Για το γεγονός ότι η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη, «έχουμε όλοι ευθύνη για αυτό, και έχουμε και ευθύνη να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτιμώντας παράλληλα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα ίσως προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Δημήτρη Μπελαντή Αριστερά και Εξουσία. Ο «δημοκρατικός δρόμος» προς τον σοσιαλισμό», ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι το πολιτικό – οικονομικό περιβάλλον, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι ιδιαίτερα δυσμενές, επισημαίνοντας ότι και η Σοσιαλδημοκρατία είναι συνυφασμένη με το αστικό μπλοκ, και μερικές φορές λειτουργεί ως το μακρύ βρώμικο χέρι του ενάντια στα δικαιώματα και την Αριστερά.

Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν και ελπιδοφόρα στοιχεία που δείχνουν ότι αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αναδειχτεί στην Ελλάδα και τολμήσει, ίσως προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να θέσει στο προσκήνιο έναν δρόμο προσέγγισης της εξουσίας. Αυτό είναι που ξεχώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσε μια ώθηση, του άνοιξε έναν δρόμο».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι αυτό που ζούμε αυτήν την περίοδο έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία, καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε ένοπλα σώματα που ακολουθούν κάθε κινητοποίηση ενώ το δημοκρατικό δικαίωμα αντίστασης στο δρόμο ενέχει το κίνδυνο να πεθάνεις από τα χημικά». Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο, ο Κανονισμός της Βουλής δεν εφαρμόζεται, ενώ σχετικά με την ελευθερία του λόγου, τόνισε, ότι αν και υπάρχει, ο δημόσιος λόγος περιορίζεται από τα συστημικά ΜΜΕ.

Σχετικά με την Αριστερά, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως δεν πρέπει να είναι δογματική, γιατί αν είναι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική ως προς τους στόχους της. «Και όταν λέω να ανανεώνεται δεν εννοώ να απομακρύνεται από τις ιδέες της και τις αρχές της, αλλά να αναθεωρεί τις στρατηγικές της, ακριβώς για να πετύχει τους στόχους της».