Εμμέσως πλην σαφώς, η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία άνοιξε την συζήτηση περί εκλογών από το μεσημέρι της Κυριακής, μέσω ενός επιβεβαιωτικού σχολίου για τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στην Corriere della Sera.

Η ιταλική εφημερίδα έχει αποδώσει στον υπουργό Οικονομικών την πρόθεση διοεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος για το ευρώ και από τις φράσεις αυτές, το μόνο που διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν το… «για το ευρώ».

Σύμφωνα με το σχόλιο από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα μία ημέρα πριν το νέο κρίσιμο eurogroup (και έπειτα από ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους αξιωματούχους το διήμερο που προηγήθηκε), «τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει σε ανεπίσημο σχόλιο ότι «δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera» και σημειώνει: «Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση».

Επιπλέον οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα καταλήγουν στο σχόλιό τους: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι σε όλα», θα απογοητευθούν».

Ενισχύουν μάλιστα την εντύπωση περί ανοιχτού ενδεχομένου προσφυγής στις κάλπες, με την φράση «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εξελίξεις των αμέσως προσεχών ημερών κρίνονται αποφασιστικής σημασίας, καθώς είτε η κυβέρνηση κρύβει κάποια χαρτιά τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο eurogroup ώστε να κρατήσει ζωντανή την διαπραγμάτευση, είτε θα φανεί κατά πόσο είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει άλλη πορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκταμίευση της υποδόσης και την κάλυψη των αναγκών της χώρας, εσωτερικών και διεθνών στο προσεχές διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ζήτημα εκλογών έχει σπεύσει να θέσει η Αριστερή Πλατφόρμα από την προηγούμενη εβδομάδα, για διαφορερυξό όμως λόγο. Ενώ ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι εταίροι δεν κάνουν δεκτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει κάνει λόγο για εκλογές, σε περίπτωση που φανεί ότι είναι εφικτή η συμφωνία με την Ευρώπη και προκειμένου «να μην βαφτιστεί το κρέας ψάρι» (δηλώσεις Αλ. Καλύβη στο Μέγκα).