Ανοιχτή πρόσκληση προς του ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον εκείνους που δεν είναι φασίστες και νεοναζί, απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή κάθε κατηγορία περί «φλερτ» με την φασιστική οργάνωση.
Περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προσωπικά για φλερτ με την Χρυσή Αυγή, παραπέμποντας στους διαλόγους Κασιδιάρη –Μπαλτάκου.
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», κατηγόρησε τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο ως «συνωμότες» (με αφορμή τις Κάννες), ενώ άφησε ανοιχτά πολλά παράθυρα για υπό προϋποθέσεις συνεργασίες με πρόσωπα ή και κόμματα από άλλους χώρους.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διαφορά καθαρή, μια μεγάλη διαφορά, (…) τότε οι εξελίξεις από μόνες τους θα δρομολογηθούν, γιατί και στα δυο κόμματα που συγκυβερνούν, η εσωτερική κατάσταση δεν είναι μια κατάσταση σύμπνοιας».
Προσέθεσε πάντως ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτος στις εκλογές, προφανώς θα είναι ήττα». «Αλίμονο, ξέρετε, στη ζωή υπάρχουν ήττες και νίκες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Το ενδεχόμενο που συζητάμε όμως είναι αν θα κερδίσουμε με δυο μονάδες διαφορά ή αν θα κερδίσουμε με 4, 5, 6 ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές εξελίξεις, ώστε να μην ισχυρίζεται κανένας ότι μπορεί να κυβερνά κόντρα στην λαϊκή βούληση και αυτό λέει και το σύνταγμά μας».
Για το θέμα της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με σαφήνεια ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι να προσελκύσει ένα μέρος πολιτών που στράφηκαν στην ακροδεξιά οργάνωση.
«Εμείς έχουμε ένα ανοιχτό διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, στους νεοναζί και πιστεύουμε ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί, ειναι ντροπή για την δημοκρατία και για τον λαό μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».
Ως προς την ευθύνη των ψηφοφόρων που προσέτρεξαν στην Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Προφανώς και έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, τα δημοκρατικά κόμματα, να τους ξανακερδίσουμε. Να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης να πιστεύει δηλαδή οτι η Χρυσή Αυγή είναι μια αντισυστημική δήθεν δύναμη. Δεν είναι αντισυστημική η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή αν ήταν αντισυστημική δεν θα διαπραγματευόταν με τον κ. Μπαλτάκο. Αν η Χρυσή Αυγή ήταν αντισυστημική δύναμη, δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά που έχει, θα έβαλε και κατά του μεγάλου κεφαλαίου θα έβαλε και κατά αυτών που έχουν επιβληθεί ως οικονομική εξουσία τόσα χρόνια στον τόπο μας. Δεν το κάνει αυτό η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύεται ένα συναίσθημα αδικίας και κοινωνικής κατάθλιψης».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται από τα ίδια πολιτικά κέντρα, που όλο αυτό τον καιρό βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση με την Χρυσή Αυγή από αυτούς που είχαν τον Μπαλτάκο και τον Κασιδιάρη μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου να συνομιλούν».
«Ας τα αφήσουν αυτά», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «οι εμπνευστές της θεωρίας των δυο άκρων που εξισώνει ένα φασιστικό κόμμα με ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούνται να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πράγματι τον κόσμο αυτό θέλουμε να τον επαναφέρουμε στον δημοκρατικό δρόμο. Με την ηγεσια της Χρυσής Αυγής εμείς έχουμε μετωπική σύγκρουση.. Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε να τεθούν υπό την κρίση του νόμου. Οχι εκτός νόμου της ελληνικής δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «όταν δολοφονούσαν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής μετανάστες πριν τον Φύσσα δεν είδα κανέναν να ιδρώνει το αυτί του όταν έπεσε ένας Ελληνας θύμα αυτής της πολτικής».
«Εμείς δίνουμε έντιμο καθαρό ιδεολογικό αγώνα απέναντι στον φασισμό. Είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν μια επιλογή οργής, είναι φασίστες. Δεν τους θεωρούμε φασίστες, έχουν μεγάλη ευθύνη και θέλουμε να τους θέσουμε μπροστά σε αυτή την ευθύνη. Γιατί πλέον, μετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωρίζουν ποια είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν δικαιούνται να λένε «δεν ξέρουμε τι είναι«», κατέληξε για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πεδίο των συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις «θα ζητήσουμε τη συμβολή και άλλων δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια». Και συμπλήρωσε: «όταν με ρώτησαν αν μπορούν να υπάρξουν και πρόσωπα στα δυο μεγαλα κόμματα σήμερα, είπα πως το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα δεν μπορεί να συμμαχήσει μαζί μας. Υπάρχουν όμως πρόσωπα και δυνάμεις που ασφυκτιούν μέσα σε αυτά τα κόμματα».
Ως προς τις διεκδικήσεις του από την ΕΕ είπε ότι θα ζητήσει «μεσα απο σκληρη διαπραγμάτευση, αλλά με ένα βιώσιμο σχέδιο» τα χρήματα για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που είναι αναγκαία. Και τα χρήματα που είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, να μην εγγράφονται στα ελλείμματα». Προσέθεσε επίσης ότι θα διεκδικήσει να μην έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα να έχουμε 4,5% πλεόνασμα το οποίο θα καταβάλλεται στους δανειστές.