«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», είναι η φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την συνάντηση της Ρώμης μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Τα ζητήματα όπως επιθυμούσε να τα θέσει η ελληνική πλευρά τέθηκαν, η στάση του κ. Ρέντσι ήταν σαφής: λίγες ημέρες έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός επισήμανε στις δηλώσεις του κάποια στοιχεία-κλειδιά: ότι οι προτάσεις της Ελλάδας θα συζητηθούν «εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις», ότι πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και ότι στο συμβούλιο κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα είναι «πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας, θέλησε να καθησυχάσει αγορές και πιστωτές, λέγοντας ότι «με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται τίποτε οι ευρωπαίοι πολίτες, ούτε οι ευρωπαίοι πιστωτές». Την ίδια στιγμή δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.
Μετά την συνάντηση αυτή, το κρισιμότερο έως σήμερα ραντεβού του κ. Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
Το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αποτελεί αίνιγμα, καθώς μετά τις δηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, έδειξε πως ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, σημειώνοντας: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».
Η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Παρίσι και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ, αναμένεται να είναι και αυτή από την οποία θα φανεί, αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Αναμένεται δε και να ξεκαθαρίσει το πεδίο ως προς το ενδεχόμενο «μετακόμισης» του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα –κάτι που σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ δεν θα επιθυμούσε, λόγω του ντόμινο ανατροπών που θα προκαλούσε στην Επιτροπή.

Σημαντικό στοιχείο θεωρείται δε ότι την ίδια περίπου ώρα θα συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι –ο οποίος κρατά και τα κλειδιά των εξελίξεων την ελληνικής υπόθεσης –μία μόλις ημέρα πριν την συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.