Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανοίγει και πάλι θέμα δημοψηφίσματος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδίδει τα προβλήματα στην απειρία της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να θεωρεί πως με προτάσεις επί του φορολογικού θα κλείσει η διαπραγμάτευση στις 24 Απριλίου, όμως ούτε μία πληροφορία από τις Βρυξέλλες και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάληξη των συζητήσεων στο eurogroup της 24ης Απριλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με το μέτωπο στο πεδίο της οικονομίας και της χρηματοδότησης ανοιχτό, η κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινώς αντιμέτωπη με κλιμακούμενα προβλήματα στο εσωτερικό, κυριότερα εξ αυτών η σχεδόν ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και τάξης, όπως αυτά εκδηλώνονται προς το παρόν με τις «πρωτοβουλίες» των αντιεξουσιαστών, τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς στο ευρωπαϊκό Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων είτε στις Βρυξέλλες «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά», είτε κάποια στιγμή, σύντομα θα πρέπει να λήξει η εκκρεμότητα με την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εξακολουθούν να μεταδίδουν βεβαιότητα περί της επίτευξης συμφωνίας στις 24 του μηνός και μάλιστα με υποχώρηση των δανειστών.

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης ο Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Σκάι, αλλά φροντίζοντας και να προσθέσει ότι «για ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις για την πορεία της χώρας παρότι έχουμε την εντολή από τον λαό να μην υποχωρήσουμε, δεν θα ήταν κακό να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό», υπονοώντας ότι ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είναι ανοιχτό και αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκλογών.

Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο το βράδυ της Τρίτης σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς η κυβέρνηση να υποκύψει στα σημεία που έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές»: το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παρά ταύτα και κυρίως χωρίς να επιδιεικνύει αγωνία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στις 24 Απριλίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την ίδια ημέρα σημείωνε ότι «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24».

Οσο η συζήτηση με τους δανειστές παραμένει σε εκκρεμότητα και η λύση αυτή τη στιγμή απροσδιόριστη, η κυβέρνηση επιδεικνύει στοιχεία αμηχανίας και αδυναμίας συντονισμού και αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, η οποία μεταμορφώνεται σε βόμβα στα χέρια των συναρμόδιων υπουργείων.

Με την κατ’ εξοχήν αρμόδια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου να δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο, απλά το πρωί βγαίνουν και λιάζονται», η κυβέρνηση έπειτα από πολύωρη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε μία αμφιλεγόμενη λύση στο πρόβλημα.

Με βάση τις ανακοινώσεις, οι εισερχόμενοι στη χώρα μετανάστες θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μη και ειδικά σε όσους προέρχονται από τη Συρία θα κρίνεται αν δικαιούνται ασύλου και θα χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στις προθέσεις αυτές της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί και αναμένονται.