Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι 16 βουλευτές του Ποταμιού βρίσκονται σε μια περίεργη στάση αναμονής. Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν λένε τι ακριβώς… στηρίζουν. Οπως εξηγεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χ. Θεοχάρης, «δεν ξέρουμε τι να στηρίξουμε αφού ακόμη δεν έχουμε δει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης και απλώς περιμένουμε να κάνει πράξη τα όσα εξήγγειλε περί μεταρρυθμίσεων». Παρά την ιδιότυπη αυτή στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης αποκλείει κάθε περίπτωση να ενταχθεί σε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα όσο παραμένουν σε αυτό οι ΑΝΕΛ.
Ο κ. Θεοδωράκης μετά τη μαραθώνια ευρωπαϊκή πορεία που πραγματοποίησε αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το ζητούμενο πλέον για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση είναι να αρχίσει η κυβέρνηση να… κυβερνά. «Στις επαφές που είχα στην Ευρώπη διαπίστωσα από τους συνομιλητές μου ότι υπάρχει μια καχυποψία έναντι της χώρας μας. Πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μου είπε μάλιστα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες για τελευταία φορά ψήφισαν υπέρ των ελληνικών θέσεων».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους βουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που πρέπει να περιλαμβάνει απαλλαγή από τα «διαπλεκόμενα βαρίδια της οικονομίας, από συμφέροντα και συντεχνίες». Ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση και μείωση του Δημοσίου και για άλλη μία φορά επέμεινε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. «Αν ήμουν θεσμός, θα πίεζα περισσότερο τους Ελληνες για μεταρρυθμίσεις και όχι για περικοπές» είπε, για να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει ανάκαμψη με συνεχή λιτότητα».
Ο κ. Θεοδωράκης στήριξε την κυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια στην ευρωπαϊκή περιοδεία του και δεν θέλησε να λειτουργήσει ως αντιπολιτευτικό κόμμα. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δεν δίστασε να επικρίνει την τρόικα, ενώ μιλώντας στους ευρωβουλευτές επέκρινε επίσης το πρόγραμμα που είχε ως τώρα εκπονηθεί από το ΔΝΤ για τη διάσωση της οικονομίας. «Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εκπονήθηκε βιαστικά, δεν υπήρξε αρκετή Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι θεσμοί έδιναν ένα φάρμακο που θεράπευε την παχυσαρκία προκαλώντας βαριές ηπατικές και νεφρικές βλάβες, με κίνδυνο να έχουμε στο τέλος ένα πολύ καλλίγραμμο πτώμα. Και οι αρχίατροι του ΔΝΤ είχαν πείρα από άλλες ηπείρους με πολύ διαφορετικές οικονομίες. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο ασθενής όποτε έβρισκε την ευκαιρία έφτυνε το φάρμακο…» είπε. Στη συνάντησή του με την αντικαγκελάριο της Γερμανίας υπήρξε συμφωνία στο θέμα της ευθύνης της τρόικας. Πέρα, δηλαδή, από την ευθύνη των ελλήνων πολιτικών, υπάρχει, όπως ειπώθηκε, και ευθύνη της τρόικας, που, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, «φέρθηκε σαν λογιστικός ελεγκτής ενώ θα έπρεπε να ρίξει το βάρος της στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων».
Στα εσωκομματικά το Ποτάμι επιχειρεί να συγκροτήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. «Ακόμη βρισκόμαστε στη φάση της αλληλογνωριμίας» λέει ο κ. Θεοχάρης και θεωρεί «παιδικά παραπτώματα» κάποιες συμπεριφορές ορισμένων βουλευτών.

Διεύρυνση προς την Κεντροδεξιά
Γέφυρες Καμμένου σε δυσαρεστημένους της ΝΔ

Αν και έχει… «υπερπληροφόρηση», όπως λέει, από τον Αλ. Τσίπρα για ό,τι συμβαίνει, ο Π. Καμμένος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καμία συμφωνία για παράταση δανειακής σύμβασης και ότι το μόνο που ξέρει είναι η «συμφωνία-γέφυρα» με τους θεσμούς. «Ως τώρα δεν έχω δει καμία συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, συνεπώς δεν έχει νόημα να ομιλούμε γι’ αυτήν» λέει, για να καταγγείλει διάφορα θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα που διακινούν διάφορα σενάρια με σκοπό την αποσταθεροποίηση.
Οταν όμως ο κ. Καμμένος ερωτάται τι θα κάνει αν τελικά αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί και έρθει (αν έρθει) προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέρει: «Αν διαπιστώσουμε ότι η συμφωνία αυτή απέχει από το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τότε θα συγκαλέσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για να αποφασίσουμε».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσπαθεί να προσεγγίσει τα δυσαρεστημένα και αδικημένα στελέχη της ΝΔ ώστε να διευρύνει το κόμμα του προς την Κεντροδεξιά. Εκμεταλλευόμενος την ήττα της ΝΔ και την έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, προσπαθεί να ενσωματώσει γαλάζια στελέχη στο κόμμα του. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και βεβαίως με τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο ως την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να πείσει να είναι υποψήφιος στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ως υπουργός Αμυνας δεν χάνει ευκαιρία να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα ασχολείται ερασιτεχνικά με τα combat street simulators (στο Αμπου Ντάμπι «σκότωσε» τρεις «τρομοκράτες»), ενώ, όπως λένε οι στρατιωτικοί, καλλιέργησε καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ: «Πήγε στην έδρα του ΝΑΤΟ και φέρεται να είπε στους νατοϊκούς: «Ξέρετε, διαθέτουμε ρωσικά οπλικά συστήματα και, για να μην το διαβάσετε από τις εφημερίδες, σας λέμε από τώρα ότι θα πάμε στη Μόσχα για να συζητήσουμε για τα ανταλλακτικά τους»».
Δημιούργησε δικούς του στρατιωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από οικονομικούς αξιωματικούς που έκαναν έφοδο στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, πήραν φακέλους από τις προμήθειες των ελικοπτέρων ΝΗ-90, των αντιαεροπορικών Ραϊμένταλ και των υποβρυχίων, τους έκαναν φύλλο και φτερό, «βρήκαν παπάδες από μίζες και παρατυπίες», όπως αποκάλυψε ο ίδιος, και αυτή την εβδομάδα έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τη διαφθορά Π . Νικολούδη και την εισαγγελέα Ελένη Ραΐκου για τα περαιτέρω.
Εστειλε περίπου 1.400 κληρωτούς που υπηρετούσαν σε αστικές μονάδες ή ήταν νεοσύλλεκτοι σε συνοριακές μονάδες και προετοιμάζει νέα εντολή να γίνει το ίδιο και για την επόμενη ΕΣΣΟ που θα καταταγεί. Παράλληλα, για να «διορθώσει κάποιες αδικίες», με νέα διαταγή του φέρνει πίσω τους στρατιώτες που έχουν συμπληρώσει εξάμηνη ή επτάμηνη θητεία στα σύνορα. Θέλει να προσλάβει περί τα 1.000 άτομα για ΕΠΟΠ, άλλους τόσους για να στελεχώσει τη ΜΟΜΑ, ενώ τον Μάρτιο πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αλλά και στη Μόσχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ