Σε κατάσταση πολιορκίας βρέθηκε χθες ακόμη και η Βουλή, αφού το ντόμινο των καταλήψεων, συγκεντρώσεων αλλά και εμπρησμών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατουμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας απεργούς πείνας έφερε ομάδα αντιεξουσιαστών στην είσοδο της Βουλής. Η Αστυνομία αιφνιδιάστηκε όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών πέρασε στον περίβολο του κτιρίου και άπλωσε πανό, πέταξε τρικάκια και φώναξε συνθήματα σε μία από τις εισόδους, ενώ οι φρουροί έσπευδαν να κλειδώσουν τις πόρτες.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η εισβολή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης –στελέχη της μίλησαν για κλίμα ανομίας –ενώ την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε ότι πρόκειται για «προκλητική και ακατανόητη ενέργεια», η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου περιέγραφε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Από τη Βουλή προσήχθησαν 21 άτομα, που λίγες ώρες αργότερα αφέθησαν ελεύθερα.
Χθες το απόγευμα έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, Εσωτερικών Ν. Βούτση, Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούση. Αποφασίστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να περάσει στην εποπτεία του Δικαιοσύνης από του Εσωτερικών που βρίσκεται σήμερα και παράλληλα να συγκροτηθεί μόνιμη ειδική επιτροπή στη Βουλή για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.
Σε ό,τι αφορά όμως την κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν χθες ότι τα πράγματα «έχουν φθάσει στο όριο που επιβάλλει την αλλαγή στάσης από την πλευρά της Αστυνομίας». Ενδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί στην Κατεχάκη, πάντως, είναι και η ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Γιάννη Πανούση με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους, «λόγω έκτακτων γεγονότων».
ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ. Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέμενε υπό κατάληψη. Μάλιστα χθες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν καθυβρίστηκαν και υποχρεώθηκαν από τους καταληψίες να οπισθοχωρήσουν στην Πλατεία Κοραή. Ταυτόχρονα εκδηλωνόταν νέο κύμα καταλήψεων: στα δημαρχεία της Νέας Σμύρνης (έληξε το μεσημέρι) και της Ξάνθης, σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (έληξε αργά χθες το απόγευμα), έγινε μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ συνεχίστηκαν και οι εμπρηστικές επιθέσεις με την πυρπόληση δύο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την αλυσίδα των εμπρησμών περιλαμβάνονται και οι επιθέσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, αλλά και η τοποθέτηση μηχανισμού μικρής ισχύος στην πολυκατοικία όπου διαμένει γιατρός δημόσιου νοσοκομείου, στη Νέα Σμύρνη. Ο γιατρός μπήκε στο στόχαστρο ομάδας αντιεξουσιαστών γιατί είχε υπογράψει ότι ένας από τους απεργούς πείνας που εξέτασε μπορούσε να επιστρέψει στη φυλακή, από τη στιγμή που ο ίδιος αρνήθηκε να του χορηγηθεί ορός. Οι κρατούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας απεργοί πείνας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ζητώντας την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας αλλά και την κατάργηση βασικών διατάξεων της νομοθεσίας για την τρομοκρατία. Παράλληλα, ζητούν την αποφυλάκιση της μητέρας των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, Αθηνάς, και της συντρόφου του δεύτερου. Το αίτημα για την αποφυλάκιση της πρώτης έγινε δεκτό από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά απορρίφθηκε για τη δεύτερη. Ετσι, η Αθηνά Τσακάλου αρνήθηκε να αποφυλακιστεί και δεν κατέβαλε την εγγύηση που της επιβλήθηκε, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη και η νύφη της.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πάντως, το νομοσχέδιο για τις φυλακές που απαντά σε βασικά αιτήματα των απεργών πείνας έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ μετά τη χθεσινή, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι «η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και του Ποινικού Κώδικα».