Στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε την Πέμπτη η συζήτηση περί της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία την προηγούμενη ημέρα είχε απασχολήσει επί 12ωρο την ΚΟ.
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας επανέλαβε εν πολλοίς όσα είχε αναφέρει και την προηγούμενη ημέρα, όμως επιχείρησε να περιγράψει τους στόχους και τις προκλήσεις για το διάστημα του προσεχούς τετραμήνου, δίνοντας μία εικόνα κρίσιμης κατάστασης, μάχης με τον χρόνο, ενδεχόμενων εσωτερικών αντιπαραθέσεων και προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μίλησε πάντως ο κ. Τσίπρας ειδικώς και για «ξήλωμα από τον κρατικό μηχανισμό των εκπροσώπων του μνημονίου».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την εκλογή νέου γραμματέα και νέας 11μελούς γραμματείας στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, καθώς τα περισσότερα μέλη του οργάνου έχουν εκλεγεί βουλευτές ή είναι πλέον υπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΓ είπε μεταξύ των άλλων: «Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα».
Σε αυτό το πνεύμα, απαρίθμησε τους βασικούς στόχους ως εξής:
«-Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
-να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.
– να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα
– να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».