Την απώλεια δυνάμεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς που το βράδυ της Κυριακής είπε απλά ότι το μήνυμα ελήφθη.
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ απαντώντας στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε όμως ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μια μείωση στις ευρωεκλογές. Και πάλι όμως, τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, υπερέχουν άνετα της Αντιπολίτευσης»είπε ο κ. Σαμαράς και προέβαλλε το επιχείρημα ότι αυτό έγινε διότι τα τελευταία δύο χρόνια ο λαός δοκιμάστηκε πολύ σκληρά.
Σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει τη συζήτηση γιατί η ΝΔ απώλεσε 539.000 ψήφους στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, γεγονός στο οποίο συνειδητά δεν αναφέρονται και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση έχασε κι εκείνη ψήφους.
«Αφού καπηλεύθηκε όσο μπορούσε τα δεινά του κόσμου, γιατί όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά έχασε 150 χιλιάδες ψηφοφόρους; Γιατί αυτός ο κόσμος διάλεξε να ενισχύσει και το τελευταίο μικρό κόμμα κι όχι τον κ. Τσίπρα;»διερωτήθηκε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση, συνεχίζοντας:«Τους απαντώ: Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απεχθάνεται την ακυβερνησία! Και γιατί γνωρίζει ότι η ακυβερνησία θα έβλαπτε τη χώρα ανεπανόρθωτα»!
Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε και στα όσα διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι «δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια και μυαλό δεν βάζουν».
Μάλιστα, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση, για παράδειγμα, δεν κατάφερε επί δύο χρόνια να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης, όσο κι αν το προσπάθησε και επί με έμφαση:«Δεν κατάφερε βέβαια να ανατρέψει την κυβέρνηση, όσο κι αν το επεδίωξε. Ούτε και κατάφερε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές πριν λίγες μέρες. Και τώρα προσπαθεί να προκαλέσει, τουλάχιστον, ακυβερνησία! Μας λέει κάθε τόσο, «μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε».
Κατά τον Πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς καν να αποκτήσει την εξουσία, δείχνοντας έτσι το χειρότερο πρόσωπο. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει πως στη δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία.
Και κατά τον κ. Σαμαρά, αυτή η δεδηλωμένη πλειοψηφία, είναι μία:«Εκείνη που αναδείχθηκε από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Γιατί τότε είναι η τελευταία φορά που ο λαός ρωτήθηκε πως θέλει να κυβερνηθεί. Δεν είναι κάποια άλλη, δεν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν ο λαός ρωτήθηκε πως θέλει να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή. Δεν είναι αυτή που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τις περιφερειακές εκλογές, όπου σίγουρα δεν θα έβγαινε κερδισμένη η αντιπολίτευση. Αυτά είναι αστειότητες..».

Παράλληλα, απαντώντας ουσιαστικά και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ότι εάν δεχόταν κανείς τέτοιους ισχυρισμούς, κάθε φορά που θα είχαμε «ενδιάμεσες εκλογές» για οποιοδήποτε λόγο, θα υπήρχε αμφισβήτηση και για την πλειοψηφία της Βουλής.«Αυτά που ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση δεν δημιουργούν ακυβερνησία μόνο σήμερα. Δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία! Αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε, αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε»είπε ο Πρωθυπουργός.