάβαμε (τα 7,5 δις. ευρώ) τα εισπράξαμε από τους λωποδύτες, τους τρομοκράτες, και τους πραξικοπηματίες Ευρωπαίους, όπως τους αποκαλούσε τόσες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας. Την όλη καλή διάθεση του κ. Τσίπρα χάλασε ο κ. Μεϊμαράκης όταν τον ρώτησε πώς υποδέχτηκε τους τροϊκανούς που ήρθαν στα υπουργεία. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε, φάνηκε πως αιφνιδιάστηκε γιατί η κάμερα εκείνη την ώρα τον έπιασε με απλανές βλέμμα να κοιτάζει το… ταβάνι. Αυτό που είπε στην δευτερολογία του ήταν η ομολογία του για ήττα και για «Πύρρρειο νίκη των αντιπάλων του.

Αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε ( και πάλι αρνητικά) όταν στη λίγη ώρα που προήδρευσε (προτού παραδώσει την προεδρία στον Αλ. Μητρόπουλο) άναψε το φυτίλι του.. χάους που ακολούθησε στην Ολομέλεια. Είπε με το γνωστό εισαγγελικό της ύφος ότι «στη Βουλή κάποιοι επεξεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας». Το τι έγινε στην αίθουσα δύσκολο να περιγραφεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων (περιλαμβανομένου και του Ν. Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ), να της επιτίθενται και για τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Η Ζωή όμως δεν πήρε λέξη πίσω παρ΄ ότι η φράση ότι στη Βουλή επεξεργάζονται πραξικόπημα ήταν ίσως η πιο βαριά που ακούστηκε στο Κοινοβούλιο. Ματαίως οι βουλευτές της αντιπολίτευση ζητούσαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τις 50 υπογραφές που χρειάζονται ώστε να γίνει επιτέλους πρόταση μομφής εναντίον της. Ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού, φώναξε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «μέχρι πότε να την ανέχεστε;

Κατά τα άλλα το καφενείο της Βουλής ξεπούλησε σε τοστ, πατατάκια, και ουίσκι. Τα θεωρεία της ήταν ασφυκτικά γεμάτα, από συγγενείς βουλευτών που έδωσαν μάχη ώστε να εξασφαλίσουν μία πρόσκληση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιφερόταν στους διαδρόμους της Βουλής αναλύοντας πιθανότητα το ξεχασμένο Plan b της επιστροφής στη δραχμή, αλλά αυτή τη φορά δεν τον πολυπλησίαζαν οι σύντροφοί του στο κόμμα, παρά μόνον κάποια ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που του ζητούσαν δηλώσεις ή συνεντεύξεις. Θόρυβο και έκπληξη στα βουλευτικά δρανα το ηχηρό «ναι» του τέως υπουργού Οικονομικών κατά την ψηφοφορία, που άλλαξε θέση σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο αλλά και τις θέσεις που είχε εκφράσει.

Ο κ. Λαφαζάνης έλεγε το παράπονό του ότι εμφανίστηκε σαν λωποδύτης από τα ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα έχει υπογραφεί έως τις 18 Αυγούστου: «Αυτό λέει και ο Πρωθυπουργός», είπε. Όσο για τον εμφύλιο που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ , ούτε κουβέντα. Απλώς ότι το ζήτημα (έτσι το ονόμασε) θα λυθεί μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, έστω και με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Εκεί γύρω στις 3 τα ξημερώματα ξέσπασε καβγάς για τον… μαρξισμό και καπιταλισμό άνευ λόγου. Στο βήμα ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος κάτι του φώναξε για τα εμβάσματα του εξωτερικού, ο υπουργός μάλλον δεν κατάλαβε, ήταν και περασμένη η ώρα και άρχισε να παραδίδει σε βουλευτή του ΚΚΕ μαθήματα για τον καπιταλισμό. Ο προεδρεύων κ. Μητρόπουλος επενέβη να επιβάλει την τάξη, πλην όμως ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας του με ύφος που πρόδιδε κάποια ειρωνεία τον ευχαρίστησε για την προστασία που παρέχει στους υπουργούς από… επιθέσεις, με αποτέλεσμα να τον εγκαλέσει στην τάξη (πρώτη φορά σε τόσο αυστηρό ύφος) ο κ. Μητρόπουλος.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, στις 3.45 τα χαράματα πήρε τον λόγο και πάλι η Ζωή και επανέλαβε τα περί πραξικοπήματος, καθυστερούσε με επαναλήψεις και επιθέσεις εναντίον όλων, ο κ. Τσίπρας έφυγε από την αίθουσα για να μην την ακούει, οι βουλευτές από κάτω της φώναζαν να φύγει, αυτή έκανε λόγο για «κανιβαλισμό της Βαλαβάνη από τα ΜΜΕ της διαπλοκής», και έγινε και πάλι ένας μικρός χαμός.