Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ερευνητικό «Μπαρμπαρός», το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έπρεπε να είχε αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κύπρου, βρίσκεται αγκυροβολημένο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων της Λευκωσίας, θα προχωρήσει σε νέο κύκλο ερευνών από τη Δευτέρα.Η προοπτική αυτή σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει τη Δευτέρα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με την παρουσία του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και των αρχηγών των επιτελείων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κυρίως εξέτασαν την πρόθεση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για άσκηση υποβρυχίων, από τις 12 Ιανουαρίου – μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα – έως τις 12 Φεβρουαρίου. Εξετάζονται επίσης και τα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία, είναι πιθανόν το «Μπαρμπαρός» να μετακομίσει στην περιοχή του Καστελόριζου.

Στο μεταξύ σάλο έχει προκαλέσει στη Λευκωσία η τοποθέτηση του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αϊντα, που συνδέει το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού, θέση την οποία προωθούν η Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι. Πάντως πηγές από την Αγκυρα αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» θα εξαρτηθούν και από τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση ή όχι.