Κυβέρνηση σε παράλυση, κόμμα υπό κατάληψη από τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου να έχει μετατραπεί σε προεκλογικό στρατηγείο εν όψει ενός ακατάληπτου δημοψηφίσματος. Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με τις εξ αρχής διαφωνίες μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή του δημοψηφίσματος είναι η σαθρή βάση εκκίνησης για την επομένη του δημοψηφίσματος.
Οι προειδοποιήσεις


Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο περί διακοπής της διαπραγμάτευσης «πάγωσε» κάποιους υπουργούς. Την αποτροπή της εξέλιξης είχε επιχειρήσει ήδη από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης. Δεν εισακούστηκε και επικράτησαν οι εισηγήσεις του Ν. Παππά και του Ι. Βαρουφάκη. Αντίστοιχη θέση έλαβε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Αγνοήθηκε.
Πολύ πιο έντονη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του Γ. Σταθάκη, ο οποίος ουδέποτε πίστεψε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία και φέρεται να εξερράγη στη δραματική συνεδρίαση της Παρασκευής, επιχειρώντας να εξηγήσει τι σήμαινε η επιλογή της ρήξης. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κ. Σταθάκης ουδέποτε εμφανίστηκε κατά το διάστημα που επακολούθησε προκειμένου να υποστηρίξει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς κατ’ επανάληψη είχε χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σενάριο «απίθανο».
Κατά της επιλογής του δημοψηφίσματος τάχθηκαν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Ι. Πανούσης, ο οποίος μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα με άρθρο του σημείωνε: «Σήμερα στην Ελλάδα η Αριστερά δεν υπερασπίζεται αμυντικά την ιστορική της παράδοση αλλά οφείλει να ανατρέψει με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης την πορεία προς το χάος», ενώ υπογράμμιζε: «Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους α(σ)κόπως αριστερούς που κάνουν οτιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα»») παιχνίδια τους. Ελεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Ωρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία».
Απόπειρα ανάσχεσης της πορείας προς την καταστροφή κατέβαλε αρχικώς και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος ήλπιζε ότι στο Εurogroup της 30ής Ιουνίου θα μπορούσε να αποφευχθεί το Grexit. Επειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν, την επόμενη ημέρα ανακοίνωνε μέσω twitter «ψηφίζουμε «Οχι» με αξιοπρέπεια»…
Η πρώτη διαφοροποίηση από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε από τον Κ. Χρυσόγονο, ο οποίος δημοσιοποίησε επιστολή που είχε στείλει στον κ. Τσίπρα από τον Μάρτιο, στην οποία περιέγραφε πώς σε ένα σενάριο καταστροφής (μη συμφωνίας, πτώχευσης κ.λπ.) «θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».
Ακολούθησε ο Στ. Κούλογλου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση Γιούνκερ και σημείωσε: «Αν το «Ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων,έναν μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές καιτις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής θα κατηγορηθεί η Αριστερά».
Σε δραματικούς τόνους έκκληση προς τον κ. Τσίπρα απηύθυνε ο βουλευτής Επικρατείας Κ. Τσουκαλάς: Σε άρθρο του ανέφερε: «Αυτή την ύστατη στιγμή κάνω έκκληση στην κυβέρνηση για την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εκείνη στην οποία όλοι ελπίζαμε και προσβλέπαμε, οι ιστορικές τύχες της Ελλάδας και της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι αλληλένδετες» και συμπλήρωσε: «Σε μία μόνο στιγμή κρίνονται το μέλλον της Ελλάδας, η αξιοπιστία της κυβερνώσης Αριστεράς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία στιγμή και καμία ευκαιρία να κυλήσουν ανεκμετάλλευτες. Ας μη φτάσει ποτέ η ώρα εκείνη που θα λέμε πως «η στιγμή της ελευθερίας μας ήταν χθες»».
Το μυστήριο Σαγιά


Αντίθετος με κάθε σκέψη εγκατάλειψης της διαπραγμάτευσης και απόρριψης της συμφωνίας ήταν από την πρώτη στιγμή ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιάς. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διαδόθηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία η φήμη ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του. Οι φήμες αυτές έγιναν εντονότερες την Πέμπτη το απόγευμα, όσο επιδεινωνόταν η κατάσταση στις τράπεζες και προδιαγραφόταν μια ζοφερή εικόνα για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαγιάς έχει επιδώσει στον Πρωθυπουργό δύο επιστολές. Μία με το κείμενο της παραίτησής του και μία δεύτερη, όπου φέρεται να εξηγεί για ποιους λόγους ήταν λάθος επιλογή το δημοψήφισμα. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατίθεται και νομική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της πτώχευσης της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ