Πλούσιο υλικό το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία με θέμα «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», η οποία άνοιξε ήδη τις πύλες της στο κοινό, είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων μέσω της διαδικτυακής πύλης του Ιδρύματος.

Στον ιστότοπο της Βουλής υπάρχει διαθέσιμη μια διαδικτυακή περιήγηση στο εκθεσιακό υλικό που περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Αναδρομή στα γεγονότα κατ’ έτος, πληροφορίες για τον ρόλο του καθεστώτος, όπως και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά την επταετία, αλλά και για την αντιδικτατορική αντίσταση, όπως και παρουσίαση του Τύπου (ελληνικού και ξένου) της εποχής.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τα εγκαίνιά της τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14) όπου και θα λειτουργεί μέχρι τον Ιούνιο 2015 (ώρες λειτουργίας: καθημερινές πλην Πέμπτης 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακα 10:00-15:00, επίσημες αργίες κλειστά).

Όπως τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης «πράγματι επρόκειτο για σκοτεινή περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, με αποτέλεσμα την άρση των ελευθεριών και την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και την πλήρη κατάπτωση θεσμών και αξιών, διότι η επτάχρονη δικτατορία της περιόδου 1967-1974 έβαλε μια χώρα, έναν ολόκληρο λαό στο «γύψο», δημιουργώντας ένα περιβάλλον φόβου, δημιουργώντας ένα σκοτάδι πάνω από την Ελλάδα του ήλιου και της Δημοκρατίας».

Παράλληλα με την έκθεση ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου το συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και τη αποκατάσταση της δημοκρατίας». Σε αυτό συμμετέχει πλήθος διακεκριμένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων και πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως είπε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθ. Παπαϊωάννου «είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια συνέδριο που έχει γίνει στη Βουλή τα πέντε τουλάχιστον τελευταία χρόνια και με τις περισσότερες συμμετοχές ομιλητών και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η σημασία, η έμφαση που δίνουν η Βουλή και το Ίδρυμα, έμφαση όχι απλώς δικαιολογημένη αλλά και επιβεβλημένη σε μια εποχή σαν την τωρινή όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση οδηγεί ορισμένους στο να αμφισβητούν συγκεκαλυμένα ή και απροκάλυπτα την αξία της Δημοκρατίας και να λησμονούν το τι σημαίνει δικτατορία».