Πριν το δείπνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ έκαναν δηλώσεις. Ο κ. Ολαντ ανέφερε ότι «έχουμε Σύνοδο Κορυφής για να εξετάσουμε ελληνικές προτάσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος πια. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό οικοδόμημα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Υπάρχει η αλληλεγγύη και η ευθύνη».

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μιας δημοκρατικής χώρας. Πρέπει να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή. Γιαυτό πραγματοποιείται και η Σύνοδος αύριο. Ο χρόνος πιέζει και θέλουμε αυτήν την εβδομάδα την πρόταση στο τραπέζι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Δείπνο Ολάντ – Μέρκελ

Σε εξέλιξη το δείπνο που έχουν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στην ανακοίνωση του Ελιζέ, η οποία αναρτήθηκε και στο Twitter, επισημαίνεται ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο και κατά τη διάρκεια του δείπνου θα υπάρξει μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας Γαλλίας-Γερμανίας για το θέμα αυτό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης

Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφωνούν ως προς το ότι η ψήφος των Ελλήνων «πρέπει να γίνει σεβαστή» , ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Οπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτκατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Σειρά διαβουλεύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: « ο πρόεδρος Γιούνκερ διαβουλεύεται απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης (με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ο πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη».

Επιπλέον, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».


Τσακαλώτος: «Δεν συζητάμε παράλληλο νόμισμα»

«Δεν συζητάμε ένα παράλληλο νόμισμα». Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι θέλουν μας…πετάξουν έξω. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τους εταίρους το συντομότερο».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα.