Μια νέα πρωτοβουλία στον χώρο της Κεντροαριστεράς δημιουργήθηκε χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Ονομάζεται «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» και έχει επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη.

Προτού ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι η παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ευθεία προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας αφού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισήμανε ότι είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας και πρόσθεσε «αναμένουμε και ελπίζουμε στην άμεση αποχώρηση του Μπαρμαρός».

Η ομιλία του χειροκροτήθηκε πολλές φορές από το ακροατήριο και μάλιστα σε σημεία που έδειχναν ξεκάθερα και τις διαθέσεις των περίπου 400 ατόμων που βρέθηκαν στο ακροατήριο. Ο κ. Λυκούδης, εξήγησε ότι η προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία επειδή «η κρίση μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Ωριμάσαμε μαζί της. Και αποφασίσαμε – όχι εύκολα, ούτε χωρίς προβλήματα, καθυστερήσεις και αντιφάσεις – ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Είπε ότι οι «Μεταρρυθμιστές» δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «το νέο» και «το καθαρό», και απάντησε σε όσους διερωτώνται «τι χρειάζεται μία ακόμη πολιτική συσπείρωση;». «Απευθύνομαι σε ανησυχούντες παλιούς και νέους ιδιοκτήτες του χώρου. Συγκάτοικοι είμαστε. Δεν ερχόμαστε για να κλέψουμε από οποιονδήποτε το οτιδήποτε. Για να προσθέσουμε ερχόμαστε στον κοινό κορβανά, παρότι εμείς πρέπει να ανησυχούμε, και δικαίως νομίζω, για επιμονές και αρχηγισμούς. Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα άλλο «στέκι» για να στεγάσουμε κάποιες ματαιοδοξίες μας».

Επισήμανε επίσης ότι η νέα πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάδειξη δύο βασικών αναγκών που έχει σήμερα το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. Η πρώτη ανάγκη, σημείωσε, είναι να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Σε μια εποχή που κυριαρχούν οι πολεμικές κραυγές και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον πολιτικό αντίπαλο, εμείς πιστεύουμε ότι ο τόπος μας χρειάζεται σταθερότητα, συνεννόηση και υπευθυνότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε ευρύτερες συγκλίσεις για κυβερνητικές λύσεις. Χρειαζόμαστε συμφωνίες σε ένα ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ο κ. Λυκούδης άσκησε κριτική και στη κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκαν την προοπτική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Η προχειρότητα της κυβέρνησης και η αβεβαιότητα που σπέρνει η αφροσύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε, αυτά δηλαδή που οδήγησαν στην κάθετη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εκτόξευση των spreads, επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο την ανάγκη στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την είσοδο της χώρας στη νέα εποχή.

Η δεύτερη ανάγκη, κατά τον κ. Λυκούδη, αφορά τη μεγάλη συνάντηση όλων των δυνάμεων του ιστορικού δημοκρατικού χώρου. Από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο κέντρο, τους σοσιαλιστές, έως και την ανανεωτική αριστερά. Μία τέτοια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική δύναμη που θα συμβάλλει σε μία ασφαλή δημοκρατική και προοδευτική πορεία της χώρας. Επιπλέον απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες να συμπαραταχθούν σε αυτή την προσπάθεια για να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με τις άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και να ορθωθεί μέτωπο απέναντι στον δεξιό και τον αριστερό λαϊκισμό, τον ρατσισμό και τον νεοναζισμό. «Να γίνουμε ΕΝΑ φαίνεται ότι είναι ακατόρθωτο σήμερα, να ενώσουμε όμως τις δυνάμεις μας μπορούμε», τόνισε.

Οι ευκολίες τελείωσαν οριστικά, πρόσθεσε. «Οφείλουμε να συναντηθούμε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές· με κυβερνητική εμπειρία και όχι. Δεν είναι εύκολη η συνάντηση αυτή. Νομίζω, όμως, ότι είναι αναγκαία. Άρα δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε τέτοιους αυτοδιαψευδόμενους προσδιορισμούς και ανταγωνισμούς. Το πολιτικό σκηνικό της χώρας ανασυντίθεται και η ανασύνθεση πραγματοποιείται με όρους πολιτικούς και όχι άλλους, εκτός πολιτικής. Παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, εμείς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα είναι υπό διαμόρφωση», επισήμανε και χειροκροτήθηκε θερμά.

Απέδωσε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και στα κόμματα που κυβέρνησαν αλλά και στην αντιπολίτευσης. Οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση, σημείωσε, δεν μπόρεσαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισής της, αλλά περιορίσθηκαν περισσότερο σε μια απλή διαχείριση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, απέναντι στους εταίρους και δανειστές μας. Μια διαχείριση, η οποία πολλές φορές οδηγούσε στην αποφυγή ή στην αναβολή της εφαρμογής ώριμων μεταρρυθμίσεων και στην συνέχιση της εξυπηρέτησης διαφόρων συντεχνιακών ομάδων και υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Αλλά και οι δυνάμεις που αντιπολιτεύθηκαν τις πολιτικές αυτές, περιορίσθηκαν σε έναν άγονο λαϊκισμό και σε στείρες αντι-μνημονιακές καταγγελίες, χωρίς να αντιπροτείνουν ένα πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο. Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχουν επιδείξει αυτά τα χρόνια της κρίσης, τα πιο άσχημα δείγματα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

Αίσθηση έκανε και η κριτική που άσκησε στη ΔΗΜΑΡ. «Κάποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 με τον σχηματισμό της τρικομματικής Κυβέρνησης, αλλά αυτή η φωτεινή σελίδα έκλεισε άδοξα ένα μόνο χρόνο μετά, με ευθύνες των ίδιων των δυνάμεων που είχαν συγκροτήσει την Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Θα μπορούσαμε εδώ να απαριθμήσουμε αλαζονικές συμπεριφορές στην τρικομματική κυβέρνηση από αυτούς που είχαν και έχουν, όπως και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, το πάνω χέρι. Αλλά αυτό που μας συντρίβει στον απολογισμό μας είναι η δική μας τότε αριστερά που φάνηκε να τολμά αλλά δυστυχώς δεν άντεξε ούτε την ίδια της την τόλμη, διαψεύδοντας χιλιάδες συμπολίτες που την εμπιστεύτηκαν», είπε.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο εθνικό πολιτικό σχέδιο, με ριζικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια επανάσταση του αυτονόητου, της κοινής λογικής, που θα δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων». Θερμά χειροκροτήθηκαν τα ακόλουθα σημεία της ομιλίας του: «Ένα Κράτος δίκαιο, χαρακτηρίζεται ακριβώς από διαφάνεια, αξιοκρατία και συνεχή αξιολόγηση». «Οι πολίτες απαιτούν πλέον κόμματα ανοικτά στην κοινωνία, με δημόσιους απολογισμούς και με διαφάνεια στη λειτουργία τους και τα οικονομικά τους». «Η –όποια- δημοσιονομική σταθερότητα κατακτήθηκε, απειλείται σοβαρά. Εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, για να βιωθεί οδυνηρά από τους πολίτες, πως το «ψευδοκοινωνικό» είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κοινωνίας».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πρώην στελέχη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, τα οποία συμμετείχαν στη μεταρρυθμιστική τάση και αποχώρησαν μαζί με τον κ. Λυκούδη πριν από το πρόσφατο συνέδριο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρ. Ψαριανός, τα πρώην μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Στ. Λειβάδας και Ι. Αντωνίου αλλά και αρκετοί συνοδοιπόροι του από την εποχή του ΣΥΝ, όπως ο Στ. Πιτσιόρλας. Ιδιαιτέρως συζητήθηκε η παρουσία της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση. Επίσης, εκεί ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Γιάννης Βούλγαρης και η Αθηνά Δρέττα που είχαν πρωτοστατήσει στην «κίνηση των 58», καθώς και οι Ν. Μουζέλης, Χρ. Ροζάκης. Στο ακροατήριο βρέθηκαν και οι Π. Κουναλάκης, Θ. Χειμωνάς, Αννυ Ποδηματά, Ελίζα Παπαδάκη, Ι. Καλογήρου, Κ. Παττακός, Πόπη Διαμαντάκου, Α. Βαρελάς, Κατερινα Σχοινά, Κουτσομύτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Μυλωνάς, Πέρσα Ζέρη, . Ι. Καραϊτίδης, Κ. Παναγόπουλος, Λέλα Παπαγιαννοπούλου, Ηλ. Ευθυμιόπουλος, Λ. Παπαγιαννάκης, Αχ. Μητσός, Ι. Μεϊμάρογλου, Θ. Καρούνος, Τ. Σαμαντάς, Θ. Τσίκας, κ.α. , αλλά και φίλοι του Ποταμιού – όχι όμως ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος είχε προσκληθεί προφορικά άπό τον κ. Λυκούδη στην πρόσφατη συνάντηση τους- στελέχη της Ελιάς, όπως οι Ν. Μπίστης, Χ. Δερβένης, Κ. Ρεσβάνης, Θ. Χειμωνάς, μαζί με εκπροσώπους Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, όπως ο Ν. Διακουλάκης, ο Ι. Τούντας και ο Μ. Επιτροπάκης.εκπρόσωποι της κίνησης νέων ΜΠΡΟΣΤΑ, όπως ο Θ. Κοντογεώργης, η Ντίνα Σπυροπούλου και ο Π. Βλάχος

Στο Μουσείο Μπενάκη, παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου. «Είμαι εδώ, γιατί πιστεύω, ότι αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα για τη χώρα, η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η ένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Χρειαζόμαστε, τώρα που φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας μια παράταξη που να κινείται μακριά από τις συντηρητικές ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και τον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μια παράταξη που να μπορεί με υπεύθυνο τρόπο και ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο σχέδιο, να εγγυηθεί ότι οι θυσίες του λαού μας δεν θα πάνε χαμένες, ότι η χώρα θα βγει με συντεταγμένο και ασφαλή τρόπο από το Μνημόνιο. Με τον Σπύρο Λυκούδη, μας ενώνει αυτός ο κοινός στόχος», δήλωσε μετά την εκδήλωση.

Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία μολονότι δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην εκδήλωση δήλωσαν οι κ.κ. Αντ. Μανιτάκης, πρώτην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Θ. Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός Παιδείας, Ι. Παπαθεοδώρου, πανεπιστημιακός, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Κοτανίδης, Μιχάλης Μοδινός, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και Νίκος Χριστοδούλου.