Ένταση προκλήθηκε στις συνεδριάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Τρίτη, και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τη Δευτέρα, όταν ομάδες διαμαρτυρομένων επιχείρησαν να εμποδίσουν τη λήψη απόφασης για το δημοψήφισμα.

Στη συνεδρίαση του ΔΣΑ περίπου 50 δικηγόροι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχώρησαν σε κατάληψη διακόπτοντας τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν ψήφισμα υπέρ του «ΝΑΙ». Οι καταληψίες, ζήτησαν να μην ασχοληθεί το ΔΣ με το δημοψήφισμα επειδή: Οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν αλλαγή του ισχύοντα κώδικα πολιτικής δικονομίας για την οποία υπάρχει απορριπτικό ψήφισμα του ΔΣΑ. Το ΔΣ δεν μπορεί να αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος για να μην θεωρηθεί ότι επηρεάζεται τη λαϊκή βούληση την Κυριακή.

Τη Δευτέρα η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, να της αποσταλεί επικυρωμένο αντίγραφο της πρότασης των θεσμών επί της οποίας καλούνται οι πολίτες να τοποθετηθούν στο δημοψήφισμα. Το υπουργείο δεν απάντησε και το θέμα ετέθη στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ.

Εισβολή από αγνώστους σημειώθηκε και στη συνεδρίαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το βράδυ της Τρίτης που είχε ως κεντρικό θέμα το δημοψήφισμα, με αίτημα να μην υπάρξει απόφαση του ΤΕΕ. Στη συνεδρίαση θα αποοφασιζόταν η συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε μια από τις δύο επιτροπές για το δημοψήφισμα. Παρότι υπήρχε απαρτία (συμμετείχαν 11 μέλη σε σύνολο 15) η ομάδα που διαμαρτυρόταν, στην οποία σύμφωνα με μέλη του ΔΣ του ΤΕΕ συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος για να στηρίξουν το «ΟΧΙ», ανάγκασε τέσσερα μέλη της επιτροπής (τρεις ανήκοντες στον ΣΥΡΙΖΑ και έναν ανεξάρτητο) να αποχωρήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με παριστάμενους διατυπώθηκαν και απειλές του τύπου «αν πάρετε απόφαση δεν θα βγείτε από το κτήριο!».

Σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με το Νόμο 1486/1984 συνεκλήθη σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 29/6/2015 και ώρα 18:45 η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με κύριο θέμα τη συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή υποστήριξης του Δημοψηφίσματος. Στην αρχή της συνεδρίασης παρίστανται οι: Στασινός Γιώργος, Πρόεδρος ΤΕΕ
Ακριτίδης Πολυχρόνης, Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ και τα μέλη Πάνου Γιάννης, Αμπακούμπκιν Δαμιανός,
Τσόγκας Χάρης, Μήλης Νίκος, Αντιβαλίδης Παναγιώτης, Βαμβουρέλλης Θεόφραστος, Ανδρεδάκης Νίκος
Σεραφίδης Θεόδωρος, Τσουκαλάς Γιώργος.

Ήτοι 11/15 μέλη της ΔΕ/ΤΕΕ ευρισκόμενης σε απαρτία. Η συνεδρίαση εμποδίστηκε από ομάδα αγνώστων που κλείδωσαν τις δύο εισόδους της Αίθουσας Συνεδριάσεων και δήλωσαν ότι δεν θα την άφηναν να πάρει απόφαση.

Στη συνέχεια προκλήθηκε τεχνητή έλλειψη απαρτίας με την αποχώρηση συγκεκριμένων μελών της ΔΕ/ΤΕΕ (Πάνου, Βαμβουρέλλης, Σεραφίδης, Ανδρεδάκης). Την ίδια ώρα προσήλθε 12ο μέλος της ΔΕ/ΤΕΕ, ο Σπύρος Ζαννιάς.

Η όλη διαδικασία εμποδίστηκε γιατί ήταν ορατή η πλειοψηφία ΥΠΕΡ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ.