Με τις εκλογές επί θύραις (σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου), ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ετοιμαστεί για την «επόμενη» ημέρα. Η επιλογή μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση ακόμη και σε συνθήκες «πολιτικής ζούγκλας» αποτελεί για τον Αλ. Τσίπρα έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και υπό αυτήν την έννοια η βασική σκέψη και πηγή προβληματισμού στο στενό περιβάλλον του είναι το πώς θα διαχειριστεί (θεωρώντας ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών) την καυτή συζήτηση με τους δανειστές. Ο όρος που χρησιμοποιείται από συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «έντιμος συμβιβασμός». Σε αυτό προσβλέπει ο κ. Τσίπρας και αυτό επιχειρούν να προετοιμάσουν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία πιθανολογείται ότι θα βρεθούν σε θέσεις-«κλειδιά». Σε τι θα συνίσταται αυτός ο έντιμος συμβιβασμός;
Σύμφωνα με τις βασικές εισηγήσεις που έχουν ήδη συζητηθεί στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη επιδίωξη μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να κερδίσει χρόνο. Υπό την έννοια αυτή, οι πρώτες κινήσεις που μελετώνται δεν αφορούν τη συζήτηση για το χρέος, αλλά μια προσπάθεια εξισορρόπησης των πιέσεων για την εφαρμογή κάποιων μέτρων, τα οποία έχουν περιγραφεί στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τα περισσότερα από αυτά που θα τεθούν στο τραπέζι μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, θεσμικό χαρακτήρα. Οπως για παράδειγμα η νομοθέτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατηγορηματική άρνηση από κανέναν.

«Πώς θα αρνηθεί η Μέρκελ κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που στη Γερμανία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «ευαγγέλιο»;»
λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του κ. Τσίπρα.
Οι πιθανότητες της διαπραγμάτευσης


Την ίδια στιγμή όμως αυτό που στην Κουμουνδούρου προσπαθούν ακόμη να εκτιμήσουν στις πραγματικές του διαστάσεις είναι οι πραγματικές πιθανότητες διεξαγωγής μιας διαπραγμάτευσης.
Από γερμανικής πλευράς εξάλλου έχει ήδη διαμηνυθεί ότι μετά τις διαφαινόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα η όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές δεν θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά θα συνεχίσει την προβλεπόμενη διαδικασία με την τρόικα για τη διευθέτηση των μνημονιακών εκκρεμοτήτων.
Στο σημείο αυτό το επιτελείο του κ. Τσίπρα βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ένα γκρίζο τοπίο, καθώς μια ενδεχόμενη τεχνική εμπλοκή από τα πρώτα στάδια θα δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω πίεσης και πιθανώς δραματικές καταστάσεις στην ελληνική οικονομία.
Ο άγνωστος «Χ» εν προκειμένω είναι η στάση και το πώς θα εκδηλωθούν οι διαθέσεις των δανειστών. Και με αυτή την αβεβαιότητα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους, υπαινίσσονται το (μοναδικό ίσως) «σχέδιο Β» που εξετάζεται: δεν είναι άλλο από την ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες, με την αιτιολογία των «νέων και απροσδόκητων συνθηκών και ανατροπών».
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατανοούν ότι θα βρίσκονται ήδη σε συνθήκες περιπλοκής…
Σκληρό πόκερ με τους εταίρους


Το παιχνίδι με τον χρόνο είναι κατά τις εκτιμήσεις συνομιλητών του κ. Τσίπρα το κρισιμότερο της περιόδου που θα ακολουθήσει την προκήρυξη των εκλογών, εφόσον τελικά η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ δύο στοιχεία αντιμετωπίζονται ως παράμετροι καθοριστικής σημασίας: α) οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων και εντόκων του πρώτου τριμήνου, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς τον υπολογισμό τόκων και άλλων υποχρεώσεων), και β) το ενδεχόμενο να συμπέσουν οι αξιώσεις και διεκδικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με μια γενικότερη συζήτηση στην Ευρώπη.
Και για τα δύο ζητήματα στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εμφανίζονται να προεξοφλούν μιαν αίσια έκβαση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις λήξεις των ομολόγων, θεωρούν βέβαιο ένα rollover εκ μέρους της ΕΚΤ…
Αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι υπάρχει πλήθος επενδυτικών κεφαλαίων που ήδη κατέχει θέσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και επιθυμεί να επενδύσει μεγάλο όγκο κεφαλαίων σε περίπτωση που ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Η επίγνωση αυτού του στοιχείου οδηγεί τον κ. Τσίπρα σε προσπάθειες καθησυχασμού των ανησυχιών, όπως αυτή που εκδηλώθηκε με τη διαβεβαίωση περί αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά τη συνέντευξη στο Reuters, μόλις λίγες ημέρες μετά την απειλή με τα νταούλια και τις λύρες, που εκτοξεύθηκε από την Κρήτη. Πολλοί δε έχουν επισημάνει πως έπειτα από τις πρόσφατες συναντήσεις του Λονδίνου ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι οι διεκδικήσεις του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν θα αφορούν το 17% που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.


Επαφές και σενάρια
Προσπάθεια κατευνασμού των αγορών

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ρόλοι έχουν μοιραστεί και η προκαταρκτική απόπειρα συνεννόησης με τις αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον πρώτο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με επενδυτικούς κύκλους.
Στο θεσμικό-πολιτικό πεδίο οι επικοινωνίες διεξάγονται διά του Ι. Δραγασάκη, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους θα είναι και ο «μαέστρος» της κυβέρνησης Τσίπρα σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρόλο την επομένη των εκλογών θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα έχει η Λούκα Κατσέλη, η οποία δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές συζητήσεις έχει ήδη κάνει η πρώην υπουργός με τον κ. Τσίπρα και πιθανολογείται ότι θα της ανατεθεί είτε κάποια αρμοδιότητα στη διαπραγματευτική ομάδα που θα συσταθεί είτε κάποια θέση νευραλγικής σημασίας, ως επικεφαλής κάποιου οργανισμού ή τράπεζας.
Ενα στοιχείο που προξενεί ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εκ μέρους επενδυτικών κύκλων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για διεύρυνση του κύκλου συνομιλητών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτιμήσει να κρατήσει αποστάσεις.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την «επόμενη ημέρα» η μεγάλη εκκρεμότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν σε νευραλγικές θέσεις. Με βάση πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα οι περισσότεροι από εκείνους που φιλοδοξούν να καταλάβουν υπουργικές καρέκλες δεν έχουν στην πραγματικότητα ουσιαστικές πιθανότητες.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η διάθεση να ανατεθούν περίπου πέντε-έξι υπουργεία, και κυρίως θεσμικά (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών κ.ά.), σε πρόσωπα χωρίς κομματική ιδιότητα και προφίλ, ενδεχομένως και εξωκοινοβουλευτικούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ