Ο αδιόρατος κοινωνικός συντονισμός, που μέρες τώρα επικαλούμαστε, τελικώς λειτούργησε και αυτή την εκλογική Κυριακή, αποδίδοντας αποτέλεσμα ισορροπημένο.

Ο σοφός λαός έκανε ακόμη μια φορά το θαύμα του.
Έδωσε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, κράτησε ζωντανή τη διεκδίκηση του κ. Τσίπρα για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά του φανέρωσε ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να την κερδίσει.
Επίσης ο σοφός λαός μετέφερε σαφές μήνυμα προειδοποίησης στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Του έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τον «Μωραϊτισμό» που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνησή του, αλλά του αναγνώρισε τον
κόπο και την προσπάθεια και έτσι δεν έδωσε την καταδικαστική διαφορά που θα τον έθετε εκτός τροχιάς.
Επιπλέον ο σοφός λαός τίμησε τη σταθερότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Είναι ακριβές επίσης ότι ο αρχηγός του ΠαΣοΚ παραδίδει μαθήματα πολιτικής επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Μοιάζει με επιζώντα των δύο παγκοσμίων πολέμων και διατηρεί κομβικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.
Από εκεί και πέρα αξιοπρόσεκτη είναι η εισβολή του Ποταμιού στην πολιτική σκηνή της χώρας και βεβαίως χρήζει αξιολόγησης το αποτέλεσμα της υπόδικης νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που μπορεί να μην έγινε διψήφια, αλλά επαύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της.
Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η αντοχή του ΚΚΕ.Οπως και η βύθιση των ΑΝΕΛ και η εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η «ανάσταση» του κ. Καρατζαφέρη, αλλά και η εξαφάνιση των κομμάτων της δραχμής και των αριστεριστών, που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν πόσο ισχυρή είναι η επιθυμία των πολιτών για παραμονή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στα φαινόμενα της μεταπολιτικής που είδαμε να κερδίζουν στον Πειραιά και στον Βόλο. Κατά πάσα βεβαιότητα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Η ευκολία επικράτησής τους θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς και ίσως η εκδοχή ενός ιδιότυπου ελληνικού μπερλουσκονισμού να βρίσκεται στην αρχή του.
Τέλος, ο σοφός λαός μετέδωσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν αντέχει επί του παρόντος άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και ότι τέλος πάντων δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τη νέα ρύθμιση του δημοσίου χρέους.
Και το σημαντικότερο έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα επερχόμενα θερινά μπάνια. Υποθέτουμε ότι οι όλοι οι ηγέτες των κομμάτων έλαβαν το σχετικό μήνυμα και θα υιοθετήσουν την παλαιά ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου «δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού».