Ως στροφή του Αντώνη Σαμαρά στην οδό της συναίνεσης υποδέχθηκαν στην αντιπροεδρία και στο ΠαΣοΚ την δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία εγκατελείπει στην ουσία την συγκρουσιακή λογική των καθαρών λύσεων» και προσφέρει πεδίο συνεννόησης για την άρση του αδιεξόδου.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμενε πεισματικά ότι η κατάσταση δεν προσφερόνταν για μετωπικές συγκρούσεις και προσπαθούσε με την πρόταση του για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης να ρηγματώσει το ξερό «οχι σε όλα» της αντιπολίτευσης.

Η προσπάθεια του για την αναζήτηση συναινέσων τον έφερε αντιμέτωπο με το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο επιχείρησε μέσω παραπολιτικών σχολίων να εμφανίσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να είναι στα μαχαίρια και τον κ. Σαμαρά αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαμαρτυρήθηκαν με έντονο τρόπο στον Δημήτρη Σταμάτη κατηγορώντας ευθέως τον Γιώργο Μουρούτη για αυτή την αχρείαστη περιπλοκή. Όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε τι συνέβαινε έδωσε εντολή να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Την ώρα που συνέβαιναν αυτά στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο το «Χαικάλης Gate» διατάρασσε την πολιτική ζωή και τίναζε στον αέρα τις πιθανότητες εξεύρεσης των 180 ψήφων.

Ο Πρωθυπουργός, εν τέλει, επέλεξε την μόνη οδό που υπήρχε, την οδό της συναίνεσης, την οποία αρχικώς είχε απορρίψει σχολιάζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, . Πρότεινε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος με διεύρυνση και συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόταση Βενιζέλου.

Ωστόσο, στελέχη του ΠαΣοΚ εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως η προσφορά του πρωθυπουργού για διεύρυνση της κυβέρνησης εκληφθεί αρνητικά από την αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ σκλήρυνε περαιτέρω τη στάση του αποκλείοντας κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μεταστροφή 17 – 20 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία. Στη Χαρ. Τρικούπη είναι κυρίαρχη η άποψη ότι ο κύβος για τις εκλογές ερρίφθη.

Ο κ. Βενιζέλος, από την Καβάλα όπου βρίσκεται για περιοδεία, υποδέχθηκε θετικά την δήλωση του κ. Σαμαρά και έκανε έκκληση στον λαό και στην αντιπολίτευση να μην αφήσουννα χαθούν όσα πέτυχε η χώρα μέχρι σήμερα.

«Είναι σταθερή η θέση μας, την επαναλαμβάνω σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. «Είναι ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θα κάνει τη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποκτήσουμε κι εκεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή όπως θα έχουμε και στην Ευρωζώνη και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις του Eurogroup έναντι της χώρας μας.

Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό. Και τώρα περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων Βουλευτών.

Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής.

Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να προστατεύσουν τα επιτεύγματα και να σεβαστούν τις θυσίες τους. Και μπορούν, μετά από κάποιους μήνες, όταν θα έχουμε διαμορφώσει αυτό το ισχυρό πλαίσιο, να κάνουν την επιλογή τους την πολιτική, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, αξιολογώντας προτάσεις και συμπεριφορές των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά πρέπει αυτό να γίνει με τους Έλληνες πολίτες να προσδοκούν το καλύτερο, χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο.

Άρα έχουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο το είχαμε προαναγγείλει και τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιμένουμε αυτό να αποκτήσει υπόσταση μέσα από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα».