Με την αναμενόμενη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αλλά και με εκτενείς αναφορές στην ανάγκη μετεκλογικής συναίνεσης, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας την προεκλογική εκστρατεία ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στο Σινέ Κεραμεικός.
Στην πρώτη του αυτή προεκλογική ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να αποσαφηνίσει τους όρους υπό τους οποίους αντιλαμβάνεται την «διεύρυνση» του κόμματος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να ζητήσει, αφενός, την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για την περίοδο των μνημονίων και, αφετέρου, να σταλούν στην δικαιοσύνη υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής κ.ά.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εγγυάται για την ασφάλεια των καταθέσεων και θέλησε να καταστήσει σαφές ότι βασίζεται εν πολλοίς στο ισχύον καθεστώς των ελληνικών τραπεζών, βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. Όπως τόνισε στο σχετικό σημείο της ομιλίας του: «Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1τρισ ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο».

Επιπλέον προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του «θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους».
Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «απέναντι στον κ. Σαμαρά και στο διχαστικό μπλοκ του μνημονίου, η συναίνεση θα γίνει πραγματικότητα» και μίλησε για «πλατιά συναίνεση, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ» και «για την αληθινή διαπραγμάτευση, που θα γίνει για πρώτη φορά σε ουσιαστική βάση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη».
Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι συνυπολογίζει ως απειλή για τα ποσοστά του κόμματός του σχήματα όπως το Ποτάμι και το φημολογούμενο, νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, για τα οποία είπε, χωρίς να τα κατονομάσει: «Με τον ίδιο αδίστακτο τρόπο που κυβερνήσανε, με τον ίδιο θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη νίκη του λαού στις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Όχι για να αποτρέψουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να αποτρέψουν την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή. Στόχος τους να αποτρέψουν τη δυνατότητά μας να έχουμε τα χέρια μας λυμένα για τους δύσκολούς και λεπτούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους».
Προέβλεψε δε ότι οι αντίπαλοι θα πουν «τερατώδη ψέματα για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του», και «δρακόντεια ψέματα για το τι περιμένει τους Έλληνες αν δεν ψηφίσουν για άλλη μια φορά το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου».
Προσέθεσε ότι «θα στηρίξουν τις ελπίδες τους σε σχήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ή σε άλλα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να αρδεύσουν τα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής».
Μιλώντας για τα κριτήρια με τα οποία θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια πολιτικά πρόσωπα που σήμερα δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία. Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα, είναι καλοδεχούμενοι, καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη, καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης». Μίλησε δε για συμμετοχή «σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για τη κοινωνική σωτηρία, την οικονομική ανόρθωση και την αξιοπρέπεια του λαού μας».
Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μία σειρά από νομικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας, συμπεριέλαβε τα εξής στις προτεραιότητες του κόμματός του μετά τις εκλογές, «από την πρώτη ημέρα και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος»:
«Θα απελευθερωθεί από τα κάθε λογής δεσμά η δικαιοσύνη για να αναλάβει με ευθύνη και ευθύτητα όλες τις υποθέσεις των σκοτεινών διαδρομών του χρήματος και εκείνων που πλούτισαν και πλουτίζουν παράνομα σε βάρος του ελληνικού λαού», είπε και προσέθεσε:
«Θα κοπούν τα δεσμά που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη το νέο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό καθεστώς.
Θα καταργηθεί συστηματικά και ολοκληρωτικά το καθεστώς των μνημονίων.
Θα ανοίξει ο δρόμος σε μια δημοκρατία που δεν τελειώνει με το εκλογικό δικαίωμα, αλλά απλώνεται σε όλους τους τομείς και τα πεδία δράσης της κοινωνίας.
Θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία».
Επιπλέον, ως προς το σκέλος των πολιτικών ευθυνών για την προηγούμενη περίοδο ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μία σειρά διαδικασίες: «Είναι η ώρα να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε. Ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλήψεις, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«- Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές;
– Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών;
Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα;
– Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κ. Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Κανών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών;
– Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στη κυρία Μέρκελ, στο κ. Μπαρόζο, στο κ. Γιούνκερ;
– Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάνες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά;
– Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κ. Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό «forget it Giannis» ;
– Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες ;».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη, ώστε «να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα». Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση είπε: «Και ακόμα προειδοποιούμε: Μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα».